Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_16_2. světová válka TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva 2. světová válka. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 2. světová válka /1939 – 1945/ – vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava /Čechy a Morava připojeny k Německu/. Nastalo období okupace. Slováci se odtrhli a zřídili si samostatný stát. Podkarpatskou Rus obsadilo Maďarsko. Září 1939 – německá armáda obsadila Polsko a napadla postupně Francii, Sovětský svaz, Anglii.

4 Změnila se podoba vlajky, vyvěšovala se vlajka s hákovým křížem, auta začala jezdit vpravo, byl nastolen teror, lidé žili ve strachu. Německá policie = gestapo. Lidice, Ležáky – vypálené vesnice, vyvraždění obyvatel /1942/. Školství – od 1. třídy se vyučovala němčina, byly vyřazovány některé učebnice.

5 Židé – krutý osud, Němci je chtěli vyhubit, zabavovali jim majetek, mučili je v koncentračním táboře. Boj proti okupaci – partyzáni /ozbrojené oddíly/. – povstání v Praze proti německým okupantům. – Německo se vzdalo. – osvobození Československa.

6 Poválečný vývoj Obnovil se demokratický stát. Podkarpatská Rus připojena k Sovětskému svazu. Odsun německého obyvatelstva z Československa. Znárodnění velkých továren, hutí, bank /zabavení soukromým majitelům/. Ve volbách zvítězila Komunistická strana Československa /1946/. Únor 1948 – prezident Klement Gottwald. Byla nastolena totalitní vláda jedné strany /KSČ/.

7 Opakování 1. Co se stalo ? 2. Kterou událostí začala 2. sv. válka? 3. Co se stalo s Židy? 4. Kdy se Německo vzdalo? 5. Jak dlouho trvala 2. sv. válka? 6. Kdo byl v roce 1948 prezidentem? 7. Jaká strana se dostala k moci?

8 Správné odpovědi 1. Protektorát Čechy a Morava
2. obsazení Polska německou armádou 3. byli pronásledováni, vyvražďováni 5. 6 let 6. Klement Gottwald 7. KSČ


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"

Podobné prezentace


Reklamy Google