Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počitatelná podstatná jména

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počitatelná podstatná jména"— Transkript prezentace:

1 Countable and Uncountable Nouns Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

2 Počitatelná podstatná jména
-můžeme u nich odvodit množné číslo, u kterého lze určit počet kusů Book → one book→ two books -v jednotném čísle v běžné angličtině nemohou být bez členu (a/an, the) A dog is a perfect pet. - v množném čísle se často pojí se some, popř. s „many“ a „a few“

3 Nepočitatelná podstatná jména
-nelze je spočítat, určit počet kusů rain → two rain - nemají množné číslo (snows, advices) - nikdy nemají neurčitý člen -obvykle sem patří podstatná jména abstraktní (love, hate) a látková (water, snow) -Pozor! Některá podstatná jména, která v češtině v češtině počítat můžeme jsou v angličtině nepočitatelné INFORMACE jedna informace→ dvě informace Some information → two information - často se pojí se some, much, little

4 Určení - u některých abstraktních podstatných jmen mnohdy nemůžeme určit zda se jedná o počitatelné nebo o nepočitatelné - počitatelnost či nepočitatelnost je uvedena v každém oxfordském nebo cambridgském slovníku - značí se C(počitatelné) a U(nepočitatelné)

5 Dva významy -některá slova mohou mít v angličtině dva významy, jeden počitatelný a jeden nepočitatelný Např: lamb –jehněčí maso a lamb - jehně

6 Uncountable Countable paper (papír obecně) a paper (arch papíru)
hair (vlasy) a hair (jeden vlas, jeden chlup) chocolate (čokoláda) a chocolate (čokoládový bonbon) beer (pivo - obecně nápoj) a beer ('jedno' pivo v hospodě) coffee (káva - obecně nápoj) a coffee (jeden šálek, např. v restauraci či kavárně) room (prostor) a room (místnost, pokoj) experience (zkušenosti) an experience (jeden zážitek, jedna konkrétní zkušenost) chicken (kuřecí maso) a chicken (jedno kuře) lamb (jehněčí) a lamb (jehně) cake (koláč, dort) a cake (jeden celý koláč či dort) pepper (pepř) a pepper (paprika) iron (železo) an iron (žehlička)

7 Členy A / An - pokud se jedná o novou věc, ještě jsme o ní
nehovořili ( I saw a car) - zaměstnání (I am a doctor) The - o věci jme již hovořili (The car is red.) - myslíme konkrétní věc -jedinečné věci – jsou pouze jednou ( the president, the sun)

8 - spojeni a-lot-OF používáme jen když následuje podstatné jméno
-je univerzální, můžeme jej použít jak u počitatelných tak i u nepočitatelných podstatných jmen - spojeni a-lot-OF používáme jen když následuje podstatné jméno I've got a lot of friends. – Mám hodně přátel. Ale:Do you like the film? Yes, a lot. - Líbil se ti ten film?Ano, hodně. → nenásleduje žádné podstatné jméno -pokud je „A lot of“ v podmětu věty, tvar slovesa se potom řídí podstatným jménem, před kterým stojí. Spousta lidí je velice líná. A lot of people is very lazy. → A lot of people are very lazy.

9 Much vs. Many ve významu „hodně“ → POZOR! Není to synonymum od „a lot of“ - Much - nepočitatelná podstatná jména Many - počitatelná podstatná jména - používají se především v záporných větách a v otázkách použijeme-li v kladné větě → MANY - velice formální (I've got many friends.) MUCH- může být považováno za chybu! (I've got much money → a lot of) A little vs. A few - ve významu trochu, několik, pár a little – nepočitatelná podstatná jména (a little coffee – trochu kávy) a few – počitatelná podstatná jména (little experience – málo zkušeností)

10 Are there any people in the street? Jsou na ulici nějací lidé?
Some vs. Any - Any – v otázce Are there any people in the street? Jsou na ulici nějací lidé? - v záporné větě We haven't got any free time. Nemáme žádný volný čas. - some – v kladné větě There are some people in the street. Na ulici jsou nějací lidé. - v otázce ve které se na něco ptáme, ale zároveň něco nabízíme, navrhujeme, nebo o něco žádáme Would you like some coffee? Dal by sis kávu? -používá se u nepočitatelných jmen, nebo u počitatelných v množném čísle - v jednotném čísle pouze: SOME: když chce říct ze to je „fakt něco“ (It was some car. To byl fakt bourák.) ANY: když chceme říct „jakýkoliv“ (any child-jakékoliv dítě) - mají složené tvary (something, anything…)

11 THE END


Stáhnout ppt "Počitatelná podstatná jména"

Podobné prezentace


Reklamy Google