N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Sociální politika státu N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Občanské právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
VY_32_INOVACE_08/3/8 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Právo v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Česká republika Naše vlast
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Název prezentace (DUMu):
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
13. Růst lidské populace, demografie
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_Fi_III_28 Název Státní znaky sousedních zemí
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Českou republiku a její postavení v Evropě.

Č ESKÁ REPUBLIKA A JEJÍ SOUSEDÉ

S OUČASNÁ ČR ČR vznikla 1. ledna 1993 rozdělením Československa na dva samostatné státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. Článek 1 Ústavy (1) Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana. (2) Česká republika dodržuje závazky, které pro ni vyplývají z mezinárodního práva.

N OVODOBÁ HISTORIE 28. října 1918 vznikla po rozpadu Rakouska- Uherska Československá republika. Prvním prezidentem byl T. G. Masaryk. Demokratický vývoj byl narušen po nástupu Hitlera k moci Mnichovská dohoda – ztráta pohraničí obsazení českých zemí Německem, vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava. Slovensko se stalo samostatným fašistickým státem.

N OVODOBÁ HISTORIE světová válka 1945 – obnovení Československa 1948 – nástup komunistů k moci, budování socialistického státu pod vlivem SSSR 1968 – pokus o reformu socialismu, okupace vojsky Varšavské smlouvy 1989 – sametová revoluce, svržení totalitní moci 1993 – rozdělení Československa na dva samostatné státy

DEMOKRACIE Demokracie je v překladu vláda lidu. Tímto slovem označujeme politický systém ve státu, kde se na řízení státu mají možnost podílet všichni občané, kde jsou zaručeny svobody občanů a jejich rovnost. Státní moc kontrolují občané prostřednictvím volených zástupců – zastupitelská demokracie. Státní moc je rozdělena na zákonodárnou, výkonnou a soudní.

P OLOHA ČR

POLOHA ČR A ZÁKLADNÍ ÚDAJE ČR leží uprostřed Evropy Rozloha: km čtverečních (řadí dle údajů OSN ČR na 21. místo v Evropě a 115. místo ve světě) Počet obyvatel: cca 10,5 milionu Členění: 14 krajů Hlavní město: Praha (1,2 milionu obyvatel) Nejvyšší bod: Sněžka (1602 m n. m.)

Č LENĚNÍ ČR NA KRAJE

ČR A JEJÍ SOUSEDÉ ČR má 4 sousedy Nejdelší hranice je s Německem Nejkratší na východě se Slovenskem Na severu sousedíme s Polskem, na jihu s Rakouskem

V ZTAHY SE SOUSEDY Slovensko – nejužší vztahy, společný vývoj, není jazyková bariéra Polsko – podobný historický vývoj, bývalý socialistický stát, i nyní podobné problémy, společné členství ve Visegrádské čtyřce (uskupení čtyř středoevropských států: České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska ustavené roku 1991) Vztahy s Rakouskem a Německem jsou v souladu s mezinárodním právem. Některé sporné otázky, týkající se zejména minulosti, jsou předmětem jednání.

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Kdy vznikla Česká republika ? 2. Co víte o následujících datech z naší historie: , , léta 1939 – 1945, , rok 1948, rok 1968, rok 1989, ? 3. Vysvětli pojem demokracie ? 4. Se kterými státy naše republika sousedí ? 5. Jaké je územní členění naší republiky ? Ve kterém kraji bydlíš ? 6. Co je Visegradská čtyřka ?

ZDROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN NEZNÁMÝ. ruzovyfantomas [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: evropy evropy NEZNÁMÝ. brumlik [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ocnik.3/ ocnik.3/ NEZNÁMÝ. Ústava České republiky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: