Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ A MŠ Březno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ A MŠ Březno"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ A MŠ Březno
Autor: Petr Pacholátko Název: VY_32_INOVACE_24_INTERPUNKCE Téma: Interpunkce ve větě jednoduché Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál k interaktivní tabuli – Český jazyk pro 9.ročník ZŠ, Interpunkce ve větě jednoduché

2 INTERPUNKCE VE VĚTĚ JEDNODUCHÉ

3 Vašek největší mluvka třídy najednou ztratil řeč.
Potkala Milenu svou nejlepší kamarádku. Hovořili o Gagarinovi prvním kosmonau-tovi. Alois Jirásek autor románu Psohlavci psal historickou beletrii. O jaký mluvnický jev se jedná?

4 PŘÍSTAVEK Vašek, největší mluvka třídy, najednou ztratil řeč. Potkala Milenu, svou nejlepší kamarádku. Hovořili o Gagarinovi, prvním kosmonau-tovi. Alois Jirásek, autor románu Psohlavci, psal historickou beletrii. Přístavek oddělujeme vždy čárkami.

5 Teď ti Karle neodpovím. To je milý příteli celá pravda. Tuhle náladu ti tedy bručoune nezávidím. Tento večer vážení posluchači patří jen vám. To vám tedy sousede musím vyprávět. O jaký mluvnický jev se jedná?

6 OSLOVENÍ Teď ti, Karle, neodpovím. To je, milý příteli, celá pravda. Tuhle náladu ti tedy, bručoune, nezávidím. Tento večer, vážení posluchači, patří jen vám. To vám tedy, sousede, musím vyprávět. Oslovení oddělujeme vždy čárkami,

7 Haló je tu někdo? Brr to je zima. Au to to bolí. Bum to byla rána. Jejej to je legrace. O jaký mluvnický jev se jedná?

8 CITOSLOVCE Haló, je tu někdo? Brr, to je zima. Au, to to bolí. Bum, to byla rána. Jejej, to je legrace. Citoslovce vždy oddělujeme čárkou (uprostřed věty čárkami).

9 Byl to skromný nenáročný člověk.
Bylo to od něho milé kamarádské gesto. Moje babička byla skromná nenáročná žena. Maminka tatínek a jejich děti jeli na dovo-lenou k moři. Jednal s nimi tvrdě nemilosrdně a povýše-ně. O jaký mluvnický jev se jedná?

10 NĚKOLIKANÁSOBNÝ VĚTNÝ ČLEN
Byl to skromný, nenáročný člověk. Bylo to od něho milé, kamarádské gesto. Moje babička byla skromná, nenáročná žena. Maminka, tatínek a jejich děti jeli na dovolenou k moři. Jednal s nimi tvrdě, nemilosrdně a povýšeně. Několikanásobný větný člen oddělujeme čárkami nebo spojkami

11 Na zahradě stál stůl obklopený židlemi.
Lípa obsypaná květy bzučela roji včel. Silnice lemovaná mohutnými lípami ubíha-la do daleka. Z komína postaveného z bílých cihel se mohutně kouřilo. O jaký mluvnický jev se jedná?

12 PŘÍVLASTEK VOLNÝ Na zahradě stál stůl, obklopený židlemi. Lípa, obsypaná květy, bzučela roji včel. Silnice, lemovaná mohutnými lípami, ubí-hala do daleka. Z komína, postaveného z bílých cihel, se mohutně kouřilo. Přívlastek volný oddělujeme čárkami.


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ A MŠ Březno"

Podobné prezentace


Reklamy Google