Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Second Conditional – tvar a použití

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Second Conditional – tvar a použití"— Transkript prezentace:

1 Second Conditional – tvar a použití
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Second conditional - tvar
If + minulý čas would/wouldn´t If = kdyby v druhých podmínkových větách! Předchází-li věta hlavní, není před if čárka. Pořadí vět může být jakékoli, význam vět se nemění. If I didn´t go to school, I would go horse riding every day. I would go horse riding every day if I didn´t go to school.

3 Second conditional – tvar
Sloveso be může být ve tvaru were ve všech osobách: If I/you/he...were taller, Would můžeme používat ve staženém tvaru: If I were taller, I´d play basketball. Otázka začíná obvykle větou hlavní: Would you buy a house if you had a million dollars?

4 Použití: Používáme, když mluvíme o situacích, které jsou méně reálné v přítomnosti nebo budoucnosti. Jedná se o hypotetické úvahy. If I were you, I would buy a new car. I am not you - this is impossible. If I had wings, I would be able to fly. People don't have wings - that's impossible.

5 ?

6 Srovnání: If I fall behind at school, I ask my friends for help.
Když jsem pozadu ve škole, žádám kamarády o pomoc. (nulový kondicionál – stálá pravda) If I fall behind at school, I´ll ask my friends for help. Jestli budu pozadu ve škole, požádám kamarády o pomoc. (první kondicionál – možný děj v buducnosti) If I fell behind at school, I´d ask my friends for help. Kdybych byl pozadu ve škole, požádal bych kamarády o pomoc. (druhý kondicionál – jen domněnka)

7 What would you do if....? If I had one million dollars,....
If I won the gold medal in the Olympic Games,.... If lessons were cancelled next week, .... If I were in a trouble,.... If I met my favourite singer,.... If my teacher was sleeping now, ....

8 Formální angličtina používá inverzi k vyjádření hypotetických dějů
Should you meet Nick, say hi from me. If you should meet Nick, say hi from me. Were I you, I would stop smoking. If I were you, I would stop smoking. Were it not for his teacher, I wouldn't know what to do now. If it weren't for his teacher, I wouldn´t know what to do now.

9 Translate – zero, first or second conditional?
1) Kdybys měl šanci hrát jakýkoli sport za tvůj národní tým, který sport bys hrál? 2) Půjdeš, budeš-li pozván do kina dnes večer? 3) Když upustíš vajíčko, rozbije se. 4) Co děláváš, když tě bolí hlava? 5) Jestli bude venku zima, vezmu si kabát. 6) Podepsal bys tu smlouvu, kdybys měl více času?

10 Solution: 1) If you had the chance to play any sport for your
national team, which sport would you play? 2) Will you go if you are invited to the cinema tonight? 3) If you drop an egg, it will shatter. 4) What do you do if you have an headache. 5) If there is cold outside I´ll get my coat. 6) Would you sign the contract if you had more time?


Stáhnout ppt "Second Conditional – tvar a použití"

Podobné prezentace


Reklamy Google