Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku přírodovědy
Prezentace na interaktivní tabuli První část prezentace je určena k výkladu nového učiva a pro společnou práci s učitelem, závěrečná část slouží k samostatné práci jako pracovní list Pomůcky: interaktivní pero Inovace: interaktivní způsob učení Metodické pokyny: žáci na základě vhodně zvolených otázek společně s učitelem vyvozují nové poznatky, odpovídají na otázky vyplněním pracovního listu

3 POŽÁR Tento list slouží k zamyšlení nad tematikou vzniku požárů.

4 POŽÁR Lidové přísloví praví, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán .Dokážeš ho vysvětlit? Požáry v minulosti dokázaly zničit celá města. Víš proč? Když se stavěla první města, domy bývaly většinou ze dřeva a na střechy se pokládaly slaměné došky nebo dřevěné šindele. Také uličky bývaly velmi úzké a domy stávaly blízko u sebe. Oheň se tak při požáru velice rychle šířil. Požár se hasil tak, že se lidé postavili vedle sebe ( tzv. řetězem ) od ohně až k nejbližšímu zdroji vody a podávali si vědra s vodou. Poslední vlil do ohně vodu a zpět poslal prázdnou nádobu. Od 19.století tyto rozsáhlé požáry obytných domů ubývají. Zkus říci, proč tomu tak je. Domy se staví z méně hořlavých materiálů a také se mění a zdokonaluje vybavení hasičů. Návodné otázky slouží ke společné diskuzi žáků s učitelem. Slouží k výkladu a rozšíření znalostí na dané téma.

5 POŽÁR Vznik požáru může být velice rychle ohlášen a tím se mohou zmírnit jeho následky. Víš, jak ohlásit požár? Požár můžeme ohlásit telefonicky na čísle 150 nebo poplašným zařízením. Kdo přijíždí na místo požáru po jeho ohlášení? Ve větších městech fungují stálé hasičské záchranné sbory ( hasiči z povolání), v menších místech jsou sbory dobrovolných hasičů. V případě potřeby přijíždí i lékař a záchranná služba. Také dochází k požárům lesa, zvláště v letních měsících. Při hašení takového požáru spolupracuje i několik hasičských sborů, protože lesní požáry se velice rychle šíří. Také při těchto požárech zahyne mnoho lesní zvěře. Víš, kdo může požáry způsobit? Požáry bývají často způsobeny nedbalostí – odhozenou cigaretou nebo zápalkou, špatně uhašeným ohýnkem, ale i závadami na elektrických a plynových zařízeních, při bouřce po úderu blesku aj. Návodné otázky slouží ke společné diskuzi žáků s učitelem. Slouží k výkladu a rozšíření znalostí na dané téma.

6 HASIČI Podle obrázků popiš hasičské vybavení a výstroj.
Žáci popisují obrázky a tím si opakují a prohlubují znalosti .

7 Požár, hasiči - opakování jméno : …………………………………… datum : ………………………
Proč v minulosti požáry ničily celá města? ………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………… Jaký způsobem a na jakém čísle ohlásíme požár? …………………………………… Je ve vaší vesnici hasičský sbor stálý nebo dobrovolný? ……… Vysvětli, proč hašení lesního požáru je velmi obtížné. ……………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Jmenuj nejčastější příčiny vzniku požárů. ……………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. Tento list slouží jako samostatný pracovní list. Může být též použit pro společnou práci s učitelem.

8 Zdroje


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár"

Podobné prezentace


Reklamy Google