Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování Tematická oblast: Zapalování Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: prosinec 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na princip klasického zapalování.

3 Klasické zapalování - princip
schéma ZAPOJENÍ BA – akumulátor V – spínací skříňka ZC – zapalovací cívka P – přerušovač C1 – kondenzátor R – rozdělovač S - svíčky Obr. 1.

4 Klasické zapalování - princip
Při sepnutí kontaktů přerušovače prochází proud z akumulátoru primárním vinutím zapalovací cívky. Proud vytváří magnetický tok. Při rozpojení kontaktů přerušovače se proud v primárním okruhu rychle zmenšuje a se změnou magnetického toku se indukuje vysoké napětí v sekundárním vinutí. Při dosažení potřebného průrazného napětí je palec natočen na výstup VN ke svíčce válce, který má zapalovat směs Mezi elektrodami svíčky nastane výboj = jiskra a energie z magnetického pole přechází do výboje. Kontakty přerušovače jsou přemostěny kondenzátorem. Úkolem kondenzátoru je co nejvíce omezit vznik elektrického výboje (jiskření) mezi kontakty přerušovače při přerušování proudu.

5 kontrolní otázky Nakreslete schéma klasického zapalování.
Do schématu dopište čísla svorek. Co se odehrává v zapalování, když je zapnutý kontakt? Co se stane při rozpojení kontaktů?

6 ZDROJE Seznam obrázků:
GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN Seznam obrázků: AUTOR NEUVEDEN. Zapalování [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /Obr. 8.


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování"

Podobné prezentace


Reklamy Google