- Praha 2004 - Aktuální otázky civilního letectví Příspěvek ÚCL k jednání 22. července 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Centrální registr zbraní – změna právní úpravy. Harmonogram novely červenec 2012 rozeslání novely do meziresortního připomínkového řízení předložení.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
K problematice schvalování drážních vozidel
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Zpráva o uplatňování ÚP
Historické milníky EU Monika Matysová.
Občanské soudní řízení I.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Název projektu: Moderní škola
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
ÚPDI - Úřad pro přístup k dopraní infrastruktuře
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
EVROPSKÁ UNIE.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

- Praha Aktuální otázky civilního letectví Příspěvek ÚCL k jednání 22. července 2004

Praha, červenec Obsah prezentace OBSAH 1.Cíle EU v oblasti civilního letectví 2.Pověření ÚCL – dopis p. Goudou 3.Právní postavení úřadu v EU a právo ES 4.EASA 5.Licencování 2407/92 – důsledky 6.Bezpečnostní normy posádek 7.Kde najít legislativu EU na internetu ÚCL 8.Možnosti www ÚCL

Praha, červenec CíleEU Cíle EU  svobodný pohyb osob a zboží  vysoká jednotná úroveň bezpečnosti letectví (JAA, EASA)  ochrana před protiprávními činy  ochrana životního prostředí  konkurence schopnost a nediskriminační přístup na trhu

Praha, červenec Pověření ÚCL  ÚCL dosáhl postavení rovnoprávného partnera mezi Evropskými národními leteckými úřady  Tato skutečnost potvrzena výkonným ředitelem EASA panem Patrickem Goudou.  ÚCL je oprávněn vykonávat veškeré činnosti vztahující se k technickému schvalování konstrukčních organizací v České republice.  Po dokončení standardizační revize (PCA) pak i další úkoly v oblasti schvalování konstrukcí a pokračující letové způsobilosti výrobků a součástí, pro které jsme státem projekce.

Praha, červenec Pověření ÚCL  Český ÚCL se řadí k několika málo autorizovaným evropským leteckým úřadům EU.  Vytvořeny předpoklady ke konkurenceschopnosti českých subjektů civilního letectví  Priorita – uzavření kontraktu EASA a ÚCL

Praha, červenec Právní postavení ÚCL v EU  1. května 2004, se právo Evropských společenství stalo součástí českého právního řádu.  Právní akty Evropské unie mají tímto dnem aplikační přednost před právními předpisy České republiky a subjekty práva jsou v otázkách komunitárního práva chráněné soudními orgány Evropské unie.  Pro všechny subjekty práva v České republice jsou aplikačně závazné právní akty Evropské unie, s kterými musí být v souladu vnitrostátní právo.  Od 1. května 2004 je ÚCL povinen v plné míře aplikovat právo EU.

Praha, červenec Prameny práva ES 1. primární právo -základní smlouvy ES -smlouvy, které mění a doplňují zakládací smlouvy ES -přílohy připojené ke smlouvám společenství 2. sekundární právo - nařízení - směrnice - rozhodnutí - doporučení - stanoviska 3. mezinárodní smlouvy ES 4. nepsané prameny práva -právní obyčeje -vznikají na základě dlouholeté tradice a všeobecné akceptace 5. dohody mezi členskými státy

Praha, červenec Právo ES  Nařízení (Regulations)  Nařízení (Regulations) mají obecnou působnost, jsou závazná v celém rozsahu a přímo použitelná ve všech členských státech EU; s výjimkou těch, které mají sjednané přechodné období; směrnice (Directives)  Česká republika má povinnost promítnout do svého právního řádu směrnice (Directives) a dodržet zároveň lhůtu pro jejich provedení; aplikaci  při aplikaci komunitárních právních aktů by všechny subjekty práva měly a soudy jsou povinny přihlížet k doporučením a stanoviskům ES; právní ochrany  systém právní ochrany subjektů práva ve všech otázkách práva Evropských společenství je zaručen a vymahatelný, jak vnitrostátními soudy, tak soudními orgány EU – Evropským soudním dvorem a Soudem prvního stupně, jejichž rozhodnutí jsou v členských státech závazná.

Praha, červenec EASA zahájila svoji činnost jako regulátor v oblastech :  Letové způsobilosti letadel, souvisejících výrobků, letadlových částí a zařízení; projekčních a výrobních organizace (DOA, POA)  Organizací pro údržbu letadel  Způsobilosti personálu pro údržbu letadel  Organizací pro výcvik personálu údržby letadel V roce 2004 zahajuje činnost v oblastech :  Provozu letadel  Způsobilosti letových posádek A dále postupně v oblastech :  Provozu letišť  Poskytování služeb řízení letového provozuEASA

Praha, červenec Hlavní ( základní ) požadavky Hlavní ( základní ) požadavky ( Essential requirements ER ) a předkládá je zákonodárcům Evropského Společenství formou „Stanoviska“ (Opinion) pro jejich vydání. Evropský parlament a Rada je vydává jako závazné právní akty formou Nařízení (Regulation) a jsou obsahem Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č.1592 / 2002 EASA Jako společné standardy ( požadavky,normy, zásady ) pro všechny oblasti civilního letectví EASA zpracovává :

Praha, červenec Prováděcí pravidla ( Implementing rules IR ) Prováděcí pravidla ( Implementing rules IR ) Společné technické požadavky (Common technical requirements) které vychází z předpisů JAR (Část 1- požadavky) a Společné technické požadavky (Common technical requirements) které vychází z předpisů JAR (Část 1- požadavky) a Administrativní (správní) postupy ( Administrative procedures ) pro zajištění vymahatelnosti jejich plnění Administrativní (správní) postupy ( Administrative procedures ) pro zajištění vymahatelnosti jejich plnění a předkládá je E. Komisi Evropského Společenství formou „Stanoviska“ (Opinion) pro jejich vydání. Evropská Komise je vydává jako závazné právní akty formou Nařízení (Regulation) Prováděcí letecké předpisy nebo-li EASA

Praha, červenec Přijatelné způsoby průkazu ( Acceptable Means of Compliance AMC ) Přijatelné způsoby průkazu ( Acceptable Means of Compliance AMC ) Poradenský materiál (Guidance Material GM ) Poradenský materiál (Guidance Material GM ) Certifikační specifikace ( Certification Specifications CS ) Certifikační specifikace ( Certification Specifications CS ) AMC, GM a CS EASA zpracovává a sama vydává formou Rozhodnutí Výkonného ředitele EASA za účelem zajištění - Společného a jednotného zavedení a aplikace společných technických požadavků daných prováděcími pravidly (IR) - Uplatňování společného a jednotného systému provádění státního dozoru nad jejich plněním Nejsou právními akty, avšak EASA

Praha, červenec Přijatelné způsoby průkazu (AMC) a Poradenský materiál (GM) Osvětlují způsob, nebo několik alternat. způsobů, nikoliv však nezbytně jediných možných, kterými lze prokázat splnění společných technických požadavků prováděcích pravidel (IR) vydaných příslušnými Nařízeními Komise ale V případě uvažované jiné alternativě pro AMC/GM, musí být podrobný návrh zaslán EASA a může být použit pouze tehdy, kdy alternativní návrh je vydán Rozhodnutím Výkonného ředitele EASA AMC vychází z Části 2 předpisů JAR (AMC/IEM), TGLs AMC - ACCEPTABLE MEANS OF COMPLIANCE IEM – INTERPRETAIVE AND EXPLANATORY MATERIAL TGL – TEMPORARY GUIDANCE LEAFLETEASA

Praha, červenec Licencování 2407/92 – důsledky  Nařízení Rady (EHS) č. 2407/92 o vydávání licencí leteckým dopravcům se týká provozovatelů obchodní letecké dopravy, při čemž odstavce 1,2,3,4 a 6 článku 5 tohoto Nařízení se netýkají leteckých dopravců, kteří se zabývají výlučně provozem letadel s MTOM pod 10t nebo provozem letadel s méně jak 20 sedadly.  Hlavní účel: - jedna s podmínek pro stanovení jednotné dopravní politiky pro vnitřní trh v rámci EU

Praha, červenec Hlavní zásady pro implementaci 2407/92  vydává MD ČR – je upraveno zákonem č. 49/97  MD ČR zpracuje a zveřejní postupy pro vydávání provozních licencí, informuje Komisi,  MD ČR musí rozhodnout o žádosti nejpozději do tří měsíců ode dne předložení všech nezbytných informací. Rozhodnutí musí být sděleno žádajícímu podniku, zamítavé rozhodnutí musí být odůvodněno,  vydání a platnost provozní licence neustále závisí na vlastnictví platného AOC, které vydává ÚCL a které stanoví činnosti pokryté provozní licencí,  přechodové období pro vydání licencí dle tohoto Nařízení provozovatelům, kteří jsou držiteli licencí vydaných dle národní legislativy jsou popsána v článku 16 tohoto Nařízení,  MD ČR vydává souhlas k nájmu / pronájmu letadel v souladu s Nařízením. Musí stanovit podmínky souhlasu, které musí být součástí nájemní smlouvy. Potřeba vyjádření ÚCL.

Praha, červenec Hlavní zásady pro implementaci 2407/92  Článek 16  Bez ohledu na čl. 3 odst.1 zůstávají v platnosti provozní licence platné v členském státě ke dni vstupu tohoto nařízení v platnost, aniž jsou dotčeny právní předpisy, na jejichž základě byly vydány, a to nejdéle po dobu jednoho roku, kromě případu uvedeného v čl. 4 odst. 1 písm. b), pro který se použije doba nejdéle tří let, a v průběhu této doby letečtí dopravci držící licenci učiní nutná opatření k dosažení souladu se všemi požadavky tohoto nařízení. Pro účely tohoto článku se za dopravce držící provozní licenci pokládají také dopravci s osvědčením provozovatele letecké dopravy (AOC) platným ke dni vstupu tohoto nařízení v platnost, kteří však nejsou držiteli provozní licence. Tímto článkem není dotčen čl. 4 odst. 2, 3, 4 a 5 ani článek 9, avšak letečtí dopravci provozující činnost na základě výjimek předcházejících vstupu tohoto nařízení v platnost mohou v provozu pokračovat po dobu nepřesahující nejdelší dobu stanovenou výše, dokud členské státy nepřezkoumají jejich soulad s článkem 4.

Praha, červenec Bezpečnostní normy posádek  Bezpečnostní norma posádek byla zpracována ve spolupráci s interesovanými stranami sekcí letovou a provozní ÚCL. Po složitém připomínkovém řízení byla předána na MD ČR, které ji vydalo jako Přílohu k předpisu L6/I s účinností od Dle dostupných informací pracuje MD ČR na paragrafovém znění a následné publikaci.  V současné době zpracovala Komise návrh Hlavy Q „Flight Time and Duty Limitations and Rest Requirements“, která bude součástí Annex III Part OPS návrhu Nařízení EP a Rady jímž se novelizuje Nařízení Rady č /91 o harmonizaci technických požadavků a správních postupů v oblasti civilního letectví. V současné době byl návrh vrácen Komisi k přepracování, nebylo dosaženo konsensu.

Praha, červenec Legislativa EU na internetu ÚCL  Otázky EASA a odkazy na publikaci právních aktů Evropské unie lze nalézt na - EASA Úřední věstník Evropské unie  Oficiální publikací právních aktů Evropské unie je v ČR Úřední věstník Evropské unie, ve kterém vycházejí právní akty EU – od i v češtině.

Praha, červenec je oficiální sbírkou právních aktů Evropské unie  Official Journal of the European Union – OJ je oficiální sbírkou právních aktů Evropské unie, která vychází ve všech uznaných oficiálních jazycích členských zemí EU. vydává Úřad pro úřední tisky Evropských společenství(OPOCE), odpovídá za vydávání a distribuci Úř. věst.  Úřední věstník Evropské unie vydává Úřad pro úřední tisky Evropských společenství se sídlem v Lucemburku (OPOCE), který odpovídá za vydávání a distribuci Úř. věst. a dalších oficiálních publikací EU  Úřední věstník vychází ve dvou základních řadách  Řada L Legislation (obsahuje nařízení, směrnice, rozhodnutí, doporučení a stanoviska)  Řada C Information and Notices (přináší informace, přípravní akty, oznámení)  kromě toho existuje ještě Řada S Public tenders (obsahuje vyhlášené veřejné zakázky) Úřední věstník EU

Praha, červenec  Úřední věstník Evropské unie (v české verzi) je od přístupný na – stránky EUR-Lex - zdarma na - nebo jako placená služba v databázi CELEX Úřední věstník EU

Praha, červenec  Revidované překlady právních aktů jsou v elektronické podobě přístupné na internetové adrese Úřadu vlády ČR – Odboru kompatibility s právem ES – v systému ISAP  Vybrané právní akty EU již přeložené do českého jazyka, roztříděné podle analytického registru používaného v komunitárním právu – stránky EUR-Lex Legislativa EU na internetu

Praha, červenec  průběžné informace pro širokou veřejnost o dění v oblasti civilního letectví  prezentace na internetu  „elektronický Úřad“  rozšíření služeb na internetu  algoritmizace - příručky pro řešení „žádostí“  jakostní prostředí  spolupráce v rámci portálu veřejné správy  zpracování postupů „životní situace“  průběžné zasílání tiskových zpráv Možnosti webových stránek ÚCL

Praha, červenec Kontaktní adresy Adresa: Úřad pro civilní letectví ČR Letiště Ruzyně PRAHA Tisková mluvčí: Mgr. Jitka Ungerová