Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)"— Transkript prezentace:

1 TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)
Poznámka: značka * za slovem znamená pokračování kliknutím, zbytek je načasován

2 Trpný rod (passive voice) není možné začínat větu předmětem!
Jeden z nejdůležitějších gramatických jevů v angličtině, hlavně v technické oblasti.* Používá se zpravidla k vyjádření v případě neznámého nebo nedůležitého původce děje.* Proto – podmětem pasivní věty se stává objekt děje (předmět)* V angličtině mnohem používanější než v češtině ve spisovné angličtině v zásadě není možné začínat větu předmětem!

3 Princip:* This room is cleaned every day.* Somebody Další příklady:
cleans this room every day. Nedůležitý podmět mizí, rozhodující je fakt, zda se pokoj vůbec uklízí a ten se stane novým podmětem.* This room is cleaned every day.* Tvar slovesa „to be“ + příčestí minulé* Další příklady: The letter will be written. Our school hasn´t been painted yet. I was told to do it yesterday.

4 Pokud je nutné vyjádřit původce děje (v češtině podmět), užívá se předložka „by“. He was hit by a car. …… Srazilo ho auto. * nutné vyjádřit nástroj, používá se předložka „with“ The window was broken with a stone. ….. Okno bylo rozbito kamenem.

5 Otázka:* Zápor:* pomocí tvarů slovesa „to BE“
Is that book illustrated? Has this book been translated into Czech? Will this test have to be written with a blue pen?* Zápor:* také pomocí tvarů slovesa „to BE“ The newspapers aren´t printed in this building. It mustn´t be changed. My friend hasn´t been invited yet.

6 Další použití:* It is said that........... Říká se, že........
velmi časté v různých obměnách (write, believe, expect,...) může se používat v různých časech – minulý, předpřítomný čas* It is said that she works 16 hours a day.* He is said to Říká se o něm, že rovněž velmi časté - používá se v různých časech* She is said to work 16 hours a day.* He has been told to leave Bylo mu řečeno, aby... další časté použití vyjadřující příkaz* Další příklady: It is reported that two people were injured in the explosion. Two people are reported to have been injured in the explosion.

7 Ing. Ivo REJC


Stáhnout ppt "TRPNÝ ROD (PASSIVE VOICE)"

Podobné prezentace


Reklamy Google