Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář „Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál?“ Poslanecká sněmovna parlamentu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Sekce státní služby tisková konference RNDr. Josef Postránecký náměstek MV pro státní službu.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
43. schůze VSP PS PČR Aktuální stav připravované změny v oblasti Lékařské posudkové služby – aktualizace podkladu z 37. schůze 23. června 2016 JUDr. Jiří.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
Hlavní město praha a integrace cizinců
Zpráva o uplatňování ÚP
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Zákon o sociálním podnikání
eRecept – komunikace se základními registry
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Daň z příjmů právnických osob
Legislativní materiály vlády
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Seminář s krajskými úřady
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Správa sociálního zabezpečení
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Obsah veřejných rozpočtů III
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
RIA a důvodová zpráva 31. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV

Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu? Konference PS PČR Koncepce organizace posudkové služby

Co zahrnuje organizace: kdo posuzuje jakým způsobem je mu to svěřeno podle jakých procesních předpisů posuzuje jaká jsou práva a povinnosti na obou stranách jakou právní sílu má výsledek posouzení lze se proti výsledku posouzení bránit

Stávající stav: posuzují státní orgány – ČSSZ a MPSV kompetence je jim svěřena zákonem na posuzování dopadá správní řád práva a povinnosti vedle správního řádu definuje zákon č. 582/1991 Sb. posudek je důkaz lze se bránit proti rozhodnutí

Alternativy: kdo posuzuje státní orgán – posudkový úřad povinnost zákonem přenesená na určité subjekty (např. ošetřující lékaře) smluvně zajištění dodavatelé (např. vybraní ošetřující lékaři) smluvně zajištěný dodavatel

Alternativy: způsob svěření jedná se o sociální práva upravená v Listině jen zákon může vymezit (změnit) působnost jednotlivých úřadů či je zřídit státní moc lze uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon  působnost v oblasti LPS lze stanovit či změnit pouze zákonem

Alternativy: podle jakých procesních předpisů ve státní správě – správní řád s odpovídajícími úpravami ev. samostatný procesní předpis (ve variantě posudkového úřadu) mimo státní správu – přesné zákonné vymezení podmínek pro zpracování posudků + smluvní ujednání

Alternativy: práva a povinnosti základní povinnost posuzovaného: podrobit se posouzení základní práva posuzovaného: být informován, mít možnost se vyjádřit a navrhovat důkazy základní povinnost posuzujícího: zpracovat posudek v souladu s právními předpisy základní práva posuzujícího: mít možnost objektivizovat skutkový stav

Alternativy: výsledek posouzení: důkaz – stávající stav; jen tato možnost připadá v úvahu v případě externích dodavatelů posudků závazné stanovisko – připadá v úvahu jen v rámci státní správy, podstatně procesně náročnější forma pro posudkové orgány

Alternativy: opravné prostředky posudek jako důkaz: povinnost správního orgánu rozhodujícího o dávce odůvodnit své rozhodnutí, proti rozhodnutí možné opravné prostředky ve správním řízení i žaloba ve správním soudnictvím – plná jurisdikce posudek jako závazné stanovisko: speciální úprava v § 149 správního řádu

Co je tedy reálné měnit a proč? V současné době je LPS integrována do státní správy a dopadá na ni služební zákon. Samostatný obor státní služby: lékařská posudková služba. Pro lékaře: započitatelnost atestace z posudkového lékařství za zvláštní část úřednické zkoušky.

Problémy stávajícího stavu: Hrozící akutní nedostatek lékařů v důsledku věkového omezení podle služebního zákona (70 let) a zpřísněných podmínek pro vstup do státní služby (úřednická zkouška a podmínky do jejího složení). Zahlcenost LPS opakujícími se posudky pro různé sociální systémy.

Možná řešení: Krátkodobá: k překlenutí hrozícího akutního nedostatku posudkových lékařů. Střednědobá: změna nositele posuzování u vybraných agend a/nebo zefektivnění práce stávajících nositelů posuzování. Dlouhodobá: snaha zatraktivnit obor LPS a získat nové perspektivní lékaře.

Aktivity MPSV – koncepce: VÚPSV: Organizace posuzování zdravotního stavu ve vztahu k rozhodovacím procesům v sociálním zabezpečení ve vybraných zemích EU Technologická agentura ČR: projekt Prezentace posudkového lékařství odborné i laické veřejnosti

Aktivity MPSV – zefektivnění: projekt Efektivní řízení úřadu MPSV Aktivita 1: Analýza možností zapojení osob se zdravotním postižením do činnosti posudkových komisí MPSV Aktivita 2: Stanovení minimálních standardů pro pracoviště posudkových komisí MPSV FDV: Koncepce celoživotního vzdělávání předsedů posudkových komisí MPSV

Děkuji za pozornost. Tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor výkonu posudkové služby, Na Poříčním právu 1, Praha 2