Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST"— Transkript prezentace:

1 VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Tvarosloví na 2.st. ZŠ, Mluvnické kategorie sloves Anotace: Prezentace seznamuje s mluvnickými kategoriemi sloves, slouží k procvičování určování mluv. kateg. sloves Autor: Mgr. Jana Vojtěchová Datum vytvoření DUM: Jazyk: čeština Ročník: VI., VII.   Předmět: Český jazyk a literatura   Očekávaný výstup: Žáci určují mluvnické kategorie sloves   Klíčová slova: mluvnické kategorie sloves, osoba, číslo, sl.způsob, sl.čas, sl.rod, sl. vid Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Mluvnické kategorie sloves
Tvarosloví 10 Slovesa II. Mluvnické kategorie sloves Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Mluvnické kategorie sloves
Osoba Číslo Slovesný způsob Slovesný čas Slovesný rod Slovený vid Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Osoba a číslo Jednotné číslo 1. osoba (já) - jsem 2. osoba (ty) - jsi
3. osoba (on, ona, ono) - je Množné číslo 1. osoba (my) - jsme 2. osoba (vy) - jste 3. osoba ( oni, ony ona) - jsou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Slovesný způsob Vyjadřuje reálnost děje, možnost děje nebo rozkaz
3 typy způsobu: Oznamovací – (zpíval jsem, zpívám, budu zpívat) Podmiňovací – a) přítomný (psal bych) b) minulý (byl bych psal, byl bych býval psal) Rozkazovací – Piš! Pišme! Piště! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Slovesný čas Přítomný – Čtu knihu. Minulý – Četl jsem knihu.
Budoucí – Budu číst knihu. Přečtu si knihu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Slovesný rod Vyjadřuje vztah mezi původcem děje a podmětem věty.
Rod činný – podmět je původcem děje př. Maminka peče koláč. Ota namaloval obrázek. Rod trpný – původcem děje je někdo jiný než podmět př. Dům by navržen architektem. Obraz byl namalován Otou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Slovesný vid Vyjadřuje časovou platnost – trvání nebo netrvání času do budoucnosti Dokonavá slovesa – vyjadřují ukončený děj,ohraničený – př. Nasnídal se, postavíme, vyučím se,... Nedokonavá slovesa – vyjadřují průběh děje, neohraničený děj – př. Snídá, budeme stavět, učím se,... Slovesa obouvidová – věnovat, darovat, obětovat, jmonovat, citovat, absolvovat,.....(vid. lze určit z kontextu, ne z izolovaného tvaru) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Určete mluvnické kategorie u sloves
Psal bych Smáli se Vyučím se Napsal Mlčte! Byl by se otočil Zapotíš se Poslouchej! Vyskočíme Sedíte Naučme se! Zapisuje Budu se učit Spali byste Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Zdroj Mašková, Drahuše Mgr., Český jazyk – přehled středoškolského učiva, nakl. Petra Velanová, Třebíč 2005 ISBN: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Vojtěchová. Dostupné na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google