Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
OP Vzdělávání pro Konkurenceschopnost (2007 – 2013)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Evropský sociální fond v ČR
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR září 2008.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV ČR, Odbor pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hlavní manažér SP Kvalita I
Transkript prezentace:

Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003

Programové dokumenty pro využívání ESF v oblasti vzdělávání na období  Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ)  Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hl.m.Praha (JPD 3) (JPD 3)  Iniciativa Společenství EQUAL

Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ)  Priorita Rozvoj celoživotního učení  Zdroj pro formulaci opatření: Národní program rozvoje vzdělávání v ČR a Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy ČR  Cíle priority Rozvoj celoživotního učení: - Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ, SŠ, VOŠ a ve školských zařízeních a ustavení podpůrných systémů k rozvoji vzdělávání a jeho vazeb na trh práce - Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ, SŠ, VOŠ a ve školských zařízeních a ustavení podpůrných systémů k rozvoji vzdělávání a jeho vazeb na trh práce - Zvýšení uplatnitelnosti absolventů všech typů studijních programů a programů celoživotního vzdělávání na trhu práce a zvýšení odborné úrovně pracovníků institucí pro výzkum a vývoj. - Zvýšení uplatnitelnosti absolventů všech typů studijních programů a programů celoživotního vzdělávání na trhu práce a zvýšení odborné úrovně pracovníků institucí pro výzkum a vývoj. - Fungující systém dalšího vzdělávání odpovídající potřebám znalostní společnosti - Fungující systém dalšího vzdělávání odpovídající potřebám znalostní společnosti  MŠMT odpovědnost za 2 opatření  zdroje financování pro opatření v gesci MŠMT: Evropský sociální fond (75 %) a rozpočet MŠMT (25 %)

Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.1: Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání (18 % prostředků z OP RLZ) Opatření 3.2: Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje (6 % prostředků z OP RLZ) Opatření 3.3: Rozvoj dalšího profesního vzdělávání (11,4 % prostředků z OP RLZ) (11,4 % prostředků z OP RLZ)

Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání Specifické činnosti pro cílové skupiny zahrnou: a) v případě aktivit zaměřených na podporu jedinců:  tvorbu a realizaci programů integrace znevýhodněných žáků a studentů do výuky v běžných třídách  tvorbu a realizace programů zkvalitňování vzdělávání v zařízeních pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy  organizování činností zaměřených na vzdělávací a výchovné potřeby v daném místě (programy multikulturní spolupráce, využití školy jako společenského centra),  tvorbu a realizaci školních vzdělávacích programů, včetně diferenciace a individualizace vzdělávání  tvorbu a realizaci programů dalšího vzdělávání učitelů a odborných pracovníků ve školství

Opatření 3.1 Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů ve vzdělávání b) v případě systémových aktivit:  další vzdělávání učitelů a odborných pracovníků ve školství  zvyšování kvality nabídky vzdělávacích příležitostí na SŠ a VOŠ (důraz na odbornou praxe)  vytváření sítě škol s inovací pedagogické práce  příprava pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných školách  realizace informačního systému o uplatnění absolventů na trhu práce  tvorba programů pro oblast kariérového poradenství na školách  realizace přípravného a dalšího vzdělávání v oblasti kariérového poradenství  podpora vytváření národního systému certifikace získaných kvalifikací  vytvoření komplexního systému monitorování a hodnocení, včetně zřízení a podpory Centra pro hodnocení výsledků vzdělávání

Opatření 3.2: Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Specifické činnosti pro cílové skupiny budou zaměřeny na:  prohloubení vnitřní diferenciace a podporu zejména kvalitativního rozvoje bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů,  podporu modulového uspořádání studijních programů (včetně kreditního systému),  spolupráci škol s podniky a dalšími institucemi z praxe,  zvýšení kvality studijních programů učitelů všech stupňů vzdělávání,  rozvoj programů pedagogické způsobilosti pro absolventy vysokoškolských programů nepedagogického zaměření,  rozšíření nabídky dalšího vzdělávání na VŠ,  podpora dalšího vzdělávání pracovníků z oblasti výzkumu a vývoje.

Partnerství a spolupráce  Ministerstvo práce a sociálních věcí  Ministerstvo financí  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Příspěvkové organizace (zejm. pedagogická centra)  Kraje  Školy, NNO, obce ad.

Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS II Praha (JPD 3)  Řídící orgán – Ministerstvo práce a sociálních věcí  Platební orgán – Ministerstvo financí  Zprostředkující orgány – Správa služeb zaměstnanosti MPSV, Magistrát hlavního města Prahy, NROS  MŠMT bude mít zastoupení v Monitorovacím výboru programu  Priorita 3 Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.1 Rozvoj počátečního vzdělání jako základu celoživotního učení a z hlediska potřeb trhu práce a ekonomiky znalostí Opatření 3.1 Rozvoj počátečního vzdělání jako základu celoživotního učení a z hlediska potřeb trhu práce a ekonomiky znalostí Opatření 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání Opatření 3.2 Rozvoj dalšího vzdělávání

Iniciativa Společenství EQUAL  nová iniciativa EU, součást Evropské strategie zaměstnanosti  hlavní cíle: Zvýšení a zkvalitnění zaměstnanosti, Podpora rovného přístupu k zaměstnání, Prosazení nových prostředků k odstranění diskriminace a nerovností na trhu práce  hlavní principy: - Tvorba ucelených rozvojových partnerství, založená na spolupráci různých typů organizací - Tvorba ucelených rozvojových partnerství, založená na spolupráci různých typů organizací - Tématický přístup - Tématický přístup - Inovativní způsob řešení výstupu projektů - Inovativní způsob řešení výstupu projektů - Nadnárodní spolupráce - Nadnárodní spolupráce - Účast partnerů a cílových skupin na implementaci projektů - Účast partnerů a cílových skupin na implementaci projektů  6 priorit, součástí je opatření Podpora celoživotního učení a pracovních postupů směřujících k zaměstnávání osob ohrožených diskriminací a nerovností ve vztahu k trhu práce

Alokace prostředků ze strukturálních fondů Celková alokace ze strukturálních fondů 1684,9 mil. EUR z toho ESF cca 27 %, tj. 454,6 mil. EUR  OP RLZ 318,8 mil EUR  JPD 3 58,8 mil. EUR  CIP EQUAL 32,1 mil. EUR  SROP 44,9 mil. EUR

Phare 2001 Dokončení struktur a opatření ke zvýšení absorbční kapacity na národní a regionální úrovni  Projekt MMR zaměřený na zvýšení absorbční kapacity (tj. podpoření vzniku a dopracování dostatečného počtu vhodných projektů financovatelných ze strukturálních fondů) a na zvyšování administrativní kapacity (tj. rozvoj a zvyšování znalosti pracovníků příslušných administrativních struktur na centrální a regionální úrovni)  Působení dlouhodobých expertů v regionech  Pracovní skupiny v NUTS II mapují stav připravenosti regionů (resp. připravené projekty a administrativní kapacitu)  Dotazníkové šetření předběžného zájmu o realizaci a podporu ze strukturálních fondů EU (mapování projektové kapacity) - sběr projektů ukončen  Z výsledků šetření by mělo být vybráno cca 10 projektů za každý NUTS II, na kterých by se mělo spolupracovat s expertem, aby nabyl podoby projektové žádosti vhodné pro grant ze strukturálních fondů

Phare 2002 Budování implementační kapacity (twinningový projekt)  Partnerský projekt pro jednotné řízení a implementaci OP RLZ a JPD 3  Dlouhodobí zahraniční experti v ČR (tzv.twinneři)  Twinner p. Phil McVey na MŠMT  Twinning Covenant - základní podmínky plnění; objem finanční pomoci z fondu Phare Plánované aktivity pro období září – prosinec 2003 příprava manuálů pro řízení a implementaci OP RLZ a JPD 3 příprava manuálů pro řízení a implementaci OP RLZ a JPD 3 příprava pomocných materiálů pro konečné příjemce a konečné uživatele pomoci z ESF (informační materiály, příručky) příprava pomocných materiálů pro konečné příjemce a konečné uživatele pomoci z ESF (informační materiály, příručky) proškolení týmu ESF v rámci MŠMT (odbor 54 a další zapojené odbory) proškolení týmu ESF v rámci MŠMT (odbor 54 a další zapojené odbory) proškolení konečných příjemců (nositelé projektů) a dalších pracovníků zapojených do implementace programů proškolení konečných příjemců (nositelé projektů) a dalších pracovníků zapojených do implementace programů

Další kroky  informační kampaň  vzdělávací akce  společná setkání zástupců MŠMT, twinnera a dalších partnerů

Kontakty a další informace  Odbor evropské integrace a mezinárodních vztahů MŠMT  (odkaz Evropská integrace a programy EU, pododkaz Evropský sociální fond) 