TRANSFORMACE OBČANSKÝCH SDRUŽENÍ ) (v návaznosti na nový občanský zákoník) 29. srpna 2013, Městský úřad Vsetín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Pobočný spolek JUDr. Petr Šlauf advokát společník AK Svejkovský, Kabelková a spol.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Státní organizace.
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Název projektu: Moderní škola
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Neziskové organizace po
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Neziskové organizace po
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

TRANSFORMACE OBČANSKÝCH SDRUŽENÍ ) (v návaznosti na nový občanský zákoník) 29. srpna 2013, Městský úřad Vsetín

Současná právní úprava  Do : Občanská sdružení – z.č. 83/1990 Sb. Obecně prospěšné společnosti – z.č. 284/1995, 231/2010, 68/2013 Sb.  Od : Nový občanský zákoník – z.č. 89/2012 Sb.

Nová právní úprava Ustanovení nového občanského zákoníku rozlišují tři typy právnických osob: 1) korporace - spolky 2) fundace - nadace či nadační fondy 3) ústavy

Korporace  Typicky spolky (§ 210 – 302)  Tvoří je členové nebo společníci neboli osobní složka (corpus = tělo).  Činností je uspokojování a ochrana těch zájmů členů, k jejichž naplňování je spolek založen.  V současné právní úpravě jde především o občanská sdružení.

Fundace  Typicky nadace či nadační fondy (§ 303 – 401)  Základ (fundus) tvoří majetek určený k určitému účelu.

Ústavy (§ 402 – 418)  Osobní i majetková složka je propojena: ústav nemá členy, ale zaměstnance, a majetek ústavu není chráněn jako u fundací.  Provozuje činnost, jejíž výsledky jsou každému rovnocenně dostupné za předem stanovených podmínek.  V současné době jde především o obecně prospěšné společnosti.

Možnosti transformace  Přeměna občanského sdružení na spolek  Přeměna občanského sdružení (OS) na obecně prospěšnou společnost (OPS)  Zrušení občanského sdružení a založení subjektu s novou právní formou  Zrušení občanského sdružení a fungování jak neformální skupina osob

Přeměna OS na spolek  Automatické změny: Od jsou obč.sdružení považována za spolky a platí pro ně všechna relevantní ustanovení NOZ. Zůstává historie, IČ, smlouvy. Mění se právní poměry ve spolku. Rozporná ustanovení stávajících stanov pozbydou okamžitě své závaznosti. Platné odkazy na zrušený zákon o sdružování se považují za odkazy na NOZ.

Přeměna OS na spolek  Ruční změny: Povinnost přizpůsobit stanovy právní úpravě NOZ do 3 let (od ) Povinnost přizpůsobit název do 2 let Povinnost doplnit do rejstříku spolků do 3 let údaje, které tam nebudou automaticky překlopeny ze seznamu občanských sdružení

Přeměna OS na spolek  Pokud tyto požadavky nebudou splněny, může dojít až ke zrušení spolku.  Snadné vyhodnotit donucující ustanovení, často se vyskytují dovětky typu „neurčí-li stanovy jinak…“, „stanovy mohou určit…“  Donucující ustanovení – minimální počet členů, dobrovolnost účasti na spolku, účel spolku, povinnost péče řádného hospodáře…

Soulad stanov s NOZ  Stávající stanovy je potřeba si zkontrolovat, zda jsou v souladu s NOZ (tzn. projít si každý paragraf zákona, např. záležitosti členské schůze a kontrolní komise, jejich volba a funkční období).  Soulad lze předpokládat, ale pokud stanovy něco neupravují, uplatní se ustanovení NOZ (spolkové právo § ).

Systematika NOZ  Princip od obecného ke konkrétnímu  Je třeba využívat i ustanovení o právnických osobách a korporacích (§ 118 – 213).  Např. pokud nenajdete ustanovení o výkonu funkce statutárního orgánu, aplikujeme ustanovení o péči řádného hospodáře stanovené obecně pro všechny právnické osoby.

Právnické osoby obecně  Většinové usnášení orgánů  Jednání za právnickou osobu: Kdo podepisuje, připojí podpis k názvu právnické osoby, popř. údaj o své funkci. Statutárnímu orgánu náleží veškerá působnost, kterou „stanovy“ nesvěří jinému orgánu právnické osoby. Člen statutárního orgánu jedná samostatně a ve všech záležitostech.

Název spolku  Název musí obsahovat slova „spolek“, „zapsaný spolek“ nebo zkratku „z.s.“.  Požadavek na jedinečnost a neklamavost názvu  Neplatí v případě důležitých důvodů – dlouhodobé užívání názvu, příznačnost.  Podmínky při použití jména osoby

Hlavní náležitosti spolku  Je samosprávný a dobrovolný svazek členů.  Minimální počet členů – 3 osoby se stejným zájmem  Členové spolku neručí za jeho dluhy.  Činnost – uspokojování a ochrana zájmů, k jejichž naplňování je spolek založen  Hlavní činností nemůže být podnikání nebo výdělečná činnost.

Hlavní náležitosti spolku  Vedlejší hospodářská činnost může být provozována pouze k podpoře hlavní činnosti nebo za účelem hospodárného využití spolkového majetku.  Zisk lze použít pouze pro spolkovou činnost, včetně správy spolku.  Pokud je členství různého druhu, musí být ve stanovách vymezeno.

Hlavní náležitosti spolku  Stanovy musí být uloženy v plném znění v sídle spolku.  Orgány – statutární orgán, nejvyšší orgán, příp. kontrolní komise, rozhodčí komise aj.  Funkční období 5 let, pokud stanovy neřeší  Statutární orgán – kolektivní či individuální  Nejvyšší orgán (členská schůze) – určuje hlavní zaměření činnosti, schvaluje změnu stanov, hospodaření, přeměnu či zrušení.

Veřejný rejstřík spolků  Nyní chybí právní norma upravující veřejný rejstřík spolků – kdo ho vede, co se zapisuje, jakým způsobem se zapisuje a vymazává, zda je součástí sbírka listin.  Minimální informace – název, adresa sídla, předmět činnosti, jméno a adresa bydliště nebo sídla každého člena statutárního orgánu, způsob jednání za spolek, datum vzniku, zrušení či zániku

Nedostatky stanov  Je vhodné si vyhodnotit, zda vnitřní organizace sdružení dobře fungovala.  Nyní je příležitost odstranit chyby a nedostatky ve stávajících stanovách: Úpravy názvu Opravy a změny adres sídla Úpravy orgánů Způsob jednání jménem spolku Funkční období orgánů

Chyby ve stanovách  Pravomoc orgánů (záležitosti neupravené ve stanovách řeší ten a ten orgán)  Nabývání členství (který orgán rozhoduje o přijetí za člena)  Evidence členů (kdo ji vede a jak)  Svolávání orgánů (vyhnout se zablokování, pokud některý orgán není ustaven či není funkční)

Přeměna OS na OPS  Přeměna umožněna z.č. 68/2013 Sb., platí pouze do  Jedná se o změnu právní formy, tj. mění se pouze právní poměry.  Zůstává historie i IČ, jsou platné stávající smlouvy.

Kroky od OS k OPS  Zpracování jmenného seznamu členů  Souhlas orgánů sdružení (dle stanov!!!)  Souhlas všech členů v písemné podobě (bezdůvodný nesouhlas lze nahradit soudním rozhodnutím)  Stanovení rozhodného dne pro změnu  Zápis ve formě notářského zápisu o změně právní formy

Kroky od OS k OPS  Zápis nahrazuje zakládací listinu a musí obsahovat náležitosti stanovené zákonem – úprava právních poměrů, určení zakladatelů, členů správní rady, dozorčí rady a ředitele.  Návrh na zápis do rejstříku je třeba podat do 90 dnů ode dne rozhodnutí o změně.  Návrh – standardní formulář (v rubrice Ostatní skutečnosti uvést přeměnu z OS)

Kroky od OS k OPS  K návrhu je třeba připojit stanovy, doklad o IČ, živnostenské listy, registrace sociálních služeb, jiná oprávnění k zapisovaným službám a činnostem.  Dnem zápisu do rejstříku zaniká členství členů sdružení.

Kroky od OS k OPS  Do 30 dnů od zápisu zveřejnit změnu v Obchodním věstníku  Do 15 dnů oznámit změnu Ministerstvu vnitra  Oznámit změnu všem partnerům, správci daně, správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně, dodavatelům atd.

Kroky od OS k OPS  Provést inventarizaci majetku  Předat majetek spolu s předávacím protokolem  Sestavit konečnou rozvahu a provést účetní závěrku

Zakládací listina OPS  Název, sídlo a IČ zakladatele (PO), popř. jméno, rodné číslo a trvalý pobyt (FO)  Název a sídlo OPS  Druh obecně prospěšných služeb, které bude OPS poskytovat  Podmínky poskytování jednotlivých služeb  Dobu, na kterou se OPS zakládá, pokud to není na dobu neurčitou

Zakládací listina OPS  Jméno, rodné číslo a trvalý pobyt členů správní rady a dozorčí rady a ředitele  Způsob jednání za OPS  Hodnota a označení majetkových vkladů  Způsob zveřejňování výroční zprávy o činnosti a hospodaření

DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. Ondřej Sláma Odbor školství a kultury Městský úřad Vsetín Svárov 1080 (8.patro) Vsetín T: E: