1) Co je to autorita? Řecky eksúsia – právo, moc, pravomoc, autorita, oprávnění – (světský slovník Prachův – možnost, dovolení, násilí, mocnost, přebytek,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Požehnání skrze autority Židům 13:17 Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž.
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
ZNAMENÍ 7 JEŽÍŠOVÝCH ZÁZRAKŮ O NĚČEM VÍC ALIANČNÍ TÝDEN MODLITEB 2014.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Bezpečný sbor. Jak důležitý je pro člověka pocit bezpečí?
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Čím se trápí staršovstva Ostrava Otázky 1. Jaké jsou Vaše jednání staršovstva. Prozraďte něco, jak to vypadá u Vás! - Dlouhé jednání, správce.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Ve společenství s Matkou Boží
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
1. Můj Pán Ježíš, má mne rád. | V Písmu čtu to mnohokrát
 Touha a nejvyšší hodnota Čechů – funkční rodina a děti  Realita – život vedoucí spíše k destrukci rodin  Rodina je nenahraditelná – má smysl bojovat.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Peníze jsou jazykem světa. Boží Slovo je překlad, který vede k Finanční svobodě.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Honza Kuklínek Římanům 7k – Smrt vyřeší skoro všechno Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! 2 Korintským 5:17.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Přijď království tvé… Kam?. Mnoho knih na téma manželství, výchova dětí Nakládání s majetkem je „Časovaná bomba“ v církvi i ve společnosti.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Komunikace ve styku s veřejností , v řízení a vedení lidí
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Motivace křesťanského jednání
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Poznání Boží vůle.
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

1) Co je to autorita? Řecky eksúsia – právo, moc, pravomoc, autorita, oprávnění – (světský slovník Prachův – možnost, dovolení, násilí, mocnost, přebytek, bohatství, libovůle, panství,vrchnost) Jan 1:12  Těm však, kteří ho přijali, dal pravomoc stát se Božími dětmi, těm, kteří věří v jeho jméno.

1) Co je to autorita? Řecky eksúsia – právo, moc, pravomoc, autorita, oprávnění – (světský slovník Prachův – možnost, dovolení,násilí,mocnost, přebytek, bohatství, libovůle, panství, vrchnost) Jan 1:12  Těm však, kteří ho přijali, dal pravomoc stát se Božími dětmi, těm, kteří věří v jeho jméno. Moc - rozumí se jako schopnosti (jedinců nebo skupin) prosadit se přes odpor druhých. - „jednosměrka“ - silou, autoritativně, autoritářsky

1) Co je to autorita? moc- rozumí se jako schopnosti (jedinců nebo skupin) prosadit se přes odpor dru­hých. - „jednosměrka“ - silou, autoritativně, autoritářsky jedna z definic od jednoho křesťanského sociologa: Autorita je pak taková forma moci, která je uznána za legitimní těmi, kdo jsou jí podřízeni (vyjádření důvěry). „obousměrka“.

1) Co je to autorita? Je nutné potvrzení a uznání od těch, na nichž budou vůle a záměry prosazovány. V křesťanském prostředí je za legitimní považována jen taková moc, která nejenom podřizuje druhého své vůli, ale je zároveň sama podřízena – Bohu, Písmu. Je to vládnutí spojené s odpovědností.

2) Nebezpečí autority autoritářství – uplatňování moci – mohou být manipulativní rysy, tendence. Je to ta jednosměrka. Ovládání druhých bez svobody. Je to selhání člověka v autoritě nebo selhání lidí pod autoritou?

2) Nebezpečí autority Autorita není uplatňována vůbec. není vymezení hranic, odpovědností, - autorita nezasahuje, není si jistá. Vede to k chaosu, každý si dělá co chce – jako v knize soudců.(Soudců 21,25  V oněch dnech nebyl v Izraeli král; každý dělal, co bylo v jeho očích správné.)

2) Nebezpečí autority „Usměrnění“ autority odspoda – jednosměrka odspoda – Jaký je rozdíl mezi touto manipulací a potřebnou zpětnou vazbou?

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností b) respektovat (zachovat) svobodu svědomí

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností b) respektovat (zachovat) svobodu svědomí c) svoboda víry – respektovat osobní vztah mezi člověkem a Bohem

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností b) respektovat (zachovat) svobodu svědomí c) svoboda víry – respektovat osobní vztah mezi člověkem a Bohem d) vymezené oblasti (s omezením) – nezasahuje necitlivě do soukromí; oblast morální, hmotně- finanční, biblická

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností b) respektovat (zachovat) svobodu svědomí c) svoboda víry – respektovat osobní vztah mezi člověkem a Bohem d) vymezené oblasti (s omezením) – nezasahuje necitlivě do soukromí; oblast morální, hmotně- finanční, biblická e) autorita je poddána Kristu (a vyšší autoritě?!)

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností b) respektovat (zachovat) svobodu svědomí c) svoboda víry – respektovat osobní vztah mezi člověkem a Bohem d) vymezené oblasti (s omezením) – nezasahuje necitlivě do soukromí; oblast morální, hmotně-finanční, biblická e) autorita je poddána Kristu (a vyšší autoritě?!) f) otevřenost ke zpětné vazbě – protože jeho služba je kritizovatelná všemi, neboť jeho úřad je postaven na souhlase celého společenství.

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností b) respektovat (zachovat) svobodu svědomí c) svoboda víry – respektovat osobní vztah mezi člověkem a Bohem d) vymezené oblasti (s omezením) – nezasahuje necitlivě do soukromí; oblast morální, hmotně-finanční, biblická e) autorita je poddána Kristu (a vyšší autoritě?!) f) otevřenost ke zpětné vazbě – protože jeho služba je kritizovatelná všemi, neboť jeho úřad je postaven na souhlase celého společenství. g) znám svou autoritu a ona ví o mně – vím, komu jsem vykazatelný

3) Podmínky uplatňování autority a) je pro službu ne k panování - vládnutí spojené s odpovědností b) respektovat (zachovat) svobodu svědomí c) svoboda víry – respektovat osobní vztah mezi člověkem a Bohem d) vymezené oblasti (s omezením) – nezasahuje necitlivě do soukromí; oblast morální, hmotně-finanční, biblická e) autorita je poddána Kristu (a vyšší autoritě?!) f) otevřenost ke zpětné vazbě – protože jeho služba je kritizovatelná všemi, neboť jeho úřad je postaven na souhlase celého společenství. g) znám svou autoritu a ona ví o mně – vím, komu jsem vykazatelný h) je nutná struktura kompetencí a odpovědností, kdo je komu (v čem) podřízen?!

4) Uplatňování autority. a) pozitivně – aktivně (iniciativně) - se vyučuje, radí, doporučuje → přikazuje (Mohou se dávat příkazy?)

4) Uplatňování autority. a) pozitivně – aktivně (iniciativně) - se vyučuje, radí, doporučuje → přikazuje (Mohou se dávat příkazy?) b) negativně – pasivně – reakce na nějakou záležitost (přestoupení pravidel, hřích...)

4) Uplatňování autority. a) pozitivně – aktivně (iniciativně) - se vyučuje, radí, doporučuje → přikazuje (Mohou se dávat příkazy?) b) negativně – pasivně – reakce na nějakou záležitost (přestoupení pravidel, hřích...) c) postup – osobně (mezi 4 očima), s jedním nebo 2 svědky, před církví (staršovstvem?!) - viz Mt 18,15-17

5) Výhody autority duchovní zaopatření a pomoc (Jak 5,14  Je někdo z vás nemocný? Ať zavolá starší sboru a ti ať se za něj modlí a mažou ho olejem v Pánově jménu.)

5) Výhody autority duchovní zaopatření a pomoc (Jak 5,14  Je někdo z vás nemocný? Ať zavolá starší sboru a ti ať se za něj modlí a mažou ho olejem v Pánově jménu.) bezpečí – ochrana před bludem, sektáři

5) Výhody autority duchovní zaopatření a pomoc (Jak 5,14  Je někdo z vás nemocný? Ať zavolá starší sboru a ti ať se za něj modlí a mažou ho olejem v Pánově jménu.) bezpečí – ochrana před bludem, sektáři vedení - obecenství přijímá od Boha vizi a vedení skrze autority;mohu konfrontovat své vedení od Boha

6) Druhy (rozdělení) autorit všichni jsme si navzájem autoritou?! Ohledně napravování ->Ga 6,1 (Galatským 6:1  „Bratři, kdyby byl někdo i přistižen v nějakém přestoupení, vy, kdo jste duchovní, napravujte takového člověka v duchu mírnosti a dávej si každý pozor sám na sebe, abys i ty neupadl do pokušení.“

6) Druhy (rozdělení) autorit všichni jsme si navzájem autoritou?! Ohledně napravování ->Ga 6,1 (Galatským 6:1  „Bratři, kdyby byl někdo i přistižen v nějakém přestoupení, vy, kdo jste duchovní, napravujte takového člověka v duchu mírnosti a dávej si každý pozor sám na sebe, abys i ty neupadl do pokušení.“ Kazatel a starší jsou nejvyšší autoritou v obecenství. Vztah kazatel a starší? Kazatel je konečná autorita, pokud není jednota. Nebo hledat jednotu? Kazatel má právo veta?! Má konečnou odpovědnost před vedením církve.

6) Druhy (rozdělení) autorit všichni jsme si navzájem autoritou?! Ohledně napravování - >Ga 6,1 (Galatským 6:1  „Bratři, kdyby byl někdo i přistižen v nějakém přestoupení, vy, kdo jste duchovní, napravujte takového člověka v duchu mírnosti a dávej si každý pozor sám na sebe, abys i ty neupadl do pokušení.“ Kazatel a starší jsou nejvyšší autoritou v obecenství. Vztah kazatel a starší? Kazatel je konečná autorita, pokud není jednota. Nebo hledat jednotu? Kazatel má právo veta?! Má konečnou odpovědnost před vedením církve. Vedoucí skupinky X skupinka. Má vedoucí skupinky kompetenci a odpovědnost spíše v pastorační rovině? Když je problém nad možnosti vedoucího, jdou spolu za staršími.

6) Druhy (rozdělení) autorit všichni jsme si navzájem autoritou?! Ohledně napravování ->Ga 6,1 (Galatským 6:1  „Bratři, kdyby byl někdo i přistižen v nějakém přestoupení, vy, kdo jste duchovní, napravujte takového člověka v duchu mírnosti a dávej si každý pozor sám na sebe, abys i ty neupadl do pokušení.“ Kazatel a starší jsou nejvyšší autoritou v obecenství. Vztah kazatel a starší? Kazatel je konečná autorita, pokud není jednota. Nebo hledat jednotu? Kazatel má právo veta?! Má konečnou odpovědnost před vedením církve. Vedoucí skupinky X skupinka. Má vedoucí skupinky kompetenci a odpovědnost spíše v pastorační rovině? Když je problém nad možnosti vedoucího, jdou spolu za staršími. Muž je hlava a autorita v rodině. Děti mají jako autoritu rodiče. Žena je pod autoritou muže. Žena by neměla být v pozici duchovní autority muže ve sboru. Může vést děti, sesterskou skupinku, chvály… Žena jako starší (spolustarší). Jako starší by neměla jednat izolovaně samostatně ?!

7) Zneužití autority autorita prohlašovala, že důvěra jí samotné se rovná důvěře Bohu, který ji ustanovil a kdo proto nedůvěřuje osobě autority, nedůvěřuje Bohu. Kritické zkoumání pak bylo dáno do roviny protivení se Boží vůli. (Nebo autorita odmítne zpětnou vazbu se slovy: Nenechám s sebou manipulovat!“.)

7) Zneužití autority autorita prohlašovala, že důvěra jí samotné se rovná důvěře Bohu, který ji ustanovil a kdo proto nedůvěřuje osobě autority, nedůvěřuje Bohu. Kritické zkoumání pak bylo dáno do roviny protivení se Boží vůli. (Nebo autorita odmítne zpětnou vazbu se slovy: Nenechám s sebou manipulovat!“.) Jindy se vyžadovala poslušnost s odkazem na nutnost rezignace vlastního svědomí s odůvodněním, že důsledky za toto rozhodnutí ponese sama autorita, která příkaz vydala.

7) Zneužití autority autorita prohlašovala, že důvěra jí samotné se rovná důvěře Bohu, který ji ustanovil a kdo proto nedůvěřuje osobě autority, nedůvěřuje Bohu. Kritické zkoumání pak bylo dáno do roviny protivení se Boží vůli. (Nebo autorita odmítne zpětnou vazbu se slovy: Nenechám s sebou manipulovat!“.) Jindy se vyžadovala poslušnost s odkazem na nutnost rezignace vlastního svědomí s odůvodněním, že důsledky za toto rozhodnutí ponese sama autorita, která příkaz vydala. Dalším zneužitím autority je to, když neumožní ovečkám duchovně dospět a neučí je převzít odpovědnost za svá rozhodování a svůj duchovní stav.

8) Ustanovování autority NZ misijní situace->jmenování (ustanovení starších) – úloha apoštolů při založení sboru. Nebyl čas čekat, až dozrají - dorostou bratři. Sk 14,23V každém sboru jim ustanovili starší a v modlitbách s posty je svěřili Pánu, v něhož uvěřili. Titus měl pověření ustanovit jmenovat starší podle kritérií.->Tit 1,5 Proto jsem tě zanechal na Krétě, abys dal do pořádku to, co ještě zbývá, a ustanovil v jednotlivých městech starší, jak jsem ti přikázal:Sk 20,28  Dbejte tedy na sebe i na celé stádo, jehož správci vás Duch svatý ustanovil, abyste pásli Boží církev, kterou vykoupil svou vlastní krví. NZ model – starší byly ustanoveni apoštolem, nadsborovou autoritou.

8) Ustanovování autority NZ misijní situace->jmenování (ustanovení starších) – úloha apoštolů při založení sboru. Nebyl čas čekat, až dozrají - dorostou bratři. Sk 14,23V každém sboru jim ustanovili starší a v modlitbách s posty je svěřili Pánu, v něhož uvěřili. Titus měl pověření ustanovit jmenovat starší podle kritérií.->Tit 1,5 Proto jsem tě zanechal na Krétě, abys dal do pořádku to, co ještě zbývá, a ustanovil v jednotlivých městech starší, jak jsem ti přikázal:Sk 20,28  Dbejte tedy na sebe i na celé stádo, jehož správci vás Duch svatý ustanovil, abyste pásli Boží církev, kterou vykoupil svou vlastní krví. NZ model – starší byly ustanoveni apoštolem, nadsborovou autoritou. Praxe v denominacích jsou: volby nebo pastor si najmenuje své starší („do konce života“)

9) Profil autority 3 roviny (předpoklady, požadavky): morální, osobnostní, duchovní.

10) Starší v místní církvi 3 řecké výrazy – pro jednu službu (překlady: starší, pastor – ale je to jedna služebnost!), presbyteros – míněno starší episkopos – doslova dohližitel (přejalo se to v denominacích jako biskup- funkce v církvi) poimén – (Ef 4,11) – pastýř, přeneseně pastor

10) Starší v místní církvi 3 řecké výrazy – pro jednu službu (překlady: starší, pastor – ale je to jedna služebnost!), presbyteros – míněno starší episkopos – doslova dohližitel (přejalo se to v denominacích jako biskup- funkce v církvi) poimén – (Ef 4,11) – pastýř, přeneseně pastor kvalifikace – být starším, duchovní služba – být pastýřem, náplň práce(realizace,výkon) - dohled

10) Starší v místní církvi “Vedoucí (starší) místní církve jsou v NZ uváděny v množném čísle“ Sk.ap 14,23; 10,41; 2 Kor 8,19;Sk.ap.20,17;Tit 1,5;Jak 5,14,Fil 1,1;1Tes 5,12;Žd 13,7+17+24; Sk.ap15,2+4+6+22+23 (Někde je - apoštolé a starší, apoštol (cestující služebnost) je spolustarší (1Pt 5,1).

10) Starší v místní církvi “Vedoucí (starší) místní církve jsou v NZ uváděny v množném čísle“ Sk.ap 14,23; 10,41; 2 Kor 8,19;Sk.ap.20,17;Tit 1,5;Jak 5,14,Fil 1,1;1Tes 5,12;Žd 13,7+17+24; Sk.ap15,2+4+6+22+23 (Někde je - apoštolé a starší, apoštol (cestující služebnost) je spolustarší (1Pt 5,1). Není nikdo nad staršími místní církve (nějaká vyšší autorita) – model NZ církve. Kolektivní vedení?!

10) Starší v místní církvi Cestující služebnost nemůže něco diktovat místním vedoucím (starším), ale na druhé straně by měli místní starší rozpoznat autoritu cestující služebnosti.

11) Struktura místního sboru Filipským 1:1  Pavel a Timoteus, otroci Krista Ježíše, všem svatým v Kristu Ježíši, kteří jsou ve Filipech, a také biskupům a diakonům“. Jednoduchá struktura: svatí, biskupové (starší) a diakoni – v praktické oblasti (sociální?!).

11) Struktura místního sboru Filipským 1:1  Pavel a Timoteus, otroci Krista Ježíše, všem svatým v Kristu Ježíši, kteří jsou ve Filipech, a také biskupům a diakonům“. Jednoduchá struktura: svatí, biskupové (starší) a diakoni – v praktické oblasti (sociální?!). Struktura místního sboru z pohledu služebností: Ef4,11  A on dal jedny apoštoly, jiné proroky, některé evangelisty, jiné pastýře a učitele. 1K 12,28 A v církvi Bůh ustanovil nejprve apoštoly, za druhé proroky, za třetí učitele, potom moci, potom dary uzdravování, pomoci, vedení, druhy jazyků. - hlavní služebnosti místní církve (není evangelista- splnil svůj úkol?!) – každá služba má autoritu ve své oblasti. Služba apoštolů a evangelistů je nadsborová – „cestující služebnost“.

12) Výzva na konec. 1 Tes 5,12.13  Žádáme vás, bratři, abyste uznávali ty, kteří mezi vámi namáhavě pracují, jsou vašimi představenými v Pánu a napomínají vás. Převelice si jich v lásce (agapé) važte pro jejich práci; žijte mezi sebou pokojně. Není použito slovo parakalein, ale „nouthetein“ – znamená stroze - jen varovat, napomínat (domlouvat, kárat).