Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Větné členy v přístavkové vztahu Autor Chňoupková Martina

2 Větné členy v přístavkovém vztahu
Mgr. Martina Chňoupková

3 Pokuste se vyhledat větné členy v přístavkovém vztahu a řekněte, jakou platnost větného členu mají.
V roce 1889 byl v San Franciscu, americkém městě, nainstalován první jukebox na světě. Božena Němcová, česká spisovatelka, napsala román Babička. Třídní schůzky byly včera, ve čtvrtek. Na jaké znaky přístavku jste přišli?

4 PŘÍSTAVEK spojením hlavní město ČR
Větné členy v tomto vztahu označuje jeden jev dvěma různými způsoby. Praha, hlavní město České republiky, je rodištěm mnoha lidí. Podmět v této větě je vyjádřen dvakrát: slovem Praha spojením hlavní město ČR stejný význam by měly věty: Praha je rodištěm….; Hlavní město ČR je rodištěm…. Členy v přístavkovém vztahu oddělujeme čárkami z obou stran. Přístavkový vztah může být vyjádřen u všech větných členů.

5 Vyhledejte větné členy v přístavkovém vztahu, určete jejich druh a oddělte je čárkami:
Operace Janě dopadla dobře bez komplikací. Hašek se zapsal do dějin našeho hokeje jako nejlepší gólman tj. brankář. Zeus vládce bohů měl své sídlo na Olympu nejvyšší hoře v Řecku. Karel onemocněl angínou zánětem mandlí. Mezi složkami několikanásobného větného členu může být také poměr adverzativní tzn. odporovací.

6 Přiřaďte, co k sobě patří, a vytvořte jednu větu s přístavkovou konstrukcí.
Alois Jirásek se narodil v Hronově. V chemii jsme se učili o rtuti. Také jsme se učili o králi Přemyslu Otakarovi II. Tomuto panovníkovi se říká „král železný a zlatý“. Byl autorem Starých pověstí českých. Je to kapalný kov.

7 Správné řešení: 1 – B 2 –C 3 – A
Alois Jirásek, autor Starých pověstí českých, se narodil v Hronově. V chemii jsme se učili o rtuti, kapalném kovu. Také jsme se učili o Přemyslu Otakarovi II., králi železném a zlatém.

8 Jak znázorňujeme přístavek graficky?
Herr Müller se vrátil domů, do Rakouska. Herr Müller se vrátil domů do Rakouska

9 Vyhledejte v následujících větách přístavek a zakreslete stavbu věty graficky.
Karel IV., významný český panovník, nechal v Čechách postavit spoustu krásných památek. Sněžka, nejvyšší hora ČR, měří 1602 metrů. Historické centrum Českého Krumlova, perly jižních Čech, je zařazeno mezi památky UNESCO. Jan Hus, kazatel, byl upálen v Kostnici. David čte knihu, sci-fi román.

10 Učebnice: Cvičení 1 – 3 Strana 83,84
Procvičování na doma: Učebnice: Cvičení 1 – 3 Strana 83,84

11 Použitá literatura: GREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. [kolektiv autorů] ; Praha : Lidové noviny, 1996. STYBLÍK, V. a kol. Český jazyk pro 9. ročník ZŠ, SPN


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google