UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Základové větné struktury, slovesná valence a její chápání
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
UDINE 2011 LINGUA CECA III © Božena Bednaříková.
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Morfologie – přednáška 13 PaeDr. Jarmila Alexová, CSc. 12. ledna 2010.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VĚTNÉ ČLENY V PŘÍSTAVKOVÉM VZTAHU
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZS 2013/2014 Božena Bednaříková
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Spojky.
LINGUA CECA I LM Udine 2013/2014. Přednáška P4 STAVBA ČESKÉ VĚTY Pravovalenční členy větné struktury - komplementy.
Elipsa a zeugma Jan Martikán (325587).
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_08.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
holé, rozvité, několikanásobné
Interpunkce v souvětí Cvičení.
Formální skladební vztahy
UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Skladba - opakování VY_32_INOVACE_52_Opakovani skladby II Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_16_ Vánoční prázdniny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Syntax (větná skladba)
Syntax (větná skladba)
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Souvětí souřadné.
Spojky.
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Transkript prezentace:

UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková

Přednáška 5 STAVBA ČESKÉ VĚTY Zmnožení syntaktické pozice

O čem je tato prezentace? co je to „zmnožení syntaktické pozice“ 2 typy zmnožení několikanásobný přísudek? vztahy mezi členy koordinace

Co je to „zmnožení syntaktické pozice“ dominace/dominance = vztah mezi členy syntakticky nerovnocennými (srov. P2) navštívit babičku, italské slovníky syntaktická pozice je obsazena dvěma (či více členy) navštívit babičku a dědečka, italské učebnice a slovníky, italské a španělské slovníky

2 typy zmnožení KOORDINACE - členy označují různé skutečnosti a) stejná syntaktická funkce Sýry, jogurty a máslo jsou mléčné výrobky. Na farmě chovají kachny i husy. b) souřadné souvětí Uvařil čaj a nakrájel chleba. ADORDINACE - členy označují tutéž skutečnost Praha, hlavní město ČR

Několikanásobný přísudek? Uvařila jsem oběd, upekla dort a prostřela stůl. X Vyprala, vyžehlila a poskládala jsem prádlo. (společný valenční člen) To prádlo musím vyprat, vyžehlit a poskládat. Zítra budu prát, žehlit a skládat prádlo.

Vztahy mezi členy koordinace vztah kopulativní (slučovací) babička a dědeček Vezmi si čepici, šálu i rukavice! vyjádření hypotaktické: Babička s dědečkem přijeli na návštěvu. X Babička přijela s dědečkem na návštěvu (+ adv.)

Asyndeton = záležitost stylu: a) vztah není explicitně vyjádřen Nepřišla do školy, je nemocná. b) V mluvených, nepřipravených projevech Venku je tak krásně, nemám hotový ten úkol, ten učitel je úplný blázen.

vztah adverzativní (odporovací) Ta kabelka je krásná, ale drahá. Déšť ustal, avšak stále vál silný vítr. To není zlato, nýbrž stříbro. (rektifikace = uvedení na pravou míru)

vztah disjunktivní (vylučovací) - silná disjunkce: platí 1 varianta Miluje mne, nebo nemiluje? Buď přijde dnes, nebo zítra. - slabá disjunkce : platí více eventualit Pohlednice můžeš koupit v papírnictví, v knihkupectví, na poště nebo v trafice.

vztah gradační (stupňovací) Navštívila Sardinii i Sicílii. X Navštívila Sardinii, ba i Sicílii. Uvařil večeři, ba dokonce umyl nádobí.

Cvičení viz webové stránky (bude připraveno)

Děkuji za pozornost.