Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zájmena přivlastňovací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zájmena přivlastňovací"— Transkript prezentace:

1 Zájmena přivlastňovací
VY_22_INOVACE-J-A-26 Zájmena přivlastňovací Aj 4.-5-ročník Základní škola Ostrava, Gebauerova 8, příspěvková organizace Autorka: Mgr.Daniela Ondrisová, není-li uvedeno jinak Pro animaci a změnu snímku klikej!

2 My,my /můj,má,moje,mé/ My car is red. Mé auto je červené.
My doll is small Má panenka je malá. My nose is big Můj nos je velký . My toys are in the cupboard. Moje hračky jsou ve skříni.

3 Your,your /tvůj, tvá, tvoje,váš, vaše/
Your kite is yellow. Tvůj /Váš/ drak je žlutý. Your bag is nice. Tvoje /Vaše/ taška je pěkná. Your computer is very old. Tvůj/Váš/ počítač je starý. Your hair is long and black. Tvé /Vaše/ vlasy jsou dlouhé a černé. Your name is very short. Tvé /Vaše/ jméno je velmi krátké.

4 His, his/jeho/ His name is very long. Jeho jméno je velmi dlouhé.
His balloon isn´t white Jeho balón není bílý. His toys are new Jeho hračky jsou nové. His bunny is small and pink. Jeho králíček je malý a růžový. His dog isn´t white-black. Jeho pes není bíločerný.

5 Her, her / její/ Her chair is brown. Její židle je hnědá.
Her shoes aren´t very nice. Její boty nejsou velmi pěkné. Her tail is hairy Její ocas je chlupatý / kočičí/. Her skirt is violet Její sukně je fialová. Her scarf is very long Její šála je velmi dlouhá.

6 Its /onoho,tohoto/ Zájmeno its má zvláštní postavení, znamená:
a/ patřící věci / Od čeho je….? Čemu patří?/ It´s its. To je tohoto. b/ patřící zvířatům /ne zvířecím hračkám, domácím mazlíčkům, jsou zastoupeny zájmeny osobními he,she – proto his, her /.

7 Our, our /náš, naše/ Our teacher is tall. Naše učitelka je vysoká.
Our mother is young Naše maminka je mladá. Our table is old Náš stůl je starý. Our school is in Ostrava. Naše škola je v Ostravě. Our books are new Naše knihy jsou nové. škola

8 Their, their /jejich/ Their desks are old. Jejich lavice jsou staré.
Their legs are long Jejich nohy jsou dlouhé. Their eyes are blue Jejich oči jsou modré. Their body isn´t very fat. Jejich tělo není velmi tlusté. Their fingers are short Jejich prsty jsou krátké.

9 Zájmena přivlastňovací používáme též uprostřed věty tak jako v češtině.
It´s my pen To je moje pero. This is your train To je váš vlak. Is it his ball? Je to jeho balón? Sarah is their sister Sára je jejich sestra. Where is her scarf? Kde je jeji šála? Where is his kite? Kde je jeho drak? Isn´t she his mom? Není to jeho mamka?


Stáhnout ppt "Zájmena přivlastňovací"

Podobné prezentace


Reklamy Google