Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Kódy VY_42_INOVACE_190232 4. ledna 2014

2 2 Jaké heslo zvolit? 2 Míra bezpečnosti je přímo úměrná délce a složitosti hesla. Heslo by nemělo být jedno slovo nebo řada čísel. Slova jsou sice snadno zapamatovatelná, ale právě tak snadno odhalitelná. Jedna z metod uhádnutí hesla se nazývá slovníková (dictionary). Program postupně dosazuje slova ze seznamu slov a snaží se tak zjistit heslo. Jiná metoda uhádnutí hesla postupně dosazuje všechny písmena abecedy, případně i čísla (bruteforce).

3 3 3 Pro větší bezpečnost by heslo nemělo být tvořeno ani použitím kombinace slov. Některé programy pro uhádnutí hesla totiž obsahují právě tuto funkci pro kombinaci slov ve slovníku. Další zásadou při tvorbě hesla je používání velkých a malých písmen. Tím se bezpečnost hesla zdvojnásobí. Nejbezpečnější heslo je tedy tvořeno kombinací velkých a malých písmen a čísel, popř. speciálních znaků (/?;*- #$^&@+~<>”).

4 4 4 Nedoporučuje se používání písmen s diakritikou ani písmen Y a Z. Naopak se doporučuje občas heslo změnit! Nepoužívejte stejné heslo pro přihlášení do různých služeb. Příklady hesel: jednoduchýchsložitých, ale zapamatovatelných honza1 3101998 avapo heslo QWERTY kLdPoPo (kočka leze dírou pes oknem pes oknem) Z2meckyOk9uh

5 5 5 Vyzkoušejte si na této adrese, jak by počítači trvalo dlouho vaše heslo rozšifrovat.adrese

6 6 Příklad 1 6 Zámek na kolo se skládá ze čtyř terčů. Každý je rozdělen na 10 sektorů označených číslicemi od 0 do 9. Jak dlouho nám bude maximálně trvat otevření tohoto zámku, pokud nám nastavení deseti kombinací zabere 8 sekund?

7 7 Příklad 2 7 Zámek na kufru se zavírá dvěma zámky, které se otvírají současně. Šifra každého z nich se skládá ze tří číslic. Jaké je riziko neoprávněného otevření kufříku na jeden pokus? 1 000 000

8 8 Příklad 3 8 K otevření dveří je potřeba stisknout v příslušném pořadí čtyři tlačítka. Jaká je pravděpodobnost, že se dostaneme dovnitř na první pokus, víme-li, že tento čtyřmístný kód obsahuje : a)pouze čísla b)tři čísla?

9 9 Příklad 4 9 V bytě používáte alarm, kde kód je tvořen posloupností n cifer (0, 1, 2, …, 9). Pokud někdo třikrát po sobě špatně vyťuká kód, spustí se alarm. Pro snadné zapamatování by kód neměl být příliš dlouhý. Při jaké minimální délce kódu si můžeme být na 99% jistí, že se zloději nepodaří vniknout do našeho bytu?

10 10 Příklad 5 10 Vaše heslo k odemknutí počítače je tvořeno posloupností šesti až osmi znaků a může obsahovat malá i velká písmena, číslice a nějaký zvláštní znak. Víme, že prvním znakem je písmeno a alespoň jeden znak je číslice nebo zvláštní znak. Máme-li program, který za minutu vyzkouší 20 000 hesel, jak dlouho vaše heslo odolá? Počet malých písmen26 Počet velkých písmen26 Počet číslic10 Počet zvláštních znaků31 šestimístné heslo52*(93 5 -52 5 ) sedmimístné heslo52*(93 6 -52 6 ) osmimístné heslo52*(93 7 -52 7 )

11 11 Citace 11 PŁOCKI, Adam a Pavel TLUSTÝ. Pravděpodobnost a statistika pro začátečníky a mírně pokročilé. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2007, 307 s. ISBN 978-80-7196-330-1.


Stáhnout ppt "1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google