Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Zpracovala: Ing. Alice Javoříková

2 Činný vs. trpný rod Činný rod – podmět je vykonavatelem děje. John prepares lunch. John připravuje oběd. Trpný rod – podmět není vykonavatelem děje. Lunch is prepared by John. Oběd je připraven Johnem.

3 Tvorba trpného rodu Podmět TO BEpříčestí minulé (3. tvar slovesa) Sloveso „to be“ může být v minulém, přítomném i budoucím čase. The lunch was prepared by John. Oběd byl připraven… The lunch is prepared by John. Oběd je připraven… The lunch will be prepared by John. Oběd bude připraven…

4 Zápor u trpného rodu Lunch wasn´t prepared by John. Oběd nebyl připraven… Lunch isn´t prepared by John. Oběd není připraven… Lunch won´t be prepared by John. Oběd nebude připraven… Podmět TO BE příčestí minulé (3. tvar slovesa) NOT

5 Otázka u trpného rodu Was lunch prepared by John? Byl oběd připraven…? Is lunch prepared by John? Je oběd připraven…? Will lunch be prepared by John? Bude oběd připraven…? PodmětTO BE příčestí minulé (3. tvar slovesa)

6 Věty k procvičení Doplň správný tvar slovesa Hamlet is (write) by Shakespeare. This building was (build) in 1930. Nobody is (injure). I am (invite) to his wedding. When will the computer be (repair)? Will the list be (make) soon? This job was (finish) last week. Hamlet is written by Shakespeare. This building was built in 1930. Nobody is injured. I am invited to his wedding. When will the computer be repaired? Will the list be made soon? This job was finished last week.

7 Věty k procvičení Převeď do trpného rodu Shakespeare wrote Hamlet. He built this house in 1930. John will do this work. They invite me to their wedding. When will you repair the computer? Will she make the list soon? Tom finished his job last week. Hamlet was written by Shakespeare. This house was built by him in 1930. This work will be done by John. I am invited to their wedding. When will the computer be repaired? Will the list be made soon by her? This job was finished by Tom last week.

8 Zdroje a literatura DUŠKOVÁ, L. Stručná mluvnice angličtiny. 6. vyd. Praha: Academia, 1991. ISBN 80- 200-0383-5. s. 176–180.


Stáhnout ppt "Trpný rod V minulém, přítomném a budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google