Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr. Nataša Bartoníčková Název: VY_12_INOVACE_ČESKÝ JAZYK A LITERATURA_2_20.PŘÍSUDEK Téma: PŘÍSUDEK Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Anotace Materiál obsahuje poučení o jednom ze základních větných členů – přísudku. Součástí jsou věty k procvičování.

2 ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
PODMĚT A PŘÍSUDEK

3 PŘÍSUDEK Tvoří s podmětem základní skladební dvojici.
Vyjadřuje, co nositel nebo původce děje (podmět) dělá. Bývá nejčastěji určitým slovesným tvarem. Je slovesný a jmenný se sponou nebo beze spony. Může být holý, rozvitý nebo několikanásobný.

4 ZÁKLAD PŘÍSUDKU SLOVESNÉHO
Sloveso ve způsobu oznamovacím: Petra chodí do 6.třídy. Sloveso ve způsobu rozkazovacím: Vypni už konečně ten počítač. Sloveso ve způsobu podmiňovacím: Kéž bychom brzy viděli výrazné zlepšení.

5 ZÁKLAD PŘÍSUDKU JMENNÉHO SE SPONOU NEBO BEZE SPONY
Přísudek jmenný se sponou: skládá se ze dvou částí – sponového slovesa a podstatného nebo přídavného jména. Babička je ještě mladá. Bratr se stal vítězem závodu. Sponová slovesa: být, bývat, stát se, stávat se, nebýt, nebývat, nestávat se. Přísudek jmenný beze spony: tvořen pouze podstatným nebo přídavným jménem. Učení mučení. Sliby chyby. Sponové sloveso může mít plný věcný význam: Čerti nejsou(= neexistují). Co se stalo( přihodilo) ?

6 ÚKOLY K PROCVIČOVÁNÍ VYHLEDEJ PŘÍSUDKY, ROZLIŠ JMENNÉ A SLOVESNÉ:
Tento film vůbec nebyl zajímavý. Rozesmáli jsme ho. V létě bývám dlouho venku. Petra se stane ošetřovatelkou. Náš pes Azor je členem rodiny už 7 let. Milan je poslední dobou velmi nepozorný. Můj dědeček byl pilotem. Radka je ještě ve třídě. Před Vánoci nakupuji na poslední chvíli. Oběd nám dnes velmi chutnal. Zítra půjdeme do kina všichni. Škola základ života.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google