Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reflexive pronouns Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reflexive pronouns Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Reflexive pronouns Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Reflexive pronouns I cooked the meal myself. He cut himself when he fell over. She saw herself in the mirror. They painted the house themselves. Pozor! V tomto případě je rozdíl mezi jednotným a množným číslem. You should ask yourself. You should ask yourselves.

3 Reflexive pronouns I myself Weourselves You yourself You yourselves He himself They themselves She herself It itself

4 Reflexive pronouns Zvratná zájmena v angličtině překládáme jako: 1) „se“, si, ses“ She saw herself. You enjoyed yourself. 2) sám/sama/sami = osobně I asked John himself.

5 Mnoho sloves, které jsou v češtině zvratná, nejsou zvratná v angličtině, např: meet (setkat se), complain (stěžovat si), sit down (posadit se), stand up (stoupnout si), relax (uvolnit se), wake up (probudit se), wash (umýt se), shave (oholit se), dress (obléknout se), marry (oženit se/vdát se)... He went to the bathroom, washed, shaved and got dressed.

6 Reflexive pronouns - oneself Pozor! Ve slovnících najdete u zvratných sloves zástupující „oneself“wash oneself Při použití ve větách musíme slovo oneself přizpůsobit zájmenům/ osobám. She washed oneself. She washed herself.

7 by myself/yourself..... sám Spojení by myself, by yourself apod. vyjadřuje, že někdo něco udělal bez druhých, že něco udělal o samotě. Everybody had already seen the film, so I watched it by myself. Nobody wanted to help us so we did it all by ourselves. Podobně slovo sám můžeme vyjádřit pomocí: on my own, on your own apod. I want to live on my own.

8 ?

9 Translate: 1) She talked about herself all the time. 2) My dog hurt itself. 3) I made it myself. 4) The exam itself wasn't difficult, but the examiner was horrible. 5) He cut himself with the knife while he was doing the dishes. 6) He shot himself.

10 Fill the gaps with the correct reflexive pronoun. 1) They only think of.... a) themselvesb) yourself c) themself 2) The dog scratched …. a) himselfb) oneselfc) itself 3) She created all the Christmas decorations by …. a) herself b) itselfc) myself 4) We didn´t know how to dress … to school. a) itselfb) themeselvesc) ourselves 5) She made breakfast all …. a) herselfb) by herselfc) herselves

11 Solution: 1) They only think of.... a) themselvesb) yourself c) themself 2) The dog scratched …. a) himselfb) oneselfc) itself 3) She created all the Christmas decorations by …. a) herself b) itselfc) myself 4) We didn´t know how to dress … to school. a) itselfb) themeselvesc) ourselves 5) She made breakfast all …. a) herselfb) by herselfc) herselves


Stáhnout ppt "Reflexive pronouns Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google