Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk

2 PŘÍVLASTEK rozvíjející větný člen
vyjadřuje vlastnost podstatného jména/blíže určuje význam podstatného jména (zájmena) závisí na podstatném jménu nebo zájmenu – závislost je vyjádřena shodou (v pádě, čísle a rodě – PKS), řízeností i přimykáním (PKN) ptáme se JAKÝ? KTERÝ? ČÍ?

3 DRUHY PŘÍVLASTKU SHODNÝ (PKS) – shoduje se v rodě, čísle i pádě, obvykle stojí před podstatným jménem (v odborných názvech a některých starobylých názvech bývá za podstatným jménem), bývá vyjádřen přídavným jménem, zájmenem nebo číslovkou – mladší bratr, nádherné květiny, ten den, moje sestra, naše škola, první místo, devátá hodina, slon africký, Univerzita Karlova, hřib satan NESHODNÝ (PKN) – neskloňuje se s řídícím podstatným jménem, obvykle stojí za podstatným jménem, bývá vyjádřen podstatným jménem v pádě prostém nebo předložkovém, infinitivem nebo příslovcem – Petr z Olomouce, dar lásky, brána pekla, cesta domů, snaha uspět, chuť se napít, krajina bez vody, jízda na saních, průchod lesem, cesta pěšky, povinnost pomoci

4 DRUHY PŘÍVLASTKU POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ – spojení řídícího jména a shodného přívlastku je blíže určeno dalším přívlastkem (přídavným jménem, zájmenem, číslovkou), neodděluje se čárkou – náš první nejlepší žák, miluji zasněnou starou Prahu, všechny tyto tři staré gotické kostely, široká čtyřproudová silnice NĚKOLIKANÁSOBNÝ – skládá se z několika souřadně spojených přívlastků (většinou přídavných jmen) z jedné významové řady, pořadí členů je možné měnit, oddělují se čárkou (pokud nejsou spojeny spojkou, před kterou se čárka nepíše) – malí a velcí žáci, pilný, svědomitý a houževnatý vědec, ošklivé, olámané nehty

5 DRUHY PŘÍVLASTKU TĚSNÝ – rozvitý přívlastek shodný, stojí za podstatným jménem, nemůžeme ho z věty vypustit (změnil by se smysl věty), bez čárek – Žáci přihlášení do sportovního klubu přijdou do tělocvičny. Cesta vedoucí údolím byla zatarasena. Šel ulicí matně osvětlenou lampami. VOLNÝ – rozvitý přívlastek shodný, stojí za podstatným jménem, můžeme ho z věty vypustit, oddělujeme z obou stran čárkami – Na stole, obklopeném pohodlnými židlemi, byly vystaveny odborné časopisy. Ovce, pokojně se pasoucí na louce, střežili dva psi. Z hradu, vybudovaného na strmé skále, zbyly už jen trosky.

6 PŘÍSTAVEK shodný přívlastek vyjádřený podstatným jménem
základem je podstatné jméno – označuje totéž co podstatné jméno, ke kterému je připojen může být jednoslovný (těsný) nebo rozvitý (volně připojený) stojí za podstatným jménem oddělen čárkami Bratislava, hlavní město Slovenské republiky, leží na Dunaji. Chudák matka se o nás nastarala. Alois Jirásek, rodák z Hronova, je náš významný autor historických románů.


Stáhnout ppt "PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google