Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přístavek 8. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přístavek 8. ročník."— Transkript prezentace:

1 Přístavek 8. ročník

2 , významná česká spisovatelka,
Přístavek: Božena Němcová je významná česká spisovatelka. Božena Němcová napsala Babičku. Božena Němcová,významná česká spisovatelka, napsala Babičku. , významná česká spisovatelka, přístavek

3 Psychologie, věda o psychice člověka, mě velmi zajímá.
Přístavek: - podstatou přístavku je označení téže skutečnosti alespoň dvojím způsobem (blíže určuje jev, osobu, věc) - součástí nesmí být sloveso - oddělujeme ho z obou stran čárkami - druhý člen je volně přistaven ke členu druhému - vyjádřený podstatným jménem Psychologie, věda o psychice člověka, mě velmi zajímá.

4 Vyhledej ve větě přístavek, doplň interpunkci:
J. A. Komenský pedagog a filozof je ve světě známý jako učitel národů. Praha naše hlavní město již ohromila milióny lidí. Napoleon Bonaparte slavný francouzský vojevůdce bojoval ji ve Slavkově u Brna. S Alenou mou nejlepší kamarádkou pojedu na tábor. Po letech jsem opět zavítal do svého rodiště do Hodonína. Navštívili jsme muzeum Karla Čapka autora Devatera pohádek. Viděl jsi Prodanou něvěstu operu Bedřicha Smetany? ,pedagog a filozof, ,naše hlavní město, ,slavný francouzský vojevůdce, ,mou nejlepší kamarádkou, ,do Hodonína. ,autora Devatera pohádek. , operu Bedřicha Smetany?

5 Vytvoř věty s těmito přístavky:
nejvyšší hora ČR husitský vojevůdce názvy osob, zvířat a věcí s naší sousedkou

6 Řešení: Sněžka, nejvyšší hora ČR, se nachází v Krkonoších.
Jan Žižka z Trocnova, husitský vojevůdce, zemřel při obléhání Přibyslavi. Podstatná jména, názvy osob, zvířat a věcí, jsou slova ohebná. S paní Veselou, naší sousedkou, si dobře rozumíme.

7 Vytvoř věty s přístavkem:
Alois Jirásek V Paříži Staří Řekové W. Shakespeare Autem tvořil v renesanční době. po sobě zanechali krásné stavby. se dostanete kam- koli. napsal Psohlavce. se nachází Eiffelo- va věž. , nejpoužívanějším dopravním prostředkem, , rodák z Hronova, , hlavním městě Francie, , anglický dramatik, ,vyspělý evropský národ,

8 Za dvou vět utvořte jednu větu s přístavkem:
V lese jsme včera našli spoustu hub. Byly to především hříbky a kozáky. V lese jsme včera našli spoustu hub, především hříbky a kozáky. Londýn leží na řece Temži. Je to hlavní město Velké Británie. Londýn, hlavní město Velké Británie, leží na řece Temži. Přívlastek může být shodný a neshodný. Přívlastek je rozví- jející větný člen. Přívlastek, rozvíjející větný člen, může být shodný a neshod- ný.

9 Zdroj: Vlastní HOŠNOVÁ, Eva a Hana HRDLIČKOVÁ. Opakujeme si český jazyk 2. stupeň. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "Přístavek 8. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google