Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Should, ought to You ought to tell her how you feel. - Musíš jí říct.... You should tell her how you feel. - Měl bys jí říct...

3 Ought to 1) Vyjadřuje, co by měl někdo udělat. Je důraznější než should, které se spíše používá pro rady. 2) Následuje po něm infinitiv s částicí to. 3) Ought to se zřídka používá v otázkách a záporu. Namísto toho je používáno should. You ought to go to work on time. Měl bys (Musíš) chodit do práce včas. I ought not to smoke so much. Neměl bych tolik kouřit.

4 Ought to Pokud použijeme ought to v záporu, má tvar: oughtn't to nebo ought not to They oughtn't to drive so fast. Pokud použijeme ought to v otázce, má tvar: Ought I to write to her to apologize?

5 ?

6 Translate: 1)You ought to join the Army. 2)I ought not to go. 3)I ought to study because there's an exam tomorrow. 4)You oughtn't to go there. 5)The weak students ought not to spend much time on playing games. 6) The doctors ought to look after the patients better.

7 Should Vyjadřuje radu, předpoklad. Odpovídá českému měl bys...... You should help him. Měl bys mu pomoci. He should pass the exam. Měl by tu zkoušku udělat.

8 Should Zápor se tvoří přidáním záporky not: You shouldn´t eat fast food meals. Neměl bys jíst jídla z fast food. She shouldn´t watch TV so much. Neměla by se dívat na televizi tak často.

9 Should V otázce může should mít význam mírné povinnosti: Should I help my mum? Mám/ měl bych pomoct mamce? What should you bring to the party? Co bys měl/ co máš přinést na párty?

10 Translate: 1) I should revise because there's an exam next week. 2) You shouldn't go there, it´s dangerous. 3) You shouldn´t sit in the sun. 4) I think you should relax. 5) She should pay back £ 20 she borrowed last week. 6) All people should pick up their own litter.

11 Which forms are correct? 1)I should go. 2)We ought to not go 3)I ought not to go. 4)She should to go. 5)I don't ought to go. 6)He ought to don't go. 7)They shouldn't to go.

12 Solution: 1)I should go. ✔ 2)We ought to not go 3)I ought not to go. ✔ 4)She should to go. 5)I don't ought to go. 6)He ought to don't go. 7)They shouldn't to go.

13 What should I do? Dear Sue, my boyfriend is fat and stupid. I don´t like him anymore. What should I do? Lucy Dear Sue, my best friend Luke stole my MP3 player. I know it, because I saw it in his schoolbag when he opened it. What should I do? Thomas

14 What should I do? Dear Sue, I´m in love with two people. What should I do? Jane Dear Sue, I have fallen out with my parents because of a stupid argument. They didn´t let me go to the cinema with my girlfriend. And now even my girlfriend is angry with me. What should I do? Jeff


Stáhnout ppt "Should, ought to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google