Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc."— Transkript prezentace:

1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení 28. června Evropských programů MŠMT

2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Oblasti podpory: 2.1 Vyšší odborné vzdělávání 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji 2.4 Partnerství a sítě

3 Globální cíl prioritní osy 2
Inovace v oblasti terciárního vzdělávání směrem k propojení s výzkumnou a vývojovou činností, větší flexibilitě a kreativitě absolventů uplatnitelných ve znalostní ekonomice a k vytvoření komplexních a efektivních nástrojů, které by podporovaly inovační proces jako celek.

4 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
Inovace studijních programů v souladu s požadavky znalostní ekonomiky a potřeb trhu práce prostřednictvím modularizace, rozšiřováním nabídky kombinovaného a distančního studia, modernizací didaktických metod, realizací výuky v cizích jazycích, podporou podnikatelského přístupu atd., včetně inovací, které přesahují rámec jednoho studijního programu a které zvyšují možnosti mezioborového studia; podporou praxí a stáží studentů VŠ u budoucích zaměstnavatelů; zapojením odborníků z praxe a ze zahraničí při vytváření a realizaci inovovaných studijních programů.

5 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
Podpora tvorby týmů cestou zvyšování odborných kompetencí akademických pracovníků VŠ, včetně zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT a zvyšování jazykových kompetencí; podpora zvyšování manažerských dovedností v oblasti řízení vysokých škol u akademických pracovníků a ostatních pracovníků vysokých škol.

6 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
Podpora spolupráce VŠ se zahraničními vzdělávacími a vědeckými institucemi, příprava zapojení jednotlivců do mezinárodních projektů a sítí; se základními a středními školami v rámci poskytování poradenských služeb a podpory talentovaných žáků. Tvorba, zavádění, realizace a vyhodnocení systémů hodnocení kvality. Zavádění a inovace systémů monitoringu potřeb trhu práce pro absolventy studijních oborů.

7 Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji
Další specifické odborné vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje. Podpora vytváření kvalitních týmů výzkumu a vývoje a jejich dalšího rozvoje; příprava zapojení jedinců i týmů do mezinárodních sítí a projektů v oblasti výzkumu a vývoje. Podpora intersektorální mobility, zejména mobility mezi výzkumnými institucemi a soukromým a veřejným sektorem.

8 Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji
Další vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v oblasti řízení výzkumu a vývoje, popularizaci a komunikaci, šíření výsledků vědy a výzkumu do praxe, transferu technologií a osvojování si znalostí o ochraně, ohodnocování a správě duševního vlastnictví pracovníků z oblasti výzkumu a vývoje. Aktivity směřující k popularizaci výzkumu a vývoje a jeho výsledků pro společnost.

9 Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě
Příprava lidských zdrojů pro vznik a fungování technologických platforem, technologicky orientovaných klastrů apod. Pracovní a studijní pobyty studentů, pedagogů a vědeckých pracovníků v soukromém a veřejném sektoru.

10 Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě
Podpora spolupráce mezi institucemi terciárního vzdělávání, výzkumnými a vývojovými pracovišti a podnikatelským a veřejným sektorem včetně komunikačních a interaktivních platforem; podpora vzdělávacích a školících aktivit vedoucích ke zvýšení vzájemné spolupráce mezi vzdělávacími institucemi, výzkumnými a vývojovými pracovišti a podnikatelským a veřejným sektorem. Vznik a podpora kontaktních míst institucí terciárního vzdělávání a výzkumných a vývojových institucí určených pro veřejnost a podnikatelský sektor.

11 Příjemci podpory v Prioritní ose 2
Vysoké školy (všechny typy) Vyšší odborné školy Instituce vědy a výzkumu Vývojová a inovační centra Přímo řízené organizace ústředních orgánů státní správy Kraje, města a obce Školy a školská zařízení Zdravotnická zařízení Nestátní neziskové organizace Odborové, zaměstnanecké a oborové profesní organizace Profesní organizace zaměstnavatelů, zaměstnavatelé Organizace působící ve vzdělávání a kariérovém poradenství

12 Prioritní osa 2 Výše finanční podpory na projekt
Oblast podpory min. částka Kč - max. částka Kč Oblast podpory min. částka Kč - max. částka Kč – Oblast podpory min. částka Kč - max. částka Kč Oblast podpory min. částka Kč - max. částka Kč

13 4.2 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů
Prioritní osa 4 Oblast podpory: 4.2 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji

14 Oblast podpory 4.2 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Inovace systému řízení institucí terciárního vzdělávání a institucí výzkumu a vývoje. Návrh a implementace systému podpory projektového řízení na institucích terciárního vzdělávání a výzkumných a vývojových institucích.

15 Oblast podpory 4.2 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Návrh a implementace komplexního systému hodnocení kvality terciárního vzdělávání a výzkumu a vývoje. Návrh a implementace systému podpory podnikání a podnikatelského přístupu a inovačních řešení v institucích terciárního vzdělávání a ve výzkumu a vývoji. Návrh a implementace systému účinné podpory technických a přírodovědných oborů včetně odborné a výzkumné činnosti mládeže.

16 Příjemce podpory v Prioritní ose 4
Ústřední orgány státní správy

17 Kontakty a další informace
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Odbor programů ESF možnost registrace na webu – informace o akcích k ESF (odkaz Evropská unie a ESF) Samostatné oddělení Evropských programů (věcná garance prioritní osy 2, oblasti podpory 4.2)

18 Děkuji Vám za pozornost.


Stáhnout ppt "Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google