Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_08_6Č- Slovesný rod činný a trpný AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: leden 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Prezentace je určena k uvedení učiva o slovesném rodu činném a trpném, zahrnuta jsou také praktická cvičení na převádění vět do rodu trpného.

2 Slovesný rod Je schopnost slovesa vyjádřit svým tvarem,
zda podmět je, či není původcem děje. Pražskou univerzitu založil 1348 Karel IV. Podmět Karel IV. něco dělá, je původcem děje, založil univerzitu. Pražská univerzita byla založena 1348 Karlem IV. Podmět univerzita nedělá nic, je pasivní, není původcem děje.

3 Slovesný rod činný a trpný
Rod trpný slovesný tvar vyjadřuje, co činí podmět podmět je původcem děje Hrad obléhali nepřátelé. Lékař ošetřuje nemocného. Občané si zvolí nového starostu. slovesný tvar vyjadřuje, co činí někdo jiný než podmět podmět není původcem děje Hrad byl obléhán nepřáteli. Nemocný je ošetřován lékařem. Nový starosta bude zvolen občany.

4 Zvratná podoba slovesa
Rod trpný Opisný tvar trpný Zvratná podoba slovesa příčestí trpné + pomocné sloveso být (v různém čase) příčestí trpné se tvoří z kmene minulého příponou -n, -en : chválil →chválen, chválena, chváleno, … -t : dobyl → dobyt, dobyta, dobyto, … Chlapec je chválen učitelem. Hrad byl dobyt nepřáteli. 3. osoba rodu činného + zvratné zájmeno se Často se k nám dováží zboží z Číny. Na Vysočině se hodně pěstují brambory. Jména se píší s velkým počátečním písmenem. Alena

5 Zvratná podoba slovesa
sloveso se zvratným zájmenem může mít i jiný význam, takže ho nelze užít k vyjádření trpného rodu, pokud by mohlo dojít k nedorozumění: Zraněný se dopravil do nemocnice. 1. sám se tam dostal, např. vlastním autem 2. byl tam dopraven někým jiným, záchranáři V tomto případě je lepší použít opisný tvar Zraněný byl dopraven do nemocnice.

6 pokud můžeme užít opisný tvar trpný i zvratné
sloveso, dává se přednost zvratnému slovesu Srovnej: Zprávy jsou vysílány v sedm hodin večer. Zprávy se vysílají v sedm hodin večer. O Vánocích jsou zdobeny stromečky. O Vánocích se zdobí stromečky.

7 Některá slovesa trpný rod vyjádřit nemohou,
např. ležet, spát, jít, běžet, pršet, hořet, umět, bolet, …

8 Převeďte do trpného rodu:
Starostu zvolili jednomyslně. Starosta byl zvolen jednomyslně. Maminka hosty srdečně přivítala. Hosté byli srdečně přivítáni (maminkou). Odvážíme staré železo do sběrny. Staré železo se odváží (je odváženo)do sběrny. Vandalové rozbili okno. Okno bylo rozbito vandaly. Zítra žáci uskuteční zajímavý pokus. Zítra se uskuteční zajímavý pokus.

9 Tu knihu ilustroval Josef Lada.
Kniha byla ilustrována Josefem Ladou. Očekáváme, že závodník překoná dosavadní rekord. Očekáváme, že dosavadní rekord bude překonán. Lidé přepravují zboží auty, vlaky, letadly i loděmi. Zboží se přepravuje (je přepravováno) auty, vlaky, letadly i loděmi. Rybáři vypouští malé ryby zpět do rybníka. Malé ryby se vypouští (jsou vypouštěny) zpět do rybníka. Dva koně táhnou těžký vůz. Těžký vůz je tažen dvěma koňmi. Bahno neustále zanáší koryto řeky. Koryto řeky se neustále zanáší (je zanášeno) bahnem.

10 Citace a zdroje: Autorem materiálu je Mgr. Jana Chmelíková Ilustrace: kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"

Podobné prezentace


Reklamy Google