Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Speciální základní škola, Louny,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Speciální základní škola, Louny,"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Helena Fialová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_V.M2TŠ_GRAFICKÝ NÁSOBEK ÚSEČKY Téma: M - 6. ročník – geometrie – grafický násobek úsečky Název sady: Matematika 2. stupeň TŠ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je určena pro 6. ročník speciální základní školy List č. 3 je úvodní příklad ze života List č. 4 je určen pro výklad grafického násobení úseček List č. 5 je příklad ze života s otázkou List č. 6 představuje samostatnou práci na pracovním listě List č. 7 je jeho řešením Metodické pokyny: Žáci na základě vhodně zvolených otázek společně s učitelem vyvozují nové poznatky, učí se, co je to grafický násobek úseček Inovace: Interaktivní způsob učení Klíčová slova: Velikost úsečky, grafický násobek úseček Prezentace na interaktivní tabuli Pomůcky: interaktivní pero, kružítko,pravítko, tužka, pastelky

3 GRAFICKÝ NÁSOBEK ÚSEČKY
Milan vysazoval do řádku sazenice paprik. Aby měl sazenice ve stejné vzdálenosti, použil laťku. Potřeboval vysadit 6 sazenic. Nyní si graficky znázorníme, jak Milan postupoval. Řádek znázorníme jako část přímky, sazenice vyznačíme jako body na přímce pomocí kružítka. Milan dokázal vysázet sazenice pěkně rovnoměrně ve stejné vzdálenosti.

4 Úsečky přenášíme pomocí kružítka.
Postup: 1. Narýsujeme úsečku AB a polopřímku CD. 2. Úsečku AB naneseme postupně za sebou 3krát na polopřímku, sestrojíme tak úsečku CR. a A B a a a C R D 3 a Zapíšeme: Úsečka CR = a + a + a CR = 3 . a

5 Martin si v tatínkově dílně připravil drát, který chce rozdělit na 4 stejné části. Kolikrát ho přestřihne? 4krát? 3krát? 2krát? Nejdříve si to nakreslíme. Správně bylo: Přestřihne ho 3krát.

6 Rozhodněte, zda AB (je – není) rovna obvodu trojúhelníku RST.
Narýsujte do sešitu rovnostranný trojúhelník RST. Délka strany IRSI = 4 cm Narýsuj úsečku AB = 3 . RS Proveďte náčrt: Rozhodněte, zda AB (je – není) rovna obvodu trojúhelníku RST.

7 ŘEŠENÍ: T T Náčrt: R S 4 cm R S R S 4 cm 4 cm 4 cm A B AB = 3 . RS ( cm = 12 cm) IABI = 12 cm Úsečka AB je rovna obvodu RST.

8 ZDROJE: Automatické tvary: Vlastní animace
BLAŽKOVÁ, RNDR.,CSC., Růžena, Milena VAŇUROVÁ, RNDR., CSC., Květoslava MATOUŠKOVÁ, RNDR., CSC. a Hana STAUDKOVÁ. MATEMATIKA pro 4 ročník základních škol 3. díl. Přípotoční 31, Praha 10: ALTER, s.r.o., Všeň, 1997, 62 s. ISBN wmf: nůžky Dostupné z: Automatické tvary: Vlastní animace Citováno: [cit ].


Stáhnout ppt "Název školy: Speciální základní škola, Louny,"

Podobné prezentace


Reklamy Google