Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

stručný přehled a závěrečné procvičení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "stručný přehled a závěrečné procvičení"— Transkript prezentace:

1 stručný přehled a závěrečné procvičení
Vazba There is / are stručný přehled a závěrečné procvičení

2 There is / There are se v angličtině používá, když chceme říct, že něco nebo někdo existuje (neexistuje) nebo se někde nachází (nenachází) spojení There is používáme v jednotném čísle v kladných větách a následuje za ním neurčitý člen a / an (nebo přivlastňovací zájmeno či číslovka) například: There is a car. There is my brother. There is an art gallery. (můžeme použít i zkrácený tvar There´s) spojení There isn´t používáme v jednotném čísle v záporných větách a opět za ním následuje neurčitý člen a / an (nebo přivlastňovací zájmeno či číslovka) There isn´t a car. There isn´t my brother. There isn´t an art gallery.

3 spojení There are se používá v množném čísle v kladných větách a následuje po něm výraz some (překládáme jako NĚJACÍ, NĚJAKÉ atd.) například: There are some people there. There are some shops. There are some books. (POZOR! zkrácený tvar There´re se nepoužívá!!!) spojení There aren´t se používá v množném čísle v záporných větách a následuje po něm výraz any (překládáme jako ŽÁDNÍ, ŽÁDNÉ atd.) There aren´t any people. There aren´t any shops. There aren´t any books.

4 otázky: otázku utvoříme obrácením pořadí prvních dvou slov (slovesa to be a there) v jednotném čísle opět používáme neurčitý člen a / an v otázce v množném čísle (Are there?) používáme any a překládáme jako nějací, nějaké atd. příklady: Is there a cinema in your town? Is there an office? Are there any books? Are there any factories in your time?

5 V tabulce najdeš stručný přehled k tématu:
kladná věta záporná věta otázka jednotné číslo There´s (is) a / an …. There isn´t (is not) a / an …. Is there a / an …? množné číslo There are some … There aren´t (are not) any … Are there any…?

6 Jak překládáme? There is a car. - Tam je auto. There is a shop opposite my house. - Naproti mému domu je obchod. There aren´t any shops in our street. - V naší ulici nejsou žádné obchody. There isn´t a sports centre near here. - Tady v okolí není sportovní centrum. Is there a clothes shop? - Je tu obchod s oděvy? Is there a supermarket in your city? - Je ve tvém městě supermarket? Are there any parks in your town? - Jsou ve tvém městě nějaké parky? Are there any offices? - Jsou tady kanceláře? There are some offices near our school. - U naší školy jsou (nějaké) kanceláře.

7 Zkus si přeložit následující věty. Kontrolu najdeš na další stránce.
Tady je velký dům. Vedle mého domu je park. Je ve tvém městě nádraží? Autobusové nádraží je vedle vlakového nádraží. Na zdi jsou nějaké plakáty. Na stole jsou nějaké knihy. Naproti škole je malý obchod. Není tu supermarket. Vedle parku je velké parkoviště. Je tu sportovní centrum. Jsou tu nějaké obchody? Nejsou tu žádné obchody. U naší školy nejsou žádné kavárny. V našem městě je jedno kino. Na parkovišti nejsou žádná auta. V knihovně nejsou žádní lidé. Jsou tu čtyři obchody.

8 Kontrola vět z předchozí stránky:
There is a big house. There is a park next to my house. Is there a train station in your town? There is a bus station next to the train station. There are some posters on the wall. There are some books on the table. There is a small shop opposite the school. There isn´t a supermarket. There is a big car park next to the park. There is a sports centre. Are there any shops? There aren´t any shops. There aren´t any cafés near our school. There is one cinema in our town. There aren´t any cars in the car park. There aren´t any people in the library. There are four shops.


Stáhnout ppt "stručný přehled a závěrečné procvičení"

Podobné prezentace


Reklamy Google