Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle."— Transkript prezentace:

1 TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle Sk 2): bohoslužby a katecheze / společenství / diakonie / svědectví ► Alternativní vymezení (preambule Církevního zřízení): „oslavovat Boha slovem i celým životem, zejména... zvěstovat evangelium / vysluhovat svátosti / usilovat o poznávání pravdy Boží / tvořit obecenství / ve vzájemné službě i v řádu a kázni / a přijímat odpovědnost za věci veřejné.“ Srov. rovněž hlavní úkoly staršovstva (podle Církevního zřízení 23,1) nebo „učednický model církve“: „inspirovat člověka k přijetí křtu, prohlubování křesťanského duchovního života a ke křesťanské službě v církvi i společnosti.“ ► Mnoho sborů ve svém životě a službě základní funkce dobře plní. Od těch by církev měla sbírat inspirace a podněty a nabídnout je ke sdílení. Jiné propadají (obvykle s úbytkem členstva, aktivit i finanční síly) malomyslnosti a upínají se k historizující nostalgii či k výčitkám směrem k vedení církve.

2 LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV Sbory naší církve plní dobře všechny své základní funkce: katecheze bohoslužby svědectví společenství pastorace diakonie „zmocňování“/ (Diakonie aktivizace → téma 6) 1. Živý sbor 2. Zbožnost 3. Misie

3 LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV Sbory naší církve plní dobře všechny své základní funkce: katecheze bohoslužby svědectví společenství pastorace diakonie „zmocňování“/ (Diakonie aktivizace → téma 6) 1. Živý sbor 2. Zbožnost 3. Misie

4 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
VEDENÍ SBORU ► Nabídneme farářům, kurátorům a presbyterům podněty a metodiku k nahlédnutí a směřování celku života sboru. Aby si byli dobře vědomi základních funkcí/úkolů živého sboru a společně ho vedli k jejich naplňování. A aby byli schopni i ochotni poskytnout i přijmout zpětnou vazbu na život a službu svého sboru. ► Nejmenším sborům, které balancují na hraně samostatnosti a poctivě zápasí o její udržení, pomůžou seniorátní výbory vytvořit „rozvojový plán sboru“.

5 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
SDÍLENÍ DOBRÉ PRAXE ► Ke každé základní funkci církve vyhledáme sbory, které ji výborně plní a jejich příklady dobré praxe zveřejníme: články v církevním tisku a jiná obdobná publikační činnost (letáčky, brožurky) / tematická setkání a konference: pastorálky, konventy, synody, seniorátní a presbyterní konference, farářské kurzy a semináře... / „tématické roky“ ve smyslu „desetiletí duchovní obnovy“? rok katecheze rok zpěvu (s novým zpěvníkem) rok misie rok bohoslužeb (s novou agendou) rok d(D)iakonie rok dobrovolnictví rok společenství rok pastorace rok přechodu na samofinancování

6 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
KATECHEZE ► Budeme sdílet a podporovat povzbuzující příklady práce s tradičními (nedělní škol(k)a, „náboženství“ na faře, biblická hodina, konfirmace, generační setkávání, rodinné pobyty, úpravy prostor...) i novými (sederová večeře, tématické kurzy, víkendy biblického studia, spolupráce s YMCA, celoseniorátní konfirmace, Manželské večery a setkání...) katechetickými formami. DIAKONIE (S MALÝM „DÉ“) s tradičními („křesťanská služba“, „sborový sociálního fond“...) i novými (potravinová banka, příprava jídel pro potřebné, modlitby za nemocné...) diakonickými aktivitami.

7 NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ...
SPOLEČENSTVÍ ► Budeme sdílet a podporovat povzbuzující příklady práce s tradičními (káva po bohoslužbách, generační setkávání, úpravy prostor...) i novými (skupinková setkání, pobyty pro muže/ženy...) společenstevními formami, aby co nejvíce členů sborů mělo možnost hovořit, osobně se sdílet a modlit v nějaké menší skupině, prožít víru i na jiné rovině než myšlenkové.


Stáhnout ppt "TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle."

Podobné prezentace


Reklamy Google