Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_3C46Čj8_Základní větné členy Téma: Základní větné členy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace učivo je určeno žákům 8. ročníku prezentace určena pro promítání na IT podporuje aktivitu žáků při procvičování základních větných členů pomůcky: učebnice, nástěnné tabule

3 Základní větné členy

4 Přísudek slovesný jednoduchý tvar jednoho slovesa
Usmál se. Jirka by přišel. Teta byla odvezena domů. Napiš jí, aby přijela. Kde jsi? slovesný složený způsobové sloveso (moci, smět, musit, mít, chtít) nebo fázové sloveso (začít, začínat, přestat, přestávat, zůstat, zůstávat) + infinitiv Musel jsem se vrátit včas. Přestaň už zlobit. Chtěl jsem mu všechno říct. Ty nechceš přestat plakat? Směl bych mu pomoci? Mohli bychom se zúčastnit soutěže? jmenný se sponou sponové sloveso (být, bývat, stát se, stávat se)+ jméno Eva je zdravá. Stával se pilnějším. Je mi dobře. To kolo je moje. Iva je lékařka. jmenný beze spony v přísudku pouze jméno Sliby chyby. vyjádřený citoslovcem v přísudku citoslovce Vrabec frnk na střechu.

5 Podmět vyjádřený podst. jménem, zpodstatnělým příd. jménem, zájmenem,
číslovkou, infinitivem, neohebným slovním druhem Ta kniha leží na stole. Raněný byl převezen včas. Já jsem mu to řekl sám. Tito tři budou závodit. Lhát se nemá. Každé proč má své proto. Ozvalo se fuj. nevyjádřený Je patrný z tvaru slovesa v přísudku Velmi dobře ti rozumím. (já) všeobecný Podmětem se rozumí široký okruh lidí, které neumíme přesně pojmenovat Co dávají v televizi? Budou to hrát v Národním divadle. Hlavou zeď neprorazíš.

6 Vyhledejte přísudek a podmět a určete, čím jsou vyjádřeny.
To se nikdy nemělo stát. Kdopak by se na tebe zlobil! Co bych měl udělat? Co se stalo? Byli jsme vděčni za pochvalu. Voda už začala být horká. Naši na mě nezapomněli. Jako poslední dorazil Karel. Na sídlišti byly postaveny nové domy. Bylo by nádherné prožít dovolenou u moře. Je těžké se smířit se ztrátou. Jirko, přestaň už konečně zlobit! Mladost – radost. Stůj! Veverka hop do koruny stromu. Moje babička byl učitelkou.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková"

Podobné prezentace


Reklamy Google