Passive voice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
Advertisements

Anglický slovosled (oznamovací věty)
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Irregular Verbs I VY_22_INOVACE_07 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Passive voice / Trpný rod B1
TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
PAST PASSIVES vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová.
PRESENT PERFECT (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Vypracovala:Mgr. Silvie Reitharová
Počitatelná podstatná jména
Trpný rod Matěj Suchánek.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
PRESENT PERFECT SIMPLE
Přítomný čas průběhový Present Continuous
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.18 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 18 Název materiálu:Can Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Past simple & past continuous
PAST TENSES (9.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová Budoucí čas- Future tense.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Minulý čas průběhový VY_22_INOVACE_15 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Slovesa.
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
22. základní škola Plze ň, Na Dlouhých 49, p ř ísp ě vková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Present Continuous positive Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Svatava Mazurová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Sloveso „být“ v záporu a otázce, otázky Yes/No
Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.
Passive – Present Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Trpný rod – 9.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není li uvedeno jinak, je Kateřina Najmanová Trpný rod- The Passive.
VY_22_ZAZNAM_ Aj.I.3.BD.35 There is,there are. Když říkáme, že někde něco nebo někdo je, použijeme k tomu vazbu There is nebo There are. There is pokud.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Minulý čas průběhový (kladné a záporné věty)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_434_Předpřítomný čas (1) AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present and past continuous VY_22_INOVACE_22 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
prezentace je určena pro žáky pátého ročníku materiál slouží k osvojení si učiva přítomného času průběhového klasifikace přítomného času prostého a průběhového.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_04_Minulý čas pravidelných sloves AUTOR: Bc. Petra Baťová.
Přítomný čas průběhový (5.ročník) Učebnice Project 1
Passive voice Trpný rod vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ The passive voice Název sady: Project 3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_15.
Trpný rod (The passive) Angličtina neskloňuje a nečasuje, podle koncovek tedy nepoznáme, zda se jedná o podmět, či předmět věty. Poznáme to podle slovosledu:
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
VY_32_Inovace_ Future simple Project 3
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_01_Aj7_73
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
Jak je to s časy v angličtině...
It is ... They are ... There ... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
It is ... They are ... There ... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_01_Aj5_47
Přítomný čas průběhový (5.ročník) Učebnice Project 1
Otázka, přítomný průběhový
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Předpřítomný čas Present perfect tense
Reálné podmínkové souvětí - budoucí
Transkript prezentace:

Passive voice

Anglický jazyk neskloňuje, ani nečasuje a tak nelze dle koncovek poznat, zda se jedná o předmět či podmět věty. Pozor na slovosled: první je podmět, po něm sloveso, a za slovesem předmět.

Moje maminka ozdobila stromeček. Stromeček ozdobila moje maminka. Tyto dvě věty jsou sice víceméně stejné, avšak první věta nám říká, co maminka udělala, zatímco druhá oznamuje, kdo ozdobil stromeček. V angličtině to ale takto říct nelze. Na prvním místě je vždy podmět, za slovesem vždy předmět.

My mom decorated the tree. *The tree decorated my mom. První věta vyjadřuje totéž, co výše uvedené české příklady. Druhá věta s hvězdičkou však nesmyslně vyjadřuje, že stromeček ozdobil maminku, což je nesmysl. Jak tedy správně řekneme 'Stromeček byl ozdoben mojí maminkou,' aby byla zachována i funkce věty? Právě proto použijeme trpný rod.

Maminka ozdobila stromeček. My mom decorated the tree. - mluvíme o mamince, říkáme o ní, že ozdobila stromeček. Stromeček ozdobila maminka. The tree was decorated by my mom. - mluvíme o stromečku, říkáme o něm, kdo ho ozdobil.