Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03"— Transkript prezentace:

1 Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 Česká republika Je to vnitrozemský stát – nemá moře.
Sousedí se Slovenskem, Polskem, Německem a Rakouskem. Má 10,5 milionu obyvatel. Rozloha: km2. Dělí se do tří územních celků : Čechy, Morava, Slezsko. Hlavní město je Praha.

3 Význam ČR Česká republika patří mezi středně vyspělé státy.
Většina známých podniků prodána do zahraničí. Významný je automobilový průmysl (Škoda Mladá Boleslav), pivovarnictví (Plzeň, České Budějovice), hutnický průmysl (Ostrava, Plzeň, Brno), atd.

4 Zemědělství V poslední době naše zemědělství ustupuje na úkor Polska a jiných států. Pěstuje se zde pšenice, ječmen, kukuřice, brambory, cukrová řepa, slunečnice a v poslední době se velmi rozšířilo pěstování řepky olejky. Významná je také produkce masa, vajec a mléka (krávy, prasata, kuřata).

5 Historie Československý stát vznikl 28. října 1918.
Český národ se spojil se Slováky. Prvním prezidentem byl Tomáš G. Masaryk. V roce 1938 – Mnichovská dohoda, ČSR obsazena Německem. Po II. světové válce nástup komunismu, od roku 1989 demokratický stát. 1. ledna 1993 vznik samostatné České republiky.

6 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 5. Předmět: Vlastivěda Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu se žáci naučí základní informace o České republice.


Stáhnout ppt "Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03"

Podobné prezentace


Reklamy Google