Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Souvětí souřadné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Souvětí souřadné."— Transkript prezentace:

1 Souvětí souřadné

2 Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Komunikujeme spolu
III/ Mgr. Danuše Maierová 11/2011 – 4/2012 8. Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Komunikujeme spolu

3 Materiál slouží k seznámení žáků s učivem o souvětí souřadném
Rozlišuje významové vztahy gramatických jednotek ve větě a v souvětí Souvětí souřadné,významové poměry, spojky a spojovací výrazy prezentace

4 SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ

5 SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ Je spojení alespoň dvou vět hlavních a libovolného počtu vět vedlejších. Věty v souřadném souvětí jsou buď spojeny spojovacími výrazy, nejčastěji spojkami souřadicími, nebo jsou prostě přiřazeny bez spojovacího výrazu.

6 1.slučovacím 2.stupňovacím 3.odporovacím 4.vylučovacím 5.příčinném
Věty spojené v souvětí souřadném mohou být po stránce obsahové ve vzájemném poměru: 1.slučovacím 2.stupňovacím 3.odporovacím 4.vylučovacím 5.příčinném 6.důsledkovém

7 1. Souvětí slučovací věty se prostě k sobě přiřazují jako sobě rovné
nejčastěji jsou připojeny spojovacími výrazy a, i, ani, také, pak, potom, nebo dvojitými spojovacími výrazy i-i, ani-ani, jednak jednak, hned-hned, tu-tu, dílem-dílem Díval se na televizi a chroupal jablko. Hned opravil kolo, hned pokosil trávu. Ani lístek se nepohnul, ani hlásek se neozval. Nečetl jsem to ani jsem o tom neslyšel.

8 2. Souvětí stupňovací druhá věta zesiluje /stupňuje/ obsah věty první.
nejčastější spojky a spojovací výrazy jsou: ba, dokonce, ba i, dokonce i, nejen-ale i, nejen-nýbrž i Vřele mne objal, dokonce mne i políbil. Nejenže ses neučil, ale ani jsi neumyl nádobí. Před bouřkou vše ztichlo, ba i pes zalezl do boudy.

9 3. Souvětí odporovací obsah druhé věty odporuje obsahu první věty
spojovací výrazy. ale, avšak, však, leč, než, nýbrž, sice odporovací význam může mít také spojka a, pak před ní píšeme čárku Spěchal, ale vlak mu přece jen ujel. Chtěl by získat vítězství,a trénovat se mu nechtělo. Snažil se, výsledky se však nedostavily.

10 4. Souvětí vylučovací obsah hlavních vět se vzájemně vylučuje
platí buď jedna, nebo druhá věta spojovací výrazy: nebo, anebo, buď - nebo , buď - anebo, zdali - či Buď se přiznáš sama, nebo to na tebe řeknu. Nemohl přijít, nebo spíše na to zapomněl.

11 5. Souvětí příčinné druhá věta vyjadřuje příčinu, důvod obsahu první věty spojky neboť, vždyť, totiž Neboť začalo foukat, schovali jsme se do chalupy. Zašla jsem si ke kadeřnici, jdu totiž na ples. Zdravil ji už z dálky, vždyť ji znal od školky.

12 6. Souvětí důsledkové druhá věta vyslovuje důsledek obsahu první věty
spojky: proto, a proto, tedy, tudíž, a tak Není mi dobře, a tak dnes nepůjdu cvičit. Začalo pršet, a proto jsme spěchali domů. Je mi chladno, proto si zatopím v krbu.

13 Použité zdroje a literatura
Český jazyk pro 8.ročník základní školy, Dr.Vlastimil Styblík a spol., SNP Praha, 1992


Stáhnout ppt "Souvětí souřadné."

Podobné prezentace


Reklamy Google