Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předpřítomný čas Present perfect tense

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předpřítomný čas Present perfect tense"— Transkript prezentace:

1 Předpřítomný čas Present perfect tense
Unit 5 Solutions

2 Tvoří se pomocí have/has + sloveso v příčestí trpném –ed/3 sloupeček
u nepravidelných sloves

3 Předpřítomný čas v češtině nemáme, je problém ho z angličtiny do češtiny přeložit (překládá se buďto přítomným nebo minulým časem), je problém ho i přeložit z češtiny do angličtiny, poznat, kdy se používá. Neexistuje jedna definice, kdy předpřítomný čas použít, je zapotřebí si zapamatovat situace, kdy se předpřítomný čas používá!! Většinou vyjadřuje děj, který proběhl v minulosti a nějakým způsobem souvisí s přítomností

4 Situace, kdy se předpřítomný čas používá
Pokud ve větě uvedeme jak dlouho děj trvá V otázce How long..? V odpovědi for – po určitou dobu/ since – od určité doby I live in Hradec. I have lived in Hradec for 20 years. (Pozor! I stayed in Italy for 2 weeks last year) V otázkách Have you ever ..? (ever in your life) Ptáme se, jestli za svého života něco zkusil, něco dělal. Život ještě není ukončený, informace se může v průběhu života změnit. Have you ever tried bungee jumping? – Yes I have. I tried bungee jumping in Italy last year.

5 Další situace, kdy používáme předpřítomný čas
Použijeme-li výrazy yet- ještě ne, just- právě nebo already- právě. Děj v minulosti má nějaký následek v přítomnosti. Has the bus already come? It has just left. No, it hasn´t come yet. Vyjmenováváme-li seznam něčeho, co jsme v životě udělali, navštívili, dokázali/ seznam není úplný, budeme ho v životě doplňovat. I have visited Germany, Poland, England, Italy and Croatia in my life. Oznamujeme-li aktualitu/klepy -the news/ gossip, něco co se stalo a teď má následky (ve větě není uvedeno, kdy se děj stal). Did you see Jane?!?? She has changed the colour of her hair!!! Ve větě je uvedeno číslo, které se může změnit. She has won Wimbledon 3 times. Halina Pawlovska has written 30 books.


Stáhnout ppt "Předpřítomný čas Present perfect tense"

Podobné prezentace


Reklamy Google