Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou."— Transkript prezentace:

1 Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou řídící může být věta hlavní i vedlejší VV závisí mluvnicky na jiné větě VV můžeme nahradit větným členem (stejného druhu) Od řídící věty ji oddělujeme čárkou

2 Vedlejší věty příslovečné
Vyjadřují příslovečné určení věty řídící, vyjadřují stejné okolnosti a vztahy jako příslovečné určení. Rozlišujeme VV příslovečné: místní, časové, způsobové, měrové Dále rozlišujeme VV příslovečné: příčinné, účelové podmínkové a přípustkové

3 Vedlejší věty příslovečné - podmínkové
Jestliže bude pěkné počasí, pojedeme na koupaliště. Kdy? Za jaké podmínky pojedeme na koupaliště? Jestliže bude pěkné počasí. - VV příslovečná podmínková Otázka: kdy? Za jaké podmínky? Typické spoj. výrazy (synonymní) : jestliže, -li, kdyby, když

4 Vedlejší věty příslovečné - podmínkové
Jestliže zavoláš, přijedu. Za jaké podmínky přijedu? Jestliže zavoláš. – VV příslovečná podmínková Změň VV na příslovečné určení. Přijedu …………………………. (………………………..přijedu.)

5 Vedlejší věty příslovečné – podmínkové – řeš.
Jestliže zavoláš, přijedu. Za jaké podmínky přijedu? Jestliže zavoláš. – VV příslovečná podmínková Změň VV na příslovečné určení. Přijedu. (Na tvé zavolání přijedu.)

6 Vedlejší věty příslovečné - podmínkové
Při výskytu nakažlivých nemocí musíme dbát hygienických opatření. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou příčinnou. ………………………………………………, musíme dbát hygienických opatření.

7 Vedlejší věty příslovečné – podmínkové – řeš.
Při výskytu nakažlivých nemocí musíme dbát hygienických opatření. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou příčinnou. Jestliže se vyskytnou nakažlivé nemoci, musíme dbát hygienických opatření.

8 Vedlejší věty příslovečné -přípustkové
Přestože pršelo, jeli jsme na výlet. I přes co jsme jeli na výlet? Přestože pršelo. VV příslovečná přípustková Otázka: I přes co? I kdy? Typické spoj. Výrazy (synonymní) : přestože, třebaže, ačkoli(v), ač, i když, i kdyby, byť

9 Vedlejší věty příslovečné - přípustkové
I když nebylo pěkné počasí, slavnost se konala. I kdy (i přes co) se slavnost konala? I když nebylo pěkné počasí. - VV příslovečná přípustková Změň VV na příslovečné určení. Slavnost se konala ………………………….

10 Vedlejší věty příslovečné – přípustkové – řeš.
I když nebylo pěkné počasí, slavnost se konala. I kdy (i přes co) se slavnost konala? I když nebylo pěkné počasí. - VV příslovečná přípustková Změň VV na příslovečné určení. Slavnost se konala i přes nepřízeň počasí.

11 Vedlejší věty příslovečné - přípustkové
Přes nepříznivé počasí začali zemědělci sklízet včas. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou účelovou. Zemědělci začali sklízet včas ,……………………

12 Vedlejší věty příslovečné – přípustkové – řeš.
Přes nepříznivé počasí začali zemědělci sklízet včas. Vyhledej příslovečné určení, nahraď ho VV příslovečnou účelovou. Zemědělci začali sklízet včas ,i když bylo ošklivo.


Stáhnout ppt "Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou."

Podobné prezentace


Reklamy Google