Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr. Hana Kindlová Název : VY_12_INOVACE_16_Z_Kindlová_naše vlast Téma: Naše vlast Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:

2 Anotace a metodický pokyn
Materiál je určen pro žáky 2. stupně ZŠP. Využitelný při práci s interaktivní tabulí.

3 Země v srdci Evropy – Česká republika.
Sousední státy ČR – základní informace. Pracovní list – sousední státy, vlajky. - odpovědi na otázky.

4 Země v srdci Evropy - Česká republika
Česká republika leží v Evropě. Často se říká, že je „srdcem Evropy“. Je zemí vnitrozemskou. Rozlohou patří mezi středně velké evropské státy.

5 Země v srdci Evropy - Česká republika
Česká republika leží v Evropě. Často se říká, že je „srdcem Evropy“. Je zemí vnitrozemskou. Rozlohou patří mezi středně velké evropské státy.

6 Symboly České republiky
Velký státní znak Malý státní znak Prezidentská standarta Státní pečeť Státní vlajka Státní barvy Státní hymna

7 Česká republika Č e s k o s l o v e n s k o Č e s k o Slovensko
V minulých letech se nazývala Československo. V roce 1993 došlo k rozdělení na dva samostatné státy Českou republiku a Slovenskou republiku. Často se používá označení Česko a Slovensko. Obyvatelé České republiky mluví českým jazykem, obyvatelé Slovenské republiky slovenským. Od roku 1993 Č e s k o Č e s k o s l o v e n s k o Slovensko

8 Česká republika Česká republika sousedí se čtyřmi státy. Nejdelší státní hranice máme na západě s Německem. Na severu sousedíme s Polskem, na jihu s Rakouskem. Nejkratší hranice sdílíme na východě se Slovenskem. Polsko Německo Česko Slovensko Rakousko

9 Odpověz na otázky: Hlavní město ČR je _____________.
Napiš státy, které sousedí s ČR. ______________ ______________ Se kterým státem máme nejdelší a nejkratší hranici? nejkratší ____________ nejdelší _____________ Jak se jmenovala Česká republika v minulosti? _______________ Ve kterém roce se Československo rozdělilo na dva státy? ______ Jak se jmenují? _____________________ Praha Německo Polsko Slovensko Rakousko Slovensko Německo Československo 1993 Česká republika, Slovensko

10 Dopiš názvy sousedních států České republiky a vybarvi jejich vlajky.
Vyznač nejkratší a nejdelší hranici se sousedními státy. Polsko Německo Česká republika Slovensko Rakousko

11 Použité zdroje: Kortus F., Teplý F. Zeměpis – Česká republika – učebnice Praha: Porta ISBN Kortus F., Teplý F. Zeměpis – Česká republika – pracovní sešit Praha, ISBN Mapa Evropy Wikipedie Soubor:Map of Europe (political).png This map has been uploaded by Electionworld Autor Alinor Velký státní znak Wikipedie Soubor:Coat of arms of the Czech Republic.svg Volné dílo Malý státní znak Wikipedie Soubor:Small coat of arms of the Czech Republic.svg Autor Jiří Louda Státní barvy Wikipedie Soubor:Tricolour of the Czech Republic.svg Autor Ragimiri Státní vlajka ČR Wikipedie Soubor:Flag of the Czech Republic.svg Volné dílo Standarda Wikipedie Soubor:Flag of the president of the Czech Republic.svg Volné dílo Státní pečeť Wikipedie Soubor:Seal of the Czech Republic.png Volné dílo Státní hymna Wikipedie Soubor:Skroup-Anthem.jpg Volné dílo Mapa ČSSR Wikipedie Soubor:ČSSR-mapa.png Volné dílo


Stáhnout ppt "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr."

Podobné prezentace


Reklamy Google