Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD

2 SLOVESNÝ ROD ČINNÝ TRPNÝ
schopnost slovesa vyjádřit svým tvarem, zda podmět je, nebo není původcem děje ČINNÝ TRPNÝ

3 ROD ČINNÝ podmět = původce děje vyjadřuje, co činí podmět
Učitel chválí žáka. Pražskou univerzitu založil Karel IV. Převrácený kamion zatarasil silnici. V tomto úseku budou dopravu řídit policisté. Zachránil ho jeho pes.

4 ROD TRPNÝ podmět není původcem děje
slovesný tvar vyjadřuje, co činí někdo jiný než podmět mohou ho mít zpravidla jen slovesa, která vyjadřují činnost a spojují se s předmětem Žák je chválen učitelem. Pražská univerzita byla založena Karlem IV. Silnice byla zatarasena převráceným kamionem. V tomto úseku bude doprava řízena policisty. Byl zachráněn svým psem.

5 VYJÁDŘENÍ TRPNÉHO RODU
OPISNÝM TVAREM TRPNÝM – skládá se z příčestí trpného a pomocného slovesa BÝT/BÝVAT příčestí trpné se tvoří z kmene minulého plnovýznamového slovesa připojením přípony –EN, -N, -T je běžný u sloves, která přítomnými tvary oznamovacího způsobu vyjadřují budoucí děj Tento pořad byl vysílán už před týdnem. Zboží je dopravováno vlaky i letadly. ZVRATNOU PODOBOU SLOVESA – tvoří se spojením 3. osoby činného rodu se zvratným zájmenem SE, dáváme jí přednost, pokud děj právě probíhá Tento pořad se vysílal už před týdnem. Zboží se dopravuje vlaky i letadly.


Stáhnout ppt "Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD."

Podobné prezentace


Reklamy Google