Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_1C_AJ8_05_Passive voice II Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Angličtina Téma: Trpný rod- 2.část Ročník: ročník Klíčová slova: passive voice, past participle, passive, active

2 Anotace Trpný rod (Passive voice) – 2.část gramatika
test na ověření správného pochopení a užití trpného rodu ve větách.

3 Čas Passive voice - trpný rod Přítomný prostý Minulý prostý Budoucí Přítomný průběhový Minulý průběhový Předpřítomný The book is written every day. The book was written yesterday. The book will be written. The book is being written. The book was beeing written. The book has been written. Somebody cleans this classroom every day.- Převeď tuto větu do trpného rodu ve všech časech.

4 Trpný rod v otázce Otázku tvoříme tak, jak se běžně tvoří otázka se slovesem být v různých časech. What is chocolate made from? Have you ever been stung by a bee? Is anybody hurt? When was it finished? How much money was stolen in the robbery? How is this word pronounced? Make a few more sentences.

5 Trpný rod v záporu Zápor tvoříme tak, jak se běžně tvoří zápor se slovesem být v různých časech. The money will not be returned. It won't be done tomorrow. I haven′t seen her for ages. It hasn't been completed yet. The car was three years old but hadn′t been used very much. I′m not often invited to parties. I wasn′t invited. This road isn′t used much. Make a few more sentences.

6 Sir Alexander Fleming discovered penicillin in 1928.
Kdy trpný rod použít? - Když chceme zdůraznit, co se stalo, a ne, co kdo udělal. Činný rod Sir Alexander Fleming discovered penicillin in 1928. Trpný rod Penicillin was discovered in 1928 by Sir Alexander Fleming.

7 Kdy trpný rod použít? 1.Téma věty je jiné než činitel děje.
Columbus discovered America. (činný rod, téma věty je KOLUMBUS, říkáme o něm, že objevil Ameriku) America was discovered by Columbus. (trpný rod, téma věty je AMERIKA, říkáme o ní, kdo ji objevil) 2.Činitel děje není důležitý America was discovered in V této větě není činitel děje vůbec vyjádřen, buď proto, že je to všeobecně známý fakt, nebo proto, že to v dané situaci není důležité. Pořád je téma věty Amerika, říkáme o ní, kdy byla objevena. 3.Činitel děje není známý My car was stolen yesterday.( Činitele neznám, nebudu ho tedy pravděpodobně dávat jako podmět věty.) Somebody stole my car yesterday. ( Tato věta by byla také možná, ale bylo by lepší se v tomto případě tomuto prázdnému podmětu vyhnout.)

8 Něco navíc: Pokud se jedná o sloveso, které má dva předměty (přímý a nepřímý), je možné jako podmět věty použít jakýkoliv z nich. She gave me the money. ( Dala mi ty peníze) nepřímý předmět přímý předmět The money was given to me. - Jako podmět věty jsme použili přímý předmět. (Ty peníze jsem dostal já.) I was given the money. - Jako podmět věty je zde použit nepřímý předmět, tedy já. Takové použití nepřímého předmětu jako podmětu věty v trpném rodě nám může připadat nezvyklé ( nelze přeložit slovo od slova do češtiny ). V angličtině jsou ale tyto věty běžné.

9 BY nebo WITH? Chceme-li v trpném rodě přeci jenom činitele děje zmínit, zpravidla bývá za předložkou BY America was discovered by Columbus. Hamlet was written by Shakespeare. Předložka WITH uvozuje spíše nástroj, než činitele: The door was opened with a key. - Klíč zde není činitel ale nástroj. Compare: The door was opened by a burglar. - Lupič je zde činitel.

10 The hotel room _______________ yesterday. ( clean )
Complete the sentences. Put the verbs in brackets into the correct form. The hotel room _______________ yesterday. ( clean ) The letter _____________ from Paris. ( send ) This website _____________ by hundreds of people every day. ( visit ) I can′t go with you. I ________________ to a wedding. ( invite ) When _____________________ . ( discover / Australia ) Tables and chairs __________________ ( usually / make ) of wood. The stolen car ____________ in a deserted car park yesterday morning. ( find ) Your car ________________ tomorrow. (repair ) This ring _____________ to me when I was a child. ( give ) He ________________ when he fell off a tree. ( badly / hurt ) U2 have a new album. Really? What ___________ ? ( it / call ) was cleaned was sent was visited have been invited was Australia discovered are usually made was found will be repaired was given was badly hurt is it called

11 Použité zdroje: MURPHY, Raymond. English Grammar in Use. Singapore: Cambridge University Press, 2004, ISBN VÍT, Marek. Trpný rod - tvoření trpného rodu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PETERS, Sarah; GRÁF, Tomáš. Nová cvičebnice anglické gramatiky. Praha: Polyglot, 2007, ISBN REDMAN, Stuart. English Vocabulary in Use. London: Cambridge University Press, 2002, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google