Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.19 Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Podává výklad o záporu mluvnickém a slovním. Slouží především k procvičení a zopakování osvojených jevů.

2 Mluvnický zápor

3 1.Mluvnický zápor – popírá buď obsah věty,nebo větného členu a) Záporné věty mají určité sloveso záporné (se záporkou ne-) Tu píseň neznám. b) Někdy se nepopírá obsah celé věty, nýbrž jen některý větný člen. Stalo se to ne mou vinou. 2. Slovní zápor – zápor je součástí významu slova a vyjadřuje se záporkou ne- (nekuřák, nepravý, nejeden) Setká-li se ve větě zápor mluvnický se záporem slovním, význam věty je kladný. To není neštěstí.

4 Dávejte do záporu různé větné členy uvedených vět a pokuste se vysvětlit, jaký je mezi nimi rozdíl Všichni mu ten úspěch přáli. Všude se mu daří dobře. Pokaždé má dobrou náladu. Nikdo mu ten úspěch nepřál. Všichni mu ten úspěch nepřáli. Ne všichni mu ten úspěch přáli. Někdo mu ten úspěch nepřál. Nikde se mu nedaří dobře. Všude se mu nedaří dobře. Ne všude se mu daří dobře. Nikdy nemá dobrou náladu. Pokaždé nemá dobrou náladu. Ne pokaždé má dobrou náladu.

5 Obměňte uvedené věty tak, aby v nich byly dva zápory a věty měly smysl kladný Výměna byla užitečná. Jeho názor je rozumný. Je to zajímavé. Bylo to zcela nemožné. Dopadlo to uspokojivě. Chovejte se tam ukázněně. To přece mohl vědět. Výměna nebyla neužitečná. Jeho názor nebyl nerozumný. Není to nezajímavé. Nebylo to zcela nemožné. Nedopadlo to neuspokojivě. Nechovejte se tam neukázněně. To přece nemohl nevědět.

6 Popřete celý obsah věty Někdo ti možná něco koupí. Nikdo ti určitě nic nekoupí. Můj bratr se mnou občas o něčem diskutuje. Můj bratr se mnou nikdy o ničem nediskutuje. Často mám chuť na něco sladkého. Nikdy nemám chuť na nic sladkého. Vždy měl dobrou náladu. Nikdy neměl dobrou náladu. Někde jsem o tom něco četla. Nikde jsem o tom nic nečetla.

7 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN 80-7238-536-2. KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-537-2.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google