Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XV_2_04_Houslový klíč Šablona číslo: XV Sada číslo: 2 Pořadové číslo DUM: 04 Autor: Mgr. Renata Florianová

2 Anotace: Žák se učí poznávat hudební pojem houslový klíč a učí se ho zapisovat do notové osnovy. Očekávaný výstup:Žák rozezná houslový klíč. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 7 - 9 let Klíčová slova:Notová osnova, linky, mezery, houslový klíč Pomůcky a materiál: Interaktivní tabule, pero, tužka, pastelky Potřebný čas pro výuku:20 – 30 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Snímek 3–6: Motivační snímky k vyvození hudebního pojmu houslový klíč. Snímek 7: Opakování znalostí o notové osnově. Snímek 8: Uvolňovací cvik - závitnice vpravo slouží k nácviku psaní houslového klíče. Žáci obtahují ulity. Snímek 9: Nácvik kličky. Pracovní list slouží k vytisknutí nebo k práci na interaktivní tabulí. Snímek 10-11: Snímky popisují jednotlivé kroky v nácviku psaní houslového klíče. Snímek 11 - k vytisknutí jako pracovní list. Snímek 12-13: Popis houslového klíče. Začínáme psát na druhé lince, klička se kříží na čtvrté lince. Snímek 14-15: Pracovní list k vytištění a vyhledávání – zakroužkování správně zapsaného houslového klíče do notové osnovy. Poznámka: Většina hudebníků píše houslový klíč odzdola, je vhodné dětem proto připomenout, že houslový klíč na druhé lince začíná nebo končí a dětem houslový klíč učitel napíše vzorově oběma způsoby. Žáci si psaní oběma způsoby mohou vyzkoušet na snímku 12. Snímek lze vytisknout. Učební materiál byl ověřen na interaktivní tabuli.

3 Houslový klíč

4 My zvířata si nemusíme svůj domeček odemykat ani zamykat. Ale našel jsem v rybníku tyto klíče. Jsou všechny na odemykání? Já bych klíče stejně ztratil.

5 Zakroužkuj klíče na odemykání dveří. K čemu slouží ostatní klíče?

6 Notičky si odemykají svůj domeček také klíčem. Je to klíč houslový.

7 Zopakuj si! Jak se jmenuje domeček pro notičky? Přece... Kvák... Notová osnova! Má 5 linek a 4 mezery. 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 linek 4 mezery

8 Společně se houslový klíč naučíme psát. Nejdříve si několikrát obtáhni náš domeček.

9 Teď si procvičíme horní kličku, která ti připomene psací písmeno l -.

10 1. 5. 2. 3. 4. Obtahuj tužkou další části houslového klíče.

11 1. 5. 2. 3. 4.

12 Aby houslový klíč dokázal otevřít každou písničku, musíme ho psát správně do notové osnovy. Obkresluj!

13 Prohlédni si houslový klíč. Na které lince začíná (končí)? Na které lince se kříží klička? Počítej linky odzdola!

14 Pomozte žabákovi najít správně napsaný houslový klíč a zakroužkujte ho. ? ? ?

15 Řešení

16 Zdroje: Kliparty www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google