Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

13. Růst lidské populace, demografie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "13. Růst lidské populace, demografie"— Transkript prezentace:

1 13. Růst lidské populace, demografie
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 13. Růst lidské populace, demografie Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Růst lidské populace, demografie.

3 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. populace Populace - soubor jedinců stejného druhu, kteří žijí na určitém místě a v určitém čase. Hustota populace – počet jedinců v určitém prostoru: - klesá nebo stoupá v závislosti na podmínkách prostředí.

4 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. populace Pokud mají organismy v prostředí dostatek potravy, je v něm málo nepřátel a je vhodné klima – pak se projeví rozmnožovací schopnost populace – dochází k přemnožení.

5 Lidská populace Každý jedinec je součástí nějaké skupiny lidí – určité populace. Občané naší republiky tvoří současnou populaci občanů ČR. Občané určitého města tvoří populaci toho města…

6 Lidská populace Každý jedinec zaujímá v různých populacích
určité postavení. Všichni jsme členy světové populace – lidstva.

7 Lidská populace Při posuzování lidských populací se obvykle sleduje:
-společensko-hospodářská a kulturní hlediska -početní stav populace a její struktura -vztahy populace k prostředí.

8 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. vitalita populace Vitalita (životaschopnost) populace je ovlivněna počtem jedinců. Při menších počtech je v populaci vyšší možnost příbuzenského křížení – přenášení recesivních nežádoucích mutací.

9 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. vitalita populace Ke snížení počtu druhů pod kritickou hranici může dojít vlivem přírodních katastrof: - požáry, - erupce sopek, - zátopy… Vliv činnosti člověka – otrava prostředí nežádoucími látkami, odchytem, lovem…atd.

10 Struktura populace Populaci lze charakterizovat i podle věku jedince.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Struktura populace Populaci lze charakterizovat i podle věku jedince. V některých populacích je více starších jedinců, jinde mladších. Převažuje-li v populaci skupina starších jedinců – ohrožení vymřením.

11 Hustota a rozmístění populace
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Hustota a rozmístění populace Počet jedinců určitého druhu v závislosti na prostoru určuje hustotu populace. Vyjadřuje se jako počet jedinců na jednotku plochy – m2, km2.

12 demografie - zabývá se početním stavem obyvatelstva,
- sleduje přírůstek, stěhování a úbytek obyvatel, - věnuje pozornost historii vývoje lidské populace.

13 demografie Při reprodukci obyvatelstva dochází ke změnám jeho stavu, který je dán: - počtem - strukturou - rozmístěním.

14 demografie Reprodukce obyvatel – celková obnova obyvatelstva určitého území, do které patří: úmrtnost, porodnost stěhování obyvatelstva.

15 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. demografie Demografie poskytuje různé data a poznatky některým dalším oborům zabývající se lidskou populací: - ekonomii, sociologii, sociálnímu lékařství, antropologii, historiografii, sociální geografii, nebo ekologii.

16 Demografie a její výsledky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Demografie a její výsledky Výsledky demografického zkoumání jsou důležité pro: - veřejnou správu, - organizaci zdravotnictví a školství, - pojišťovnictví…..

17 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. demografie Skladba populace v rozvinutých zemích se v posledních letech mění. Zlepšování životních podmínek a lékařské péče – zvyšování podílu lidí ve vysokém věku.

18 demografie Demografický vývoj velkou mírou ovlivňuje fungování společnosti. Demografické prognózy jsou velmi důležité při zvažování budoucího rozvoje společnosti.

19 otázky Co je to „populace“? Co znamená „reprodukce obyvatel?“
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. otázky Co je to „populace“? Co znamená „reprodukce obyvatel?“ Co znamená pojem „hustota populace?“ Čím je ovlivněna vitalita populace? Čím se zabývá demografie?

20 Zdroje pro textovou část
BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

21 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: >. Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 9 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 13- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < tml>. Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >.


Stáhnout ppt "13. Růst lidské populace, demografie"

Podobné prezentace


Reklamy Google