Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. červen 2013VY_32_INOVACE_AGJ_140118 TRPNÝ ROD V PŘÍTOMNÉM PROSTÉM ČASE

2 Trpný rod (Passive Voice in Present Simple) Najděte a vyznačte slovesa. This room is cleaned every day. Football is played in most countries around the world. Computers are used in each lesson at school. Stamps are sold at the post office. Czech isn‘t spoken in England. I am never invited to parties. Oranges aren‘t grown in the Czech Republic. Where are these cars made? How is a house built? Is anybody hurt?

3 This room is cleaned every day. Football is played in most countries around the world. Computers are used in each lesson at school. Stamps are sold at the post office. Czech isn‘t spoken in England. I am never invited to parties. Oranges aren‘t grown in the Czech Republic. Where are these cars made? How is a house built? Is anybody hurt? Trpný rod (Passive Voice in Present Simple) check your answers

4 Football isplayed in Europe. Stamps are sold at the post office. Czech isn‘t spoken in England. Oranges aren‘t grown in the Czech Republic. Trpný rod (Passive Voice in Present Simple) This room is cleaned every day. sloveso být sloveso ve třetím tvaru

5 Tvoření trpného rodu Kladná oznamovací věta Footballisplayedin Europe. Stampsaresoldat the post office. This bookiswrittenin English. Czechisn‘tspokenin England. Riceisn‘tgrownin the Czech Republic. These booksaren‘twrittenin Czech. Isthis cheese producedin the Czech Republic? Yes, it is./ No, it isn‘t. AreŠkoda carsmadein Mladá Boleslav?Yes, they are./ No, they aren‘t. Areapplesgrownin Italy?Yes, they are./ No, they aren‘t. Tázací věta Záporná oznamovací věta

6 Použití: V jazycích platí, že na prvním místě ve větě je, o čem mluvíme, a teprve na druhém místě, co o tom říkáme. Ve větě v činném rodě je na prvním místě podmět (tedy činitel děje) a za slovesem předmět (trpitel děje). e.g. The company Škoda makes cars in Mladá Boleslav. (Mluvíme o škodovce a říkáme o ní, že vyrábí auta a kde.) Ve větě v trpném rodě je na prvním místě předmět (tedy trpitel děje) a za slovesem je činitel děje – sloveso mění svůj tvar. e.g. Cars are made in Mladá Boleslav by the company Škoda. (Mluvíme o autech a říkáme o nich, kdo je vyrábí a kde.)

7 Kdy trpný rod použít? Tématem věty není činitel děje. e.g. I am not often invited to parties. (Námětem věty není ten, kdo mě nezve, ale já.) Činitel děje není důležitý. e.g. Chocolate is made of milk and cocoa. (Není důležité, kdo čokoládu vyrábí.) Činitel děje není známý. e.g. Apples are grown in the Czech Republic. (Nevíme, kdo jablka pěstuje.)

8 Doplňte slovesa v trpném rodě přítomného času prostého a překládejte věty. 1)How often _______ the room ___________? (clean) 2)Football ___________________ (play) in many countries. 3)This computer __________________ (not use) very often. 4)What languages ___________________ (speak) in Switzerland? 5)Maps __________________ (sell) at the bookshop. 6)Rice ___________________ (not grow) in Europe. 7)What ________ this machine _____________ for? (use)

9 Řešení 1)How often is the room cleaned? Jak často se uklízí v tomto pokoji? 2)Football is played in many countries. Fotbal se hraje v mnoha zemích. 3)This computer isn‘t used very often. Tento počítač se příliš často nepoužívá. 4)What languages are spoken in Switzerland? Jakými jazyky se mluví ve Švýcarsku? 5)Maps are sold at the bookshop. Mapy se prodávají v knihkupectví. 6)Rice isn‘t grown in Europe. Rýže se v Evropě nepěstuje. 7)What is this machine used for? Nač se používá tento stroj?

10 MURPHY, Raymond. Essential Grammar in Use. London: Cambridge University Press, 2001. ISBN 3125336058 9783125336056. NAYLOR, Helen. Essential Grammar in Use Supplementary Exercises With Answers. London: Cambridge University Press, 2007. ISBN 978-0-521-675420. POUŽITÁ LITERATURA


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google