Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen."— Transkript prezentace:

1 PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen i jiným slovním druhem.

2 Druhy podmětu: ● VYJÁDŘENÝ – Pes sedí u boudy. ● Žáci sedí v lavicích. ● NEVYJÁDŘENÝ – Dnes budeme lyžovat. (my) ● Chystají se ven. (oni)

3 PŘÍSUDEK ● Vyjadřuje, co dělá podmět ● Ptáme se: Co dělá podmět? ● Vždy vyjádřen pouze slovesem.

4 ● SLOVESNÝ – vyjádřen plnovýznamovým slovesem = sloveso má samo o sobě význam – např. stát, vzbudit se ● např. Žáci stojí na zastávce. Dívky se vzbudily včas. ● SLOVESNĚ JMENNÝ – sloveso neplnovýznamové – samo o sobě nemá význam, potřebu doplnit jménem (podstatným, přídavným) = ● = sponová slovesa – být, bývat, stát se, stávat se ● = např. Den byl krásný. Burza se stala velmi oblíbenou. DRUHY PŘÍSUDKU

5 Podmět i přísudek mohou být: – Holý – Kluci se dívají. Kočka mňouká. – Rozvitý – Zvědaví kluci se dívají na tuleně. Mourovatá kočka hlasitě mňouká. – Několikanásobný – Zvědaví kluci a smějící se dívky se dívají na tuleně a muflony. Mourovatá kočka a velký kocour hlasitě mňoukají a předou. PODMĚT I PŘÍSUDEK


Stáhnout ppt "PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen."

Podobné prezentace


Reklamy Google