Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi."— Transkript prezentace:

1

2

3 Významový poměr může vzniknout:
mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi větného členu několikanásobného

4 Významové poměry slučovací stupňovací odporovací příčinný důsledkový
vylučovací

5 Poměr slučovací Věty či členy si jsou významově rovny, nevzniká mezi nimi žádné napětí, jsou k sobě volně přiřazeny Spojovací výrazy: a, i, nebo, ani - ani, také, potom Věty či členy mohou být spojeny pouze čárko bez spojovacího výrazu Pokud jsou spojeny spojovacím výrazem, čárka se nepíše Příklad: Najedli jsme se a šli spát.

6 Poměr stupňovací Význam vět či členů se stupňuje
Spojovací výrazy: nejen – ale (i), ba (i), dokonce (i), apod. Před spojovacími výrazy se píše čárka (i v případě a Příklad: Včera nejen pršelo, ale i kroupy padaly.

7 Poměr odporovací Věty či členy si navzájem odporují
Spojovací výrazy: ale, avšak, však, a Před spojovacími výrazy se píše vždy čárka (i před a) Příklad: Pršelo, ale my jsme na výlet jeli.

8 Poměr příčinný Druhá věta či člen vyjadřuje příčinu věty či členu prvního Spojovací výrazy: neboť, vždyť, totiž Rozdíl mezi významovým poměrem příčinným a vedlejší větou příčinnou je pouze ve spojovacích výrazech Příklad: Nebyl jsem ve škole, protože jsem byl nemocen. (Vv příčinná) Nebyl jsem ve škole, neboť jsem byl nemocen. (poměr příčinný) Před spojovacími výrazy se vždy píše čárka

9 Poměr důsledkový Význam druhé věty či členu je v důsledku věty či členu prvního Spojovací výrazy: (a) proto, (a) tedy, (a) tudíž, (a) tak Poměr důsledkový je opakem poměru příčinného Tyto poměry lze vyměnit správným spojovacím výrazem a výměnou pořadí vět. Příklad: Pršelo, a proto jsme zůstali doma. (důsledkový) Zůstali jsme doma, neboť pršelo. (příčinný) Před spojovacími výrazy se vždy píše čárka (i před a)

10 Vylučovací Významy vět či členů se navzájem vylučují
Spojovací výrazy: (a) nebo, či, buď a nebo Příklady: Buď zůstaň dome, nebo běž ven. (Když zůstane doma, nemůže jít ven a opačně) Před spojovacími výrazy se vždy píše čárka


Stáhnout ppt "Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi."

Podobné prezentace


Reklamy Google