Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje."— Transkript prezentace:

1 ESVA

2 Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje vnější zastupování EU v otázkách týkajících se SZBP….(čl. 15 SEU)

3 Lisabonská smlouva Vytvoření funkce HR/VP Předseda FAC Vice-prezident EK Přispívá svými návrhy k rozvoji SZBP Zajišťuje implementaci rozhodnutí Rady a Evropské Rady Zastupuje EU ve záležitostech týkajících se SZBP – politické dialogy

4 Lisabonská smlouva Zajišťuje konzistenci a soudržnost vnější činnosti EU

5 ESVA Pomáhá HR/VP při výkonu jeho/její funkce V oblasti RELEX poskytuje podporu i předsedům ER a EK Rozhodnutí Rady 26.7.2010 Funkčně autonomní těleso Zástupci EK, GSR a ČS EU

6 ESVA

7 Příprava jednání Rady EU Politický dialog

8 ESVA Programování nástrojů vnější pomoci Vysoký představitel zodpovídá za celkovou koordinaci programů vnější spolupráce tak, aby vnější činnost EU byla konzistentní a efektivní. ESVA je zapojena především do přípravy strategických a víceletých návrhů v rámci programovacího cyklu, zejména při rozdělování celkové finanční alokace mezi regiony, při zpracovávání strategických dokumentů pro jednotlivé regiony a země a národních regionálních indikativních indikativních programů. ENPI - Strategické návrhy připravují společně relevantní útvary ESVA a EK za odpovědnosti komisaře pro sousedskou politiku a rozšíření, návrhy předkládá společně komisař a vysoký představitel ke schválení EK (Kolegiu komisařů). IPA - Strategické návrhy připravuje EK za odpovědnosti komisaře pro sousedskou politiku a rozšíření. návrhy předkládá společně komisař ke schválení EK. IPA není v odpovědnosti ESVA. EIDHR - Zodpovědný je vysoký představitel/ESVA. Komise - konkrétně oddělení FPIS (Foreign Policy Instruments Service), zobrazené v organigramu ESVA, ovšem spadající pod Komisi a řízené vysokým představitelem v roli místopředsedy EK - je zodpovědná za finanční implementaci.

9 ESVA 2805 3346 – 1443+1903 920 AD Zastoupení ČS - 26,9 procenta; DEU – 27,8 procenta; HQ – 20,3procenta ČR – 12 nebo 1,3 procenta

10 DEU 140 Delegací, ESVA +EK Reprezentují EU ve třetích zemích a v MO Prosazují zásady a hodnoty a realizaci vnějších politik vůči třetím zemím Spolupráce se ZÚ ČS EU

11 Zpráva HR/VP k ESVA Na základě článku 13(2) o rozhodnutí k ESVA Pokrývá oblasti jako zajištění koherence, fungování DEU, personální a rozpočtové otázky Priority do budoucího období: 1.posílení schopnosti ESVA politicky působit založené na budování pocitu „společného vlastnictví“ v oblasti vnějších vztahů EU napříč ČS a institucemi EU, 2.zvýšení důrazu na práci delegací EU včetně přesunu zdrojů z ústředí ESVA na DEU, 3.budování společné kultury uvnitř ESVA („esprit de corps“) 4.vyřešení hlavních problémů relace ESVA-Komise.

12 Q/A


Stáhnout ppt "ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google