Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace
Materiál slouží k upevnění učiva – věta jednoduchá a souvětí. Autor Mgr. Ivana Venglářová Očekávaný výstup Žák dokončí souvětí a vytvoří jejich vzorce, podle vzorců vytvoří souvětí, rozliší v textu větu jednoduchou a souvětí Klíčová slova Věta jednoduchá, souvětí, vzorec, spojovací výrazy, znaménko Stupeň a cíl vzdělávání Základní vzdělávání – první stupeň -3. ročník Období vytvoření Říjen – prosinec 2012 škola ZŠ PRŮHONICE

2 Věta jednoduchá obsahuje zpravidla jen jedno sloveso
Věta jednoduchá obsahuje zpravidla jen jedno sloveso. Souvětí se skládá alespoň ze dvou vět, proto v něm bývá obvykle více než jedno sloveso, např.: „Přišel pozdě, protože zaspal.“

3 Stavbu souvětí znázorňuje vzorec. Každou větu v něm označuje písmeno V
Stavbu souvětí znázorňuje vzorec. Každou větu v něm označuje písmeno V. Pořadí věty označuje číslice. Vzorec obsahuje i všechny čárky mezi větami, spojovací výrazy (např. ale, protože, když, který, aby, že,…) a znaménko na konci souvětí.

4 Dokonči souvětí a vytvoř vzorec:
Přijel vlakem, protože ___________________ _____________________________________ V lese dávej pozor, aby___________________ _______________________________________

5 Chtěli jsme přejít přes ulici, ale_____________
_______________________________________ Dana se chlubila, že_____________________

6 Podle vzorců vytvoř souvětí:
V1 a V2. V1, avšak V2. V1, která V2. V1, přestože V2.

7 Rozliš v textu větu jednoduchou a souvětí:
Vítek se lekl tak, až se probudil. Otevřel oči, ale místo světla viděl kolem sebe tmu. Chtěl pohnout rukou. Nešlo to. Chtěl pohnout nohou. Ani to nešlo. Bylo mu hrozně teplo a taky nemohl popadnout dech. Už si myslil, že ten sen je pravda.

8 Řešení:

9 Dokonči souvětí a vytvoř vzorec:
Přijel vlakem, protože mu nejelo auto. V1, protože V2. V lese dávej pozor, aby se nestal nějaký malér. V1, aby V2.

10 Chtěli jsme přejít přes ulici, ale pořád jezdila auta.
V1, ale V2. Dana se chlubila, že umí dobře vařit. V1, že V2.

11 Podle vzorců vytvoř souvětí:
V1 a V2. Byla jedna matka a měla dvě dcery. V1, avšak V2. Zaspal, avšak stihl přijít včas. V1, která V2. Pověz, která barva je nejvhodnější. V1, přestože V2. Přišel, přestože byl nemocný.

12 Rozliš v textu větu jednoduchou a souvětí:
Vítek se lekl tak, až se probudil. (S) Otevřel oči, ale místo světla viděl kolem sebe tmu. (S) Chtěl pohnout rukou. (VJ) Nešlo to. (VJ) Chtěl pohnout nohou. (VJ) Ani to nešlo. (VJ) Bylo mu hrozně teplo a taky nemohl popadnout dech. (S) Už si myslil, že ten sen je pravda. (S)

13 Použité zdroje: Kosová, J., Babušová, G., Řeháčková, A.: Český jazyk 3 učebnice pro základní školy. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN Říha, B.: Jak jel Vítek do Prahy. 1. vydání. Praha: Albatros, 1973.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace"

Podobné prezentace


Reklamy Google