Řízení terciárního vzdělávání, 16.9. 2008 1 Řízení terciárního vzdělávání: doporučení OECD Petr Pabian Centrum pro studium vysokého školství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
ECVET v Programu celoživotního učení
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí Návrh zajištění metodického a organizačního zázemí.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Seminář z cyklu „Hodnocení kvality VŠ“
Transkript prezentace:

Řízení terciárního vzdělávání, Řízení terciárního vzdělávání: doporučení OECD Petr Pabian Centrum pro studium vysokého školství

Řízení terciárního vzdělávání, OECD a Thematic Review OECD: mezivládní organizace  Zpráva z Thematic Review: policy document Doporučení pro vlády zúčastněných zemí  Primární publikum: vláda (decision makers)  Ne závazná nařízení, ale závažná doporučení

Řízení terciárního vzdělávání, Kapitola o řízení terciárního vzdělávání První z osmi tematických kapitol Řízení: kým a kam  Vládnutí: kdo dělá jaká rozhodnutí  Směřování: odkud, jak a kam směřovat – organizace systému terciárního vzdělávání

Řízení terciárního vzdělávání, Doporučení pro řízení 1.Strategická vize pro terciární vzdělávání 2.Odpovídající nástroje pro řízení 3.Koherence diverzifikovaného systému 4.Propojení terciárního vzdělávání s „okolím“ 5.Soulad národních a institucionálních strategií 6.Konsensus v politice terciárního vzdělávání

Řízení terciárního vzdělávání, Strategická vize pro terciární vzdělávání 1.1 Formulovat strategické cíle 1.2 Ustavit všeobecný poradní orgán

Řízení terciárního vzdělávání, Formulovat strategické cíle Komplexní a koherentní vize jako východisko pro politická rozhodnutí Vychází z vyčerpávajícího zhodnocení současného stavu terciárního vzdělávání Soulad s cíli sociální a ekonomické politiky

Řízení terciárního vzdělávání, Ustavit všeobecný poradní orgán Integrace různorodých zájmů všech zájmových skupin Zastoupení: vláda, školy, studující, vyučující, soukromý a občanský sektor; mezinárodní experti Poradní: tvorba strategie terciárního vzdělávání – doporučení pro politická rozhodování

Řízení terciárního vzdělávání, Odpovídající nástroje pro řízení 2.Zvolit odpovídající nástroje pro řízení 2.1 Způsobilost musí odpovídat úkolům 2.2 Rovnováha autonomie a odpovědnosti 2.3 Studentská volba jako nástroj pro zlepšení efektivity a kvality

Řízení terciárního vzdělávání, Způsobilost musí odpovídat úkolům Měnícím se úkolům vládních orgánů musí odpovídat jejich způsobilost Využití externí expertízy: výzkumná centra, konzultantské sítě, výkonové indikátory a informační technologie

Řízení terciárního vzdělávání, Rovnováha autonomie a odpovědnosti Autonomie i odpovědnost (accountability) Financování: výkonové financování a/nebo účelové financování Víceleté výkonové smlouvy mezi státem a školami: strategické, ne detailní

Řízení terciárního vzdělávání, Studentská volba jako nástroj Vládní dohled není vždy nejlepší nástroj řízení Strategické využití soutěže institucí o studující Prostředky posílení studentské volby: přenositelnost institucionální dotace a/nebo studentské podpory, přenos kreditů, podpora mobility mezi institucemi

Řízení terciárního vzdělávání, Koherence diverzifikovaného systému 3. Zajistit koherenci diverzifikovaného systému 3.1 Širší a flexibilnější diverzifikace institucí 3.2 Vyhnout se fragmentaci 3.3 Zabránit „akademickému odlivu“ profesního terciárního vzdělávání 3.4 Snížit bariéry pro vznik nových institucí

Řízení terciárního vzdělávání, Širší a flexibilnější diverzita institucí Diverzifikace umožňuje plnit různé potřeby Profily institucí v souladu s diverzifikační strategií Různé sektory vs. variace stejného typu instituce Nutnost zvýšit prestiž profesního vzdělávání, expanzi koncentrovat do profesního sektoru Diverzifikace ve všech oblastech: akreditace, akademická kariéra, institucionální řízení

Řízení terciárního vzdělávání, Vyhnout se fragmentaci Nutnost koordinačních mechanismů na zamezení fragmentace Integrační význam všeobecného poradního orgánu Stimuly pro zachování institucionálních profilů

Řízení terciárního vzdělávání, Zabránit „akademickému odlivu“ Stimuly pro a zisky ze zachování profesního profilu Legislativní omezení změny institucionálního profilu Akreditace: primárním profilem úspěšná příprava studujících pro trh práce

Řízení terciárního vzdělávání, Snížit bariéry pro vznik nových institucí Nové instituce: zvýšení kapacity a diverzity Především: rozvoj soukromého sektoru Omezení bariér: jednoduchá licenční procedura a následné hodnocení kvality výstupů

Řízení terciárního vzdělávání, Propojení terciárního vzdělávání s okolím 4.1 Koordinace středního a terciárního školství 4.2 Zapojení terciéru do celoživotního vzdělávání 4.3 Propojení různých typů terciárních škol 4.4 Zapojení škol v regionech a komunitách

Řízení terciárního vzdělávání, Střední a terciární školství Nutný vysoký stupeň koordinace Informace pro studující SŠ: výhody terciárního vzdělávání + uplatnění na trhu práce Posílit propojení odborného školství na terciér: překlenovací kursy a podpora studujících

Řízení terciárního vzdělávání, Celoživotní vzdělávání Vzdělanostní ekonomika: nárůst počtu a diverzifikace studujících, ale systém i instituce uzpůsobeny tradičním studujícím Nutné charakteristiky: flexibilita a relevance - podmínky pro vstup, poskytování studia (částečný úvazek, distanční, kreditní), relevance (trh práce) Dostupnost finanční podpory pro starší studující

Řízení terciárního vzdělávání, Propojení různých typů terciárních škol Umožnit pohyb studujících mezi akademickým a profesním sektorem Flexibilní vzdělávací cesty a uznávání předchozího studia napříč systémem Národní rámec kvalifikací Posílení spolupráce škol: výzkumná centra, zajištění kvality, omezení duplicity programů

Řízení terciárního vzdělávání, Zapojení škol v regionech a komunitách Zahrnout regionální zapojení v profilu škol Stimuly pro spolupráci škol s místním průmyslem a komunitou Zahrnutí regionálních stakeholders v řídících orgánech školy

Řízení terciárního vzdělávání, Národní a institucionální strategie 5. Posílit schopnost škol připojit se k národní strategii terciárního vzdělávání 5.1 Zajistit zaměření škol navenek 5.2 Vyžadovat vytvoření strategických plánů škol 5.3 Optimální rozšíření institucionální autonomie 5.4 Umožnit školám efektivní řízení v rámci jejich zodpovědnosti

Řízení terciárního vzdělávání, Zajistit zaměření škol navenek Vzdělávání: zaměstnavatelé, regiony a trh práce Výzkum: spolupráce s průmyslem Řízení a zajištění kvality: účast externích stakeholders Financování: významný podíl z externích zdrojů

Řízení terciárního vzdělávání, Strategické plány škol Strategické plány škol v souladu s národní strategií Vedlejší účinky: ujasnění institucionálního poslání a posílení loajality vůči instituci

Řízení terciárního vzdělávání, Rozšíření institucionální autonomie Zvýšení vnímavosti (vůči studujícím, stakeholders a regionům) a efektivity fungování Princip: významná autonomie škol při zachování řídící role státu Základní nástroj: právní subjektivita škol Podpůrné nástroje: daňová zvýhodnění, informační podpora škol, věrohodná evaluace

Řízení terciárního vzdělávání, Umožnit efektivní řízení škol Akademické a strategické řízení: odlišné orgány, strategické zahrnují externí stakeholders Výhody: posílení relevance a odpovědnosti škol Posílení angažovanosti externích členů: posílení pravomocí orgánů, jejichž jsou členy Omezení fakultních a oborových zájmů ve strategii Studující: důležitá role v kvalitě a službách

Řízení terciárního vzdělávání, Konsensus v politice terciéru 6. Budovat konsensus v politice terciárního vzdělávání 6.1 Poznatková báze pro tvorbu VŠ politiky 6.2 Koherence napříč politikami 6.3 Konsensus napříč společností

Řízení terciárního vzdělávání, Poznatková báze pro tvorbu VŠ politiky Poznatková báze: politická rozhodnutí by měla vycházet z dostupných informací Informační strategie: hodnocení výkonu, monitorování výstupů a úspěšnosti politik Mezinárodní srovnávání

Řízení terciárního vzdělávání, Koherence napříč politikami Meziministerské komise: vzdělávání, imigrace, výzkum, pracovní trh Prozatím úspěšně realizováno pouze u výzkumu

Řízení terciárního vzdělávání, Konsensus napříč společností Celospolečenský zájem: nejen vláda a školy Další stakeholders: absolventi, zaměstnavatelé, odbory, neziskové organizace Zaměstnavatelé: soukromý a veřejný sektor - důležitý hlas ve vzdělávání a službách

Řízení terciárního vzdělávání, Závěr Ne závazná nařízení, ale závažná doporučení Pohled zvenčí: otevření nových témat a nový pohled na stará témata Děkuji za pozornost.