Organizace práce v prodejně Zpracoval Ing. Jan Weiser.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Pracovní právo. Pohovor
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
2 Marketingové koncepce
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Povolání, zaměstnání, práce
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovně právní vztahy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní formy prodeje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Pracovnělékařské služby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odměňování zaměstnanců
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
zpracovaný v rámci projektu
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
zpracovaný v rámci projektu
Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno
Právo sociálního zabezpečení
Organizace práce na prodejně
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Organizace práce v prodejně Zpracoval Ing. Jan Weiser

Obsah výkladu  Specifika práce v prodejně  Členění zaměstnanců prodejny  Pracovní činnosti prodavače  Práva a povinnosti zaměstnance  Osobní hygiena  Organizace práce v prodejně  Frekvence zákazníků  Pracovní doba  Provozní doba  Otázky a úkoly

Práce v obchodě má některá specifika  náročnost na potřebu pracovních sil  převaha služby zákazníkovi  velká dělba práce  individuální jednání se zákazníky, dodavateli, pracovníky správy, policie, kontrolními orgány  neohraničená pracovní doba  rozmístění prodejen (přiblížení ke spotřebitelům)  kvalifikační nároky  vysoké množství zaměstnaných žen  nepravidelné pracovní vytížení  nízké mzdové a společenské ohodnocení  zaměstnanci prodejny musí mít specifické znalosti o zboží a určité profesionální dovednosti.

Členění zaměstnanců Podle klasifikace zaměstnání jsou pracovníci prodejny označení jako „provozní pracovníci ve službách a obchodě“. Podle vykonávané činnosti je členíme na  dělníky – vykonávají převážně fyzickou činnost  provozní a obsluhující pracovníky – doprava, skladování, prodej, služby  duševní pracovníky – vedoucí prodejen, kvalitáři, zbožíznalci, účetní apod.

Příklad pracovních činnosti prodavače  přesun zboží ze skladu do prodejní části a jeho vystavení  vyzkoušení kvality  pomoc zákazníkovi při výběru  seznámení s podmínkami půjček, slev  balení zboží  vystavení dokladu o prodeji  vydání záručního listu  přejímka zboží, jeho uskladnění, ošetření  průzkum spotřebitelské poptávky  účast na inventurách  aranžování zboží v prodejně  plnění dalších povinností souvisejících s prodejem

Práva a povinnosti zaměstnanců vyplývající z pracovního poměru Každý zaměstnanec musí dodržovat pracovní kázeň a plnit povinnosti vyplývající z obecných pracovně právních předpisů, z pracovního řádu a z pokynů nadřízených. Základní povinnosti:  pracovat svědomitě a řádně využívat pracovní dobu  dodržovat předpisy  řádně hospodařit se svěřeným majetkem

Vedoucí zaměstnanci mají ještě další povinnosti  řídit a kontrolovat práci zaměstnanců  vytvářet příznivé pracovní podmínky  zabezpečovat spravedlivé odměňování  vytvářet podmínky pro zvyšování odborné úrovně zaměstnanců  zabezpečovat dodržování předpisů  přijímat včasná opatření k ochraně majetku zaměstnavatele

Osobní hygiena Je důležitá zásada a nezbytný předpoklad každého prodavače zejména v potravinářském sortimentu,aby nedošlo k ohrožení zdraví zákazníka. V potravinářských prodejnách je nutné dodržovat tyto zásady:  zdravotní průkaz  pravidelné lékařské prohlídky  osobní hygiena  v případě nemoci (i v okolí) okamžitá návštěva lékaře  vždy čistý oděv a obuv  po použití WC umytí rukou tekutým mýdlem, bezdotykové baterie a jednorázové ručníky  čisté nehty, ochrana vlasů, čistý kapesník Totéž platí i o hygieně celého prodejního prostoru, přípraven a skladů.

Organizace práce v prodejně Efektivnost práce prodejny je rozhodujícím faktorem při tvorbě zisku. Provoz prodejny musí být organizován tak, aby po celu dobu prodeje byl plynulý, zboží bylo doplněno, netvořily se fronty. V menších prodejnách je práce rozdělena mezi vedoucího a prodavače. Ve velkých prodejnách je dělba práce výraznější, je rozdělena podle charakteru práce, podle operací, podle specializace prodavačů na různé sortimenty. Schéma prodejny:  vedoucí prodejny  vedoucí jednotlivých oddělení  prodavači  informace  pokladní  skladníci  výkup lahví  administrativní síly  pomocné síly

Frekvence zákazníků Při řízení provozu má velký význam znalost frekvence zákazníků v průběhu roku, měsíce, týdne i jednotlivých dnů.  Mimořádné výkyvy se objevují především před svátky (vánoce, velikonoce, volné dny ), také o prázdninách.  Nižší obrat je na začátku týdne, zvyšuje se ke konci, od čtvrtečního odpoledne, v pátek a kulminuje v sobotu.  V průběhu dne jsou rozdíly i mezi jednotlivými hodinami.  Rozdílný vývoj frekvence je i u nepotravinářského zboží.  Při organizaci práce se používají grafy s nástupem pracovníků na směnu. Cíl – spokojenost zákazníků, rychlý prodej, maximální zisk.

Pracovní doba Pracovní doba- je doba, v níž je zaměstnanec povinen pracovat pro zaměstnavatele. Je limitována délkou, povinnými přestávkami a dobou odpočinku mezi směnami.  Délka pracovní doby je 40 hodin týdně.  O rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, přihlíží k provozním potřebám a zákonným podmínkám. Zaměstnavatel určuje začátek a konec pracovní doby a může podle potřeby rozdělit směnu na části tzv. dělené směny.  Je možné použít pružnou pracovní dobu, kdy si zaměstnanec volí začátek a konec pracovní doby sám podle stanovených zásad zaměstnavatelem.  Zaměstnavatel může sjednat se zaměstnancem i kratší pracovní dobu.

Provozní doba Provozní doba-je doba, kdy mohou zákazníci uskutečňovat své nákupy a služby. Provozní doba závisí na:  provozním režimu prodejny  frekvenci poptávky  možnostech a zájmech provozovatele Vychází z těchto hledisek:  prodejní doba by se měla stanovit tak, aby zákazníci mohli nakupovat v mimopracovní době  prodejní doba musí vyhovovat co nejširšímu okruhu zákazníků, včetně spádových oblastí  je vhodné zabezpečit prodloužený prodej před dny pracovního klidu, popřípadě ve volných dnech  je nutno přihlížet k dopravnímu spojení zákazníků Přechodné uzavření prodejny  Pouze ve výjimečných případech, je potřeba to ohlásit vývěskou a oznámit příčinu a délku trvání.

Otázky a úkoly  Čím se liší práce v obchodě od práce v jiných odvětvích?  Jak členíme zaměstnance obchodu podle vykonávané činnosti?  Vyjmenujte pracovní funkce, se kterými se setkáváme v obchodě.  Jaké základní povinnosti zaměstnanců vyplývají z jejich pracovního poměru?  Vyjmenujte zásady osobní hygieny v potravinářských provozech.  Jaký je rozdíl mezi pracovní a provozní dobou?  K čemu se přihlíží při rozvržení pracovní doby jednotlivých pracovníků prodejny?  Které faktory ovlivňují rozsah provozní doby prodejny?