Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková."— Transkript prezentace:

1 UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková

2 Přednáška 3 STAVBA ČESKÉ VĚTY Tzv. základové větné členy

3 O čem je tato prezentace větněčlenská ZVS struktura ZVS komplement ? predikát levovalenční člen - subjekt pozn.: pravovalenční člen – komplement viz samostatná přednáška cvičení

4 Větněčlenská ZVS větné členy – tradiční názvy pro funkční místa ve stavbě věty valenční (základové) větné členy rozvíjející valenční větné členy – obsazují valenční pozice verba + spolu s verbem vytvářejí ZVS

5 Struktura ZVS PREDIKÁT levovalenční člen pravovalenční člen VERBUM subjekt komplement ??

6 ?? KOMPLEMENT OBJEKTOVÝ ADVERBIÁLNÍ KVALIFIKAČNÍ Píše test. Tvářila jsem se naštvaně. Daroval mi prstýnek. Vjeli na parkoviště. Stal se novinářem. Zvolili ji předsedkyní.

7 PREDIKÁT přisuzuje (predikuje) příznak subjektu příznak je charakterizovaný časem a způsobem (modus verbi) = predikační kategorie VF kongruenční kategorie (??) Alena psala test. X Já jsem taky psala test.

8 Typy predikátu jednoduchý verbální složený verbonominální

9 Predikát verbální Studenti píšou test. Studenti by psali test. Studenti budou psát test. Studenti musejí psát test. Studenti začali psát test. Studenti by začali psát test, ale… Testy byly opraveny včas. Byli jsme úspěšní? ????

10 Predikát verbonominální tzv. spona: BÝT slovní druh? Náš učitel není Čech.Ten test je těžký. Atmosféra začala být napjatá. Jsem bez šance. MÍT: Oči má modré. Včera jsme měli hezky.

11 ? Existuje věta přísudková ? Ten dort byl, jako by ho pekla moje babička. Její úsměv byl, jako by právě snědla citron. Bohužel už není takový, jak si ho pamatujeme.

12 Přehled – druhy predikátu viz soubor ve Wordu na http://lingua-ceca.webnode.cz

13 Speciální případy Pršelo. – je to predikát? Pes – nejlepší přítel člověka. – P? Vzal pero a šup s ním do kapsy! Zajíc hop do lesa! Žába žbluňk do vody! - P? Dala se ostříhat. Nechal opravit auto. ? Nechal děti spát. Neboj, duchové přece nejsou! - ? Václav je dobrý učitel. Pět let jsem byl jeho žákem. – pád? Řím, hlavní město Itálie, byl/bylo cílem naší cesty. Karlovy Vary jsou/je lázeňské město. ? Čas jsou peníze.

14 SUBJEKT levovalenční pozice nom. genitiv? - záporový: Nejsou další otázky. - Nebyl tam ani jeden student! – (?) Ani slova neřekl! - genitiv partitivní Letos se urodily sladké hrušky. Ubyly mi starosti.

15 Tzv. syntaktické substantivum Lázeňská připravila vanu. On ti to ale dal! Nikdo nic neví. – Ale přece aspoň někdo… ……………. Napsat (dobře) test je moc důležité. Napsání testu je žádoucí. Ze sálu se ozvalo „fuj“!

16 Vedlejší věta podmětná Bázlivý člověk nesmí do lesa. Lenoch ten test nenapíše. Už jste hotovi? Můžete odejít! Její nemoc mne překvapila. Naše čtenáře zajímají vaše další plány. Jeho místo narození není známo.

17 CVIČENÍ srov. soubory ve Wordu na http://lingua-ceca.webnode.cz

18 Děkuji za pozornost. bozena.bednarikova@upol.cz www.kb.upol.cz bozena.bednarikova@upol.cz


Stáhnout ppt "UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková."

Podobné prezentace


Reklamy Google