Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR."— Transkript prezentace:

1 autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR

2 autor: Pavel Černý Ekumenická situace  Věrně odráží zápas a hledání cesty v jednotlivých církvích.  Učíme se chovat a pracovat v situaci náboženské svobody.  Dříve nás ke spolupráci vedl tlak totalitního režimu. Neměli bychom zapomenout na tuto dobu a na ty, kteří trpěli ve vězeních a v osobním i rodinném životě.

3 autor: Pavel Černý Ekumenická situace  V situaci svobody nás k sobě vede touha po jednotě zakotvená v díle Ježíše Krista.  Motivuje nás potřeba se spojit v tlaku dnešní na jedné straně sekularizované a z jiného pohledu zase multináboženské společnosti.  Tlak byrokratických metod úřednického aparátu, který se často chová „socialisticky“.

4 autor: Pavel Černý Modely ekumenické spolupráce  Konvergenční, případně konsensuální podoba ekumeny (teoreticko-teologická), která ovlivnila ekumenickou spolupráci od Lausanne 1927 se ukázala jako nedůsledná. Nepřivedla církve blíže k sobě. Nyní po konci konsensuální ekumeny, jde o život ve společenství nezastíněný různými pojetími víry. Společný život a spolupráce jsou důležitější než teologický konsensus.

5 autor: Pavel Černý Základní modely sjednocení

6 autor: Pavel Černý 1.Federativní model  Spolupráce v misijních aktivitách (evangelizačních, sociálních a humanitárních). Církve jednají samostatně jako nezávislé jednotky. Jejich teologická, liturgická a ústavní identita není narušována.

7 autor: Pavel Černý 2. Organická jednota  Jde o korporativní jednotu. To je vysoký cíl mnoha ekumenických snah, jak si ho představovali mnozí od dob první světové misijní konference v Edinburghu 1910.  Za tímto modelem je snaha spojit církve v jeden nový útvar s vlastní identitou.

8 autor: Pavel Černý 3. Model vzájemného uznání  Jde o střední pozici. Zůstává samostatnost církví, ale je zde snaha o sjednocení v určitých konstitutivních znacích jednoty (např. interkomunie – společenství stolu Páně). Eucharistická vzájemnost předpokládá základní shodu ve víře a učení, včetně uznání úřadů. (Leuenberské spol. církví; Limské dokumenty – 1982)

9 autor: Pavel Černý Situace ERC v ČR  Pohybujeme se mezi modelem federativním a modelem vzájemného uznání.  Ekumenická shromáždění, interkomunie při studijních dnech, kaplanská služba v AČR a VDP.

10 autor: Pavel Černý Cíle – na základě registrace rozvíjet práci ERC jako svazu církví v ČR  Na základě získané registrace rozvíjet práci ERC jako svazu církví  Pastorační (kaplanská) služba ve zdravotnických zařízeních  Zřízení meditativní místnosti (kaple) na Ruzyňském letišti

11 autor: Pavel Černý Cíle ERC  Zaměřit se na kvalitní televizní a rozhlasové přenosy bohoslužeb  Zkvalitnit přenos informací z církví do zpravodajství  Zlepšit práci komisí ERC. Mít raději méně komisí, ale funkčních….

12 autor: Pavel Černý Cíle ERC  Motivovat všechna teologická učiliště v ČR (fakulty a semináře), aby dávala větší důraz na výchovu studentů ke službě a k naplnění misijního poslání církví. K tomu např. již léta vyzývá SRC a v ČR to z velké části nebylo vzato na vědomí.  Nedostatečně vybavené knihovny, zanedbání některých oborů praktické teologie a misiologie.

13 autor: Pavel Černý Cíle ERC  Získat finanční zabezpečení kanceláře ERC pro dalšího pracovníka  Tento pracovník by na půl úvazku rozvíjel a obsluhovat webové stránky a na polovinu úvazku by fungoval jako tiskový mluvčí.  Pokračovat v konání studijní dnů ERC  Znovu se pokoušet o kooperativní model vztahu ke státu

14 autor: Pavel Černý  Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google